Foto: Nataly Hlapkovska

Kopš 2021. gada Latvijā sāktas deviņas krimināllietas par dižkoku bojāšanu un iznīcināšanu. Tomēr šādu gadījumu skaits patiesībā varētu būt lielāks, portālu "Delfi" informēja Dabas aizsardzības pārvalde (DAP).

Ar sabiedrības iesaisti DAP Latvijā šobrīd ir apzinājusi 13 320 dižkokus, no kuriem 39% ir dižozoli – tādu Latvijā ir 5 201.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pagājušā mēneša izskaņā Mārupē tika patvaļīgi nozāģēts dižozols, un policija par notikušo sāka kriminālprocesu.

Vaicāta par iespējām atklāt vainīgos šāda tipa noziegumos, DAP uzsver sabiedrības līdzdalības nozīmi. Pārvalde arī min, ka Mārupes dižozola nociršanas gadījumā ir vērojama aktīva iedzīvotāju iesaiste.

"Ir vairāki zināmi un skaļi izskanējuši dižkoku bojāšanas un iznīcināšanas gadījumi, kad tiek noskaidrots vainīgais kam piespriež sodu. Piemēram, 2017. gadā tika piespriests maksimālais naudas sods par dižtūjas nozāģēšanu Valles pagastā, nesen ir saņemta apelācijas sūdzība Vaiņodes dižliepas lietā, kur pirmās instances tiesa piesprieda gan naudassodu, gan piespiedu darbu," min DAP.

Mārupes dižkoka nelikumīgu nozāģēšanu šobrīd skata un vainīgo meklē policija.

Kā portālu "Delfi" informē Valsts policijā, tā laika posmā no 2011. gada sākuma līdz šī gada 8. novembrim par patvaļīgu koku ciršanu un bojāšanu uzsāka 4268 kriminālprocesus, no kuriem 166 sākti šogad.

Foto: LETA

Jau iepriekš sabiedrībā diskutēts, ka Mārupē, Kantora ielā 115 un 117, tiek veikti rindu māju projekta "Dižozolu nami" būvdarbi valsts nozīmes aizsargājama dižozola vainaga tuvumā.

Apkārtējo māju iedzīvotāji šī gada sākumā vērsušies gan pašvaldībā, gan DAP, gan citās atbildīgajās instancēs, lai glābtu dižozolu.

Informācija prokuratūras mājaslapā liecina, ka šā gada 14. februārī Ģenerālprokuratūrā tika saņemts DAP iesniegums par dabas pieminekļa – dižozola – bojāšanu Kantora ielā 115 un 117.

Par iesniegumā minētajiem faktiem tika uzsākta prokurora pārbaude, kurā noskaidrots, ka Mārupes novada būvvalde rīkojusies prettiesiski, izsniedzot būvatļaujas rindu māju būvniecībai iepriekš minētajās adresēs dabas pieminekļa – dižozola – teritorijā.

8. martā Ģenerālprokuratūras prokurors Mārupes novada būvvaldei nosūtījis prokurora iesniegumu ar prasību atcelt izsniegtās būvatļaujas, uz kuru pamata tiek veikta rindu māju būvniecība dabas pieminekļa – dižozola – teritorijā.

Dižkoks ir dabas piemineklis – aizsargājams koks, kura teritorija ap koka vainagu projekcijas platībā, kā arī 10 metru platā joslā no tās, mērot no aizsargājamā koka vainaga projekcijas ārējās malas, ir īpaši aizsargājama dabas teritorija, kurā saskaņā ar likumu ir ierobežota saimnieciskā un cita veida darbība, tai skaitā nav atļauta jaunu ēku celtniecība.

Prokurora pārbaudē noskaidrots, ka Mārupes novada būvvalde šīs likuma prasības nav ievērojusi un pieļāvusi jaunu ēku būvniecību dabas pieminekļa teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!