Foto: Valsts arhīvs

Valsts policija no fiziskajām un juridiskajām personām saņēmusi jau 12 iesniegumus par viņu datoru inficēšanu ar "CTB Locker" kaitīgo programmatūru. Līdz ar to policija sākusi kriminālprocesu, portālu "Delfi" informēja policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis.

Latvijā pirmo reizi ļaunatūra "CTB Locker" konstatēta pagājušā gada decembrī. Citviet pasaulē tās darbība manīta jau aptuveni pusgadu agrāk, skaidro policija. Pārsvarā kaitīgā programmatūras izplatīšana notiek, izmantojot e-pastu.

Elektronisko vēstuļu pielikumā it kā esot informācija par neapmaksātu rēķinu. Atverot pielikumu, dators tiek inficēts ar ļaunatūru. Tās darbība izpaužas datoram tiekot nobloķētam. Savukārt par tā atbloķēšanu tiek pieprasīta atlīdzība piecu bitkoinu, kas ir aptuveni 1325 eiro, vai 1000 eiro apmērā.

Kriminālprocess sākts par faktu pēc Krimināllikuma 243.panta 3.daļas - par automatizētā datu apstrādes sistēmā esošās informācijas neatļautu grozīšanu vai apzināti nepatiesas informācijas ievadīšanu automatizētā datu apstrādes sistēmā mantkārīgā nolūkā, ja ar to radīts būtisks kaitējums.

Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Lai pasargātu savu datorsistēmu no iespējamas inficēšanas, ikviens aicināts rūpīgi pārbaudaīt saņemtā e-pasta sūtītāju, atgādina Valsts policija. Ja sūtītājs nav zināms, visdrošāk šādus e-pastus ignorēt.

Datora inficēšanas gadījumā Valsts policija iesaka nekādā gadījumā nemaksāt pieprasīto summu, bet gan sazināties ar datorspeciālistu. Tāpat policija atgādina, ka summas samaksāšana neatbrīvos datoru no ļaunatūras.

Ikviens no vīrusa darbības cietušais aicināts ar iesniegumu vērsties tuvākajā policijas iestādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!