Rīgas apgabaltiesa ceturtdien piesprieda četru un trīs gadu cietumsodu apsūdzētajiem krimināllietā par bruņotu laupīšanu AS "Hansabanka" Ogres filiālē, kas notika pagājušā gada jūlijā.

Tiesājamajam Ainaram Šakinam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz četriem gadiem ar policijas kontroli uz diviem gadiem, bet Aivaram Seleckim tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz trim gadiem ar policijas kontroli uz diviem gadiem.

Abi iepriekš nesodītie vīrieši savu vainu tiesā atzina un lūdz piemērot sodu, kas neparedz reālu brīvības atņemšanu. Gan Šakins, gan Seleckis aicināja tiesu ņemt vērā, ka viņiem audzināšanā ir nepilngadīgi bērni un "noziegums pastrādāts izmisuma brīdī".

Kā novēroja aģentūra LETA, apsūdzētie bija gatavi tam, ka tiesa tomēr piemēros reālu cietumsodu, jo abi uz sprieduma noklausīšanos bija ieradušies ar iepriekš sagatavotām "ceļa" somām.

Tiesnesis Guntars Kveska pēc sprieduma paziņošanas vērsās pie tiesājamajiem, sakot, ka sods, kas nosaka reālu brīvības atņemšanu, piemērots, lai "citus cilvēkus, kuriem arī var rasties vēlēšanās izdarīt līdzīgu noziegumu, atturētu no šādas rīcības". Kveska norādīja, ka arī vakar notikušais kārtējais uzbrukums bankai liecina, ka cilvēki izvēlas nepareizu veidu, kā risināt savas finansiālās problēmas.

Šakina aizstāvis advokāts Aleksandrs Zaščirinskis žurnālistiem teica, ka tiesas spriedumu plāno pārsūdzēt, jo "tā vēlas Šakins".

Valsts apsūdzības uzturētājs prokurors Krišjānis Rudzītis žurnālistiem teica, ka spriedumu neplāno pārsūdzēt, taču galīgo lēmumu pieņems pēc pilna tiesas sprieduma teksta saņemšanas.

"Man nav pārliecības, ka apsūdzētie turpmāk līdzīgus noziegumus nepastrādās," pēc sprieduma teica prokurors. "Viņi bankas aplaupīšanai bija ļoti rūpīgi gatavojušies. Tas liecina, ka noziegums bija labi izplānots un mērķtiecīgs."

Rudzītis izteica pārliecību, ka "bankas aplaupīšana nav veids, kā risināt savas finansiālās problēmas". Viņš norādīja, ka "grūta dzīve nav attaisnojums pastrādātajam".

Jau ziņots, ka tiesu debatēs prokurors Krišjānis Rudzītis apsūdzētos bija lūdzis sodīt ar brīvības atņemšanu uz septiņiem un sešiem gadiem.

Spriedumu var pārsūdzēt desmit dienu laikā apelācijas kārtībā Augstākajā tiesā.

Jau ziņots, ka Šakinam galīgā apsūdzība uzrādīta pēc Krimināllikuma 176.panta 4.daļas par bruņotu laupīšanu, 270.panta 1.daļas par pretošanos varas pārstāvim, ja tas izpilda tam noteiktos dienesta pienākumus, un 233.panta 2.daļas par šaujamieroča iegādāšanos, glabāšanu un nēsāšanu bez attiecīgas atļaujas.

Viņa līdzdalībnieks Seleckis apsūdzēts pēc Krimināllikuma 176.panta 4.daļas par bruņotu laupīšanu.

LETA jau ziņoja, ka pērnā gada jūlija nogalē "Hansabankas" Ogres filiālē iegāja divi vīrieši, izšāva griestos un nolaupīja 4200 latus. Uzbrucēji no notikuma vietas mēģināja bēgt ar motociklu, taču tas neizdevās.

Viņi šāva uz policijas darbiniekiem. Tik un tā policija vīriešus aizturēja, vienu no viņiem aizturēšanas brīdī ievainojot plecā. Pēc veiksmīgi īstenota nozieguma uzbrucēji bija plānojuši pamest Latviju, tādēļ līdzi bija paņemtas arī pases.

Vīrieši noziegumu plānojuši mēnesi pirms izdarīšanas, iegādājoties nepieciešamo inventāru. Dienu pirms uzbrukuma bankai izmēģināts ierocis.

Par laupīšanas organizatoru tiesībaizsardzības iestādes uzskata Šakinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!