Foto: LETA
Balvu rajona prokuratūrā sākta kriminālvajāšana lietā par pretlikumīgu autovadītāja apliecību iegūšanu. Apsūdzības uzrādītas 18 personām, bet pret trim personām kriminālprocess ir izbeigts. Daži apsūdzētie jau vienojušies par viņiem piemērojamo sodu.

Šomēnes Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdza Balvu rajona prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret 21 personu par kukuļošanu saistībā ar mēģinājumu pretlikumīgi iegūt autovadītāja apliecību. KNAB rīcībā esošā informācija liecina, ka kukuļdevēju vidū ir trīs valsts amatpersonas.

Prokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga pastāstīja, ka kriminālprocess Balvu rajona prokuratūrā saņemts šā gada 10.aprīlī. Prokuratūra pie kriminālatbildības saukusi 18 personas. No tām 13 personas apsūdzētas par kukuļdošanas mēģinājumu, par starpniecību kukuļošanā pie kriminālatbildības sauktas sešas personas, divas no šīm personām arī par kukuļdošanas mēģinājumu.

Par kukuļa piesavināšanos apsūdzība uzrādīta četrām personām, jo daļu no amatpersonai nodotās naudas piesavinājās arī trīs starpnieki. Par uzkūdīšanu uz kukuļdošanas mēģinājumu un uz starpniecību kukuļošanā pie kriminālatbildības saukta viena persona.

Pret vienu personu krimināllieta daļā izbeigta sakarā ar vainīgā nāvi, bet pret divām personām krimināllieta izbeigta daļā sakarā ar pierādījumu trūkumu.

Abas personas KNAB ierosinājis saukt pie kriminālatbildības par kukuļdošanas mēģinājumu grupā, katru personu - atsevišķā epizodē kopā ar citu kukuļdevēju (tuvinieku).

No lietas materiāliem izriet, ka abas personas naudu (kukuļi) nebija nodevušas, bet zināja par kukuļdošanas mēģinājumu, ko izdarīja tuvinieks, un aktīvi interesējās par rezultātu (transportlīdzekļu vadītāja apliecības iegūšanu), taču nav pierādījumu, ka šīs personas pašas izdarīja konkrētas darbības, kas veidotu kukuļdošanas mēģinājuma sastāvu. Faktiski tā bija tikai neziņošana par noziedzīgo nodarījumu, taču Krimināllikums paredz atbildību par neziņošanu tikai gadījumā, ja izdarīts smags vai sevišķi smags noziegums, skaidro prokuratūra.

Pēc apsūdzības izsniegšanas trīs personas piekrita kriminālprocesa pabeigšanai daļā, nosakot viņiem sodu ar prokurora priekšrakstu par sodu. Divos gadījumos piespriests piespiedu darbs, bet vienā gadījumā - naudas sods.

Vēl pret divām personām, kurām izsniegta apsūdzība par kukuļdošanas mēģinājumu, kriminālprocess izbeigts daļā, nosacīti atbrīvojot no kriminālatbildības, nosakot pārbaudes laiku uz gadu. Tas attiecas uz kādu agrāk nesodītu 77 gadu vecu personu un agrāk nesodītu 2.grupas invalīdu ar kustības traucējumiem.

Vēl pieci apsūdzētie lūguši dot laiku viedokļa izteikšanai par turpmākā procesa veida piemērošanu, proti, par iespējamo procesa pabeigšanu, nosakot sodu ar priekšrakstu par sodu.

Pārējie apsūdzētie prokurorei paziņojuši, ka vēlas, lai krimināllieta tiktu nosūtīta uz tiesu.

Kriminālprocess tika sākts 2010.gada decembrī, un pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka kāda persona bija uzkūdījusi vairākas citas personas kukuļdošanai un starpniecībai kukuļošanā, radot priekšstatu, ka tā saņemto naudu kā kukuli nodos kādai Ceļu satiksmes drošības direkcijas amatpersonai, iepriekš informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecina, ka šī persona faktiski piesavinājusies kukuļiem paredzēto naudu 2800 latu apmērā no vairāk nekā desmit cilvēkiem, kuri, izmantojot vēl arī citu personu starpniecību, bija devuši kukuļus, lai iegūtu tiesības vadīt transportlīdzekļus, apejot normatīvajos aktos noteikto kārtību.

Kriminālprocesā konstatēts, ka kukuļi tika nodoti laikā no 2009.gada beigām līdz 2010.gada septembrim nolūkā pretlikumīgi iegūt autovadītāja apliecību vai jaunu kategoriju jau esošajā autovadītāja apliecībā, vai atgūt saistībā ar administratīvā pārkāpuma vai noziedzīga nodarījuma izdarīšanu atņemtu autovadītāja apliecību. Atsevišķos gadījumos viena kukuļa apmērs bija sasniedzis pat 800 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!