Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Iekšējās drošības birojs (IDB) ir pabeidzis pirmstiesas izmeklēšanu vēl vienā ar valsts austrumu robežas izbūvi saistītā kriminālprocesā un šā gada oktobra sākumā lūdzis sākt kriminālvajāšanu pret četrām Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūras (IeM NVA) amatpersonām par tīšu valsts amatpersonu pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas, portāls "Delfi" uzzināja IDB.

Birojs informāciju par iespējamo noziedzīgo nodarījumu saņēma 2020. gada pavasarī. Pirmstiesas izmeklēšanā IDB noskaidroja, ka četras IeM NVA amatpersonas, būdamas komisijas sastāvā 2016. gada iepirkumā par Latvijas un Krievijas robežas joslas attīrīšanu no apauguma, pirms robežas joslas ierīkošanas 12 metru platumā, neveica Latvijas valsts īpašumā esošo koku uzskaiti un deva iespēju darbus veicošajiem uzņēmējiem izzāģētos kokus aizvest un realizēt.

Iepirkuma komisijas locekļu bezdarbības rezultātā valstij tika nodarīts mantisks zaudējums – vairāk nekā 26 000 eiro.

IDB rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret četrām IeM NVA amatpersonām par Krimināllikuma 319. panta trešajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu – valsts amatpersonas bezdarbību, ja ar to izraisītas smagas sekas.

Krimināllikums par šādu pārkāpumu vainīgajam kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai probācijas uzraudzību, vai sabiedrisko darbu, vai naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Birojā atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

IDB līdz šim ir noslēdzis pirmstiesas izmeklēšanu un rosinājis prokuratūrai uzsākt kriminālvajāšanu kopumā septiņos ar valsts austrumu robežas izbūvi un aprīkošanu saistītos kriminālprocesos.

Jau ziņots, ka šā gada 28. jūnijā Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nosūtīja krimināllietu piecu personu apsūdzībā par krāpšanu lielā apmērā, kas veikta austrumu robežas būvniecības procesos noslēgto iepirkuma līgumu ietvaros.

Tajā uz apsūdzēto sola sēdies būvniecības uzņēmuma SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" valdes priekšsēdētājs Māris Peilāns, uzņēmuma būvdarbu vadītājs Kaspars Macāns, agrākais Valsts Robežsardzes Nodrošinājuma pārvaldes priekšnieka vietnieks Uldis Zemmers, šīs pašas struktūrvienības agrākā darbiniece Jolanta Ķilkute, kā arī būvuzraugs Valērijs Bluss.

Prokuratūrā, neminot apsūdzēto personu vārdus, norādīja, ka līgumi slēgti par Latvijas un Krievijas robežas joslas infrastruktūras izbūvi un Latvijas un Baltkrievijas robežas ierīkošanu. Vienlaikus tiesai nosūtīts process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai.

Kopējā iepirkuma summa valsts Austrumu robežas ierīkošanai pārsniedza 40 miljonus eiro.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!