Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde šonedēļ aizdomās par izvairīšanos no nodokļu nomaksas teju 40 miljonu eiro apmērā aizturējusi četras personas, tostarp bijušo politiķi Edvīnu Inkēnu, kurš jau ir atbrīvots, vēsta telekanāls TV3.

Shēma bijusi saistīta ar degvielu, proti, tās pamatā bijusi bunkurēšanai jeb kuģu apgādei paredzēta degviela. Tā ienākusi Latvijā no Baltkrievijas un Krievijas, degvielas īpašnieks bija Kipras uzņēmums, kas vienojies ar kādu Latvijas kompāniju to nogādāt uz muitas noliktavu, lai tālāk tā nokļūtu uzņēmumā, kas šo degvielu glabātu.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš stāstīja, ka VID ieskatā kuģi nav tikuši bunkurēti, taču ir noformēti fiktīvi dokumenti. Paši kuģi nekad neesot nonākuši Rīgas jūras līcī, bet gan atradušies citās pasaules valstīs. VID ieskatā, degviela, visticamāk, palikusi Eiropas Savienībā. Daļa no tās aizvesta uz Lietuvu, daļa – palikusi Latvijā.

Šajā kriminālprocesā 13. februārī notikušas vairāk nekā 20 kratīšanu, aizturētas četras personas, no kurām apcietinājumā esot trīs.

Pēc TV3 rīcībā esošās informācijas, runa ir par uzņēmumu "Vexoil Bunkering". Aizturēta tikusi uzņēmuma bijusī vadība un īpašnieki, starp tiem arī Inkēns, kura mājās arī tikusi veikta kratīšana. Laika periodā, kuru aptver VID izmeklēšana, Inkēns bijis viens no "Vexoil bunkering" līdzīpašniekiem.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka kratīšana tostarp notikusi Jaunmīlgrāvī, Ezera ielas rajonā.

"Vexoil Bunkering" jau ilgus gadus ir lielākais nodokļu parādnieks ar parādu ap 39 miljoniem eiro. Pērn 31. janvārī uzņēmums tika pasludināts par maksātnespējīgu un par tā administratoru tika iecelta Ērika Birnīte.

Pēc "Firmas.lv" datiem, uzņēmuma pēdējais patiesā labuma guvējs ir Dmitrijs Čebotarjovs, kuram pieder 80% no "Vexoil Bunkering", bet 20% – Inkēna dēlam Reinim. Laikā, kad uzņēmuma 20% īpašnieks bija arī Edvīns Inkēns, tā dalībnieki bija arī Čebotarjovs, ASV reģistrēts uzņēmums "Aptol Ventures LLC" un Britu Virdžīnu "Elefort Premier Limited". Uzņēmuma vadībā strādājuši Čebotarjovs, Inkēns, Igors Širočins un Nikolajs Jakovļevs.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Inkēns 1989. gadā tika ievēlēts par PSRS tautas deputātu, savukārt 1993. gadā no "Latvijas ceļa" saraksta viņš tika ievēlēts 5. Saeimā. No 1993. līdz 1994. gadam viņš ieņēma īpašu uzdevumu ministra amatu.

1996. gadā Inkēns tika ievēlēts 6. Saeimā, bet 1998. gadā – 7.Saeimā. 2002 .gadā Inkēns atkal kandidēja Saeimas vēlēšanās, taču netika ievēlēts.

2001. gadā Inkēnam piešķirts IV šķiras Triju Zvaigžņu ordenis par raidījuma "Labvakar" veidošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!