Foto: LETA
Bijušais Jelgavas slimnīcas ārsts Vladimirs Kravecs, kam par kukuļņemšanu prokuratūra piemērojusi piespiedu darba sodu, veic ar ārsta praksi nesaistītu darbu, bet sodu uzskata par nepelnītu, pastāstīja Kravecs.

Ārsts skaidroja, ka viņam Valsts probācijas dienests piedāvājis izvēlēties kādu no dažiem iespējamiem darbiem. Viņš izvēlējies ar medicīnu nesaistītu darbu, kuru ar pārtraukumiem veic jau kopš vasaras.

Kravecs atteicās nosaukt, kādu darbu viņš veic, vien teica, ka tas notiek kādā jauniešu centrā Jelgavas novadā.

Ārsts pauda, ka jūtas nepamatoti un nepelnīti sodīts un prokuratūras lēmumu viņam nav bijis iespēju pārsūdzēt. "Es gribēju paskatīties acīs tam cilvēkam, kas to iesāka un mani apsūdzēja, jo tas viss bija nepatiesi. Pusotru gadu ar šo lietu esmu nomocījies, un tagad vēlos, lai tas viss beidzas un lai beidzot mani liek mierā," sacīja Kravecs.

Viņš informēja, ka ārsta praksē tagad kā traumatologs-ortopēds viņš strādā Jelgavas poliklīnikā un Vidzemes slimnīcā Valmierā.

Kā ziņots, prokuratūra ir izbeigusi kriminālprocesu pret Jelgavas slimnīcas ārstu Kravecu, kas apsūdzēts kukuļņemšanā, un piemērojusi viņam sodu - 140 darba stundas.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne informēja, ka lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu un priekšraksts par sodu piemērošanu pieņemts jūlijā Jelgavas prokuratūrā.

Kravecam tika uzrādīta apsūdzība par prettiesisku labumu pieprasīšanu un pieņemšanu, par ko Krimināllikumā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai arests, vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz 200 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Kā skaidroja Pakalne, lēmumu par soda piemērošanu prokurors pieņēma, izvērtējot lietā savāktos pierādījumus, personas vainas atzīšanu un prettiesisko darbību nožēlošanu, kā arī pozitīvās atsauksmes no darbavietām.

Pērn pavasarī ārsts Kravecs par kādas pacientes ārstēšanu pieprasījis 50 latu kukuli. Pēc publiski izskanējušās informācijas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sāka pārbaudi un ierosināja kriminālprocesu. Apsūdzību Kravecam prokuratūra uzrādīja jūlijā.

Sākotnēji Jelgavas slimnīca Kravecam izteica stingro rājienu par ārsta ētikai neatbilstošu rīcību, tomēr vēlāk viņš ticis atlaists no darba.

Kā ziņots, pie raidījuma "Tautas balss" bija vērsies Kārlis, kura sieva lauzusi kāju un ārstējusies Jelgavas slimnīcā. Kāja gan veiksmīgi sadzijusi, taču izņemt dzīvesbiedri no slimnīcas nav bijis iespējams, jo ārstējošais ārsts Kravecs prasījis kukuli. Reģistratūrā Kārlis noskaidrojis, ka par ārstēšanos jāmaksā 125 lati, taču ārsts pateicis, ka papildus vajag samaksāt 50 latus, kuri slimnīcas rēķinā neparādās.

Tad Kārlis kopā ar žurnālistu, kurš uzdevies par viņa dēlu, ar slēpto kameru devies pie ārsta vēlreiz. Mediķis Kārlim paskaidrojis, ka oficiālo rēķinu - 125 latus - viņš mierīgi varot apmaksāt pa daļām. Kad Kārlis jautājis par iepriekš prasītajiem 50 latiem, dakteris bez liekām ierunām paziņojis, ka šī summa ir jāsamaksā, pretējā gadījumā vizītes pie ārsta būs daudz biežākas.

Kārļa pasniegtos 50 latus Kravecs sarunas laikā ieslidinājis savā krūšu kabatā. Pēc kukuļa paņemšanas kabinetā ienākusi "Tautas balss" žurnāliste ar operatoru, paziņojot, ka notikušais ir nofilmēts, un lūdzot naudu atdot, ko ārsts arī izdarījis. Dakteris sarunas laikā ar žurnālisti atvainojies par notikušo. Jautāts, par ko Kārlim jāmaksā 50 lati, dakteris atrunājies, ka tā bijusi summa par turpmāko ārstēšanās procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!