Foto: AP/Scanpix

Par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā aizdomās turētais vīrietis šobrīd atrodas uz brīvām kājām, taču Drošības policija (DP) viņam aizliegusi izbraukt no Latvijas.

DP pagājušā gadā augustā paziņoja, ka sākusi vēl vienu kriminālprocesu saistībā ar prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā. Toreiz gan DP neatklāja, vai šajā lietā ir aizturētie un citus paziņojumus nesniedza. Nesen prokrieviskais aktīvists Vladimirs Lindermans paziņoja, ka saskaņā ar viņa rīcībā esošo informāciju DP pērn augustā aizturējusi Latvijas pilsoni Ivaru Kelliju, kuram ģimene esot no Madonas.

DP, neminot personas vārdu, apstiprināja, ka pagājušā gada augustā viena persona atzīta par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma panta par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā.

Izmeklētājs lūdza aizdomās turētajam piemērot drošības līdzekli apcietinājumu, taču tiesa atteica, kā rezultātā viņam noteikti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts.

Šobrīd nav zināms, kad lietu varētu nodot prokuratūrā kriminālvajāšanas sākšanai. DP norāda, ka izmeklēšana turpinās un DP šobrīd atturas no sīkākiem komentāriem par lietas apstākļiem. DP informēšot sabiedrību par šī kriminālprocesa virzību, tiklīdz tikšot pieņemti būtiski lēmumi.

Kā liecina informācija "firmas.lv", Kellijs ir "Igora Titova motokluba" prezidents. Kluba pārstāvis Juris Titovs apgalvoja, ka Kelliju nav redzējis vairākus gadus un viņam nav informācijas par vīrieša gaitām. Viņš arī no apkārtējiem neesot dzirdējis par Kellija iespējamu došanos uz Austrumukrainu.

DP pagājušā gada vasarā paziņoja, ka tās lietvedībā ir pieci kriminālprocesi par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā. Kopumā Krimināllikuma pants par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā ārvalstī ir inkriminēts deviņām personām.

Jau iepriekš DP prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā inkriminēja Austrumukrainas teroristu rindās karojošajam nacionālboļševikam Benesam Aijo, kā arī Vjačeslavam Visockim, Valentīnam Miļutinam, Grigorijam Kosņikovskim un Anatolijam Matjukovskim. 2015. gada novembrī DP sāka kriminālprocesu vēl pret diviem Latvijas pilsoņiem par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Ukrainā.

Visas personas tika izsludinātas meklēšanā. Personu par aizdomās turēto var atzīt tikai tad, ja tā ir aizturēta. 2016. gada janvārī DP gan izdevās aizturēt vienu no Ukrainas konfliktā iesaistītajiem - 1990. gadā dzimušo Daugavpils iedzīvotāju Artjomu Skripņiku. Tiesa aizdomās turētajam ir piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu un šobrīd viņa krimināllietu jau apsūdzētā statusā skata pirmās instances tiesa.

DP iepriekš paziņoja, ka vīrietis bruņotā konfliktā Austrumukrainā piedalījies aptuveni no 2014. gada vidus, taču nav iepriekš bijis DP redzeslokā.

2015. gada sākumā izskanēja ziņas, ka Ukrainā krita Latvijas iedzīvotājs Radions Kušnirs, kura nāvi savās interesēs izmantoja daži Krievijas agresijas Ukrainā atbalstītāji Latvijā.

DP rīcībā esošā informācija radījušas aizdomas, ka dažu Latvijas iedzīvotāju ceļošanā uz Ukrainu svarīga loma bija prokrieviskajam aktīvistam Lindermanam, kurš, iespējams, aģitēja un motivēja sev lojālos līdzgaitniekus pievienoties nelikumīgajiem kaujinieku grupējumiem.

Saistībā ar Latvijas iedzīvotāju dalību Ukrainas konfliktā 2015. gada gada janvārī kratīšana tika veikta biedrības "GVD Baltija" dibinātāja Staņislava Bukaina un divu citu šīs biedrības biedru dzīvesvietās. Biedrība "GVD Baltija" izcēlās ar to, ka Rīgas mikrorajonos sarīkoja pasākumus, kuru laikā tika vākti ziedojumi "humānās palīdzības sniegšanai Donbasam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!