Foto: DELFI
Šī gada 17. novembrī prokuratūra tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā apsūdzība celta divām valsts amatpersonām par mantkārīgā nolūkā izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, informēja prokuratūrā.

Iepriekš vēstīts, ka kriminālprocess sākts pret toreizējo valsts SIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" (ZMNĪ) vadītāju Robertu Dilbu un valdes locekli Sergeju Zikinu.

Šā gada 26. septembrī prokuratūra no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) saņēma krimināllietas materiālus kriminālvajāšanas uzsākšanai pret divām valsts amatpersonām par to, ka viņas, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, mantkārīgā nolūkā ar fiziskās personas, kura rīkojās kādas SIA interesēs un labā, atbalstu panāca šīs SIA uzvaru un līguma slēgšanas tiesību piešķiršanu tai ZMNĪ rīkotajā iepirkumā par ēkas uzkopšanas un uzturēšanas darbiem.

Vienlaikus viena no šīm amatpersonām ar citu uzņēmumu pārstāvošas fiziskās personas atbalstu gatavojās panākt, lai šis uzņēmums uzvarētu valsts SIA rīkotā publiskajā iepirkumā par apsardzes nodrošināšanu. Šis noziedzīgais nodarījums netika izdarīts līdz galam no abu personu gribas neatkarīgu iemeslu dēļ.

Apsūdzība celta vienai privātpersonai – par minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas atbalstīšanu –, kā arī norādīts pamats piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai.

Apsūdzētās valsts amatpersonas nenodrošināja piegādātāju brīvu konkurenci, kā arī vienlīdzīgu un taisnīgu attieksmi pret tiem.

Krimināllieta nodota Rīgas pilsētas tiesai vispārējā kārtībā pret apsūdzētajām personām un piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai.

KNAB kriminālprocesu sāka 2022. gada 13. maijā.

Zikins no amata tika atcelts 11. augustā. Tikmēr Dilba uz iesnieguma pamata izbeidza darba attiecības no 31. augusta, lai nodotu darba lietas pagaidu valdei.

Valstij pieder 100% ZMNĪ kapitāla daļu, un to turētāja ir Zemkopības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!