Foto: Imago/Schöning/Scanpix/LETA

Aprīļa vidū Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa kāda uzņēmuma prokūristu atzinusi par vainīgu par izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas, radot valsts budžetam zaudējumus lielā apmērā. Apsūdzētais sodīts ar reālu brīvības atņemšanu uz četriem mēnešiem, portālu “Delfi” informēja Ģenerālprokuratūrā.

Saskaņā ar Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras uzturēto apsūdzību, apsūdzētā persona bija kāda uzņēmuma prokūrists, kurš organizēja un veica reālo saimnieciski finansiālo darbību. Būdams uzņēmuma faktiskais vadītājs, prokūrists ticies ar darījumu partneriem, organizējis reālu ar PVN apliekamu darījumu slēgšanu, to izpildīšanu un deklarēšanu Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

2016. gadā viņš uzņēmuma grāmatvedei iesniedzis rēķinus, kas saturējuši nepatiesu informāciju no kāda uzņēmuma par reāli nenotikušiem darījumiem. Šādā veidā valsts budžetam nodarīts materiālais zaudējums 94 004 eiro apmērā nesamaksātā PVN veidā.

Darījumus nepamatoti tikuši iekļauti uzņēmuma PVN deklarācijas sadaļā par priekšnodokļa summām.

Persona apsūdzēta pēc Krimināllikuma 218. panta 2. daļas, un tiesa viņu sodīja ar reālu brīvības atņemšanu uz četriem mēnešiem, bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības ieņemt valdes locekļa, valdes priekšsēdētāja un prokūrista amatus komercsabiedrībās uz diviem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!