Foto: EPA/LETA

Policisti janvārī Rīgā un tās apkārtnē par viena lata un divu eiro monētu viltošanu aizturējusi trīs jaunu cilvēku grupējumu, otrdien preses konferencē informēja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Sozinovs.

Viņš pastāstīja, ka monētas ir viltotas salīdzinoši kvalitatīvi, tomēr, rūpīgāk tās apskatot, ir iespējams atrast viltojuma pazīmes. Līdzīgi kā ar lata monētām, arī viltota eiro monēta atpazīstama pēc tumšās svītras, kas paliek, novelkot tās malu pa baltu papīru.

Viltota monēta no īstas var atšķirties arī pēc svara un skaņas, kas rodas, atsitoties tai pret galdu vai citu virsmu. Runājot par monētām, kas izgatavotas no diviem dažādiem metāliem, piemēram, divu latu vai divu eiro monētas, jāatceras, ka īstai monētai nekad nelobīsies nost zeltainā krāsa, kā tas var gadīties ar viltotu monētu.

Konkrētajā gadījumā monētas esot izgatavotas mājas apstākļos, pastāstīja Sozinovs.

Aizturētie ir 1983., 1986. un 1990.gadā dzimuši vīrieši, un viņiem visiem kā drošības līdzeklis pagaidām ir piemērots apcietinājums.

Izmeklētāji uzskata, ka noziedzīgais grupējums izgatavojis 3825 viltotas divu eiro monētas un 289 viena lata monētas.

Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 192.panta 2.daļas par naudas viltošanu organizētā grupā. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Kriminālprocesā turpinās izmeklēšana, tāpēc policija pagaidām atturas sniegt detalizētāku informāciju par to, kā noziedzniekus izdevies atklāt un aizturēt, kādas ir viņu personības un kā viltotās monētas izplatītas.

"Laikā, kad notiek diskusijas par eiro ieviešanu, arī noziedznieki ir sarosījušies," sacīja Sozinovs, aicinot iedzīvotājus laicīgi iemācīties atpazīt eiro monētas un neuzķerties uz viltvāržiem, kuri, piemēram, piedāvā samainīt latus pret eiro par izdevīgāku kursu. Labāk uzticēties oficiāliem valūtas maiņas punktiem un bankām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!