Rīgas Galvenās policijas pārvaldes (RGPP) darbiniekiem oktobra sākumā izdevies aizturēt trīs cilvēku noziedzīgu grupējumu, kas laupīšanas nolūkos uzbruka cilvēkiem, kādu vīrieti noslepkavojot un kādu sievieti ļoti smagi piekaujot.
Vēl viens noziedzīgās jauniešu narkomānu bandas dalībnieks atrodas meklēšanā. Policija uzskata, ka viņš ir bīstams un var turpināt izdarīt citus smagus noziegumus, sacīja RGPP Kriminālpolicijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Bandas dalībnieki ir narkomāni, un laupīšanas šim grupējumam bijis vienīgais iztikas līdzeklis. Neviens no bandas nekur nemācījās un nestrādāja.

Policija jau noskaidrojusi, ka šī grupa kopš šā gada aprīļa veikusi vismaz septiņas laupīšanas, tomēr Ķuzis uzskata, ka bandas rēķinā ir vairāk noziegumu. Darbs pie izmeklēšanas ir tikai sākuma stadijā.

Nolaupītās mantas viņi visbiežāk pārdevuši lombardos, kur arī policija atradusi daudz lietisko pierādījumu.

Pēc Ķuža teiktā, tik nežēlīgs grupējums, kas laupīšanas nolūkos galvaspilsētas ielās ir gatavs slepkavot, nebija pieredzēts kopš 2001.gada.

Ceļš līdz grupējuma aizturēšanai sācies 7.septembrī. Šajā dienā no rīta kāds 1935.gadā dzimis vīrietis devies makšķerēt uz savu ierasto vietu Juglas ezerā, bet mājās, kā bija solījis, neatgriezās. Ģimenes locekļi nolēma iet meklēt pazudušo un atrada viņu ezera krastā mirušu, ar acīmredzamām vardarbības pazīmēm. Vīrietis bija noslepkavots, līķis atradās ūdenī.

Sirmgalvim bija pazudušas vairākas personīgās mantas - ķēdīte, makšķerēšanas piederumi, pat zābaki bijuši novilkti. Makšķernieks bijis sists ar rokām un spārdīts kājām, viņam ekspertīzē konstatēts galvaskausa pamatnes lūzums, ķermeņa sasitumi. Policija 8.septembrī uzsāka kriminālprocesu un lietas apstākļu noskaidrošanu.

Dažas dienas vēlāk - 12.septembrī - Rīgā, Miķeļa kapos, krūmos tika atrasta nežēlīgi piekauta 1955.gadā dzimusi sieviete, par kuras pazušanu policijai ziņoja piederīgie, jo sieviete no kapiem nebija laikus atgriezusies mājās.

Arī šai sievietei laupītāji bija atņēmuši personīgās mantas - no ausīm izrāvuši auskarus, noņēmuši laulības gredzenu, paņēmuši mobilo tālruni.

Sieviete izdzīvoja un varēja policijai izstāstīt notikušo. Viņa gājusi apkopt sava dēla kapa kopiņu, kad pēkšņi no mugurpuses kāds viņai iesitis pa galvu ar ķieģeli. Sieviete uz brīdi zaudējusi samaņu un nokritusi, kad arī aplaupīta. Kad viņa sākusi izrādīt dzīvības pazīmes, noziedznieki viņai vēlreiz vairākas reizes iesituši pa galvu un ķermeni ar ķieģeli un, domājot ka sieviete būs mirusi, ievilkuši viņu krūmos, kur viņu vēlāk atrada policisti.

Policija saskatīja daudz līdzību abos šajos noziegumos un sāka meklēt kopīgus pavedienus. Ķuzis teica, ka izmeklētāji arī sākuši pētīt un analizēt vēl neatklātas citas šāda veida laupīšanas Zemitānu tilta rajonā, Purvciemā, un sapratuši, ka visus šos noziegumus, visticamāk, pastrādā vieni un tie paši cilvēki.

Tika izveidota operatīvā grupa, un oktobra sākumā policijas redzeslokā parādījusies noziedzīga grupa, kurā epizodiski darbojās četri cilvēki.

Viens no šīs grupas ir nepilngadīgs - 1991.gadā dzimis jaunietis, kurš pārsvarā piedalījies laupīšanu izdarīšanā. Vēl viens grupas dalībnieks - 1986.gadā dzimis vīrietis - atrodas apcietinājumā, bet vēl vienam šāda paša vecuma vīrietim tiesa atteicās piemērot apcietinājumu - viņš nodots policijas uzraudzībā.

Policijai vēl nav izdevies aizturēt vienu no smagāko noziegumu iniciatoriem - 1986.gadā dzimušo Konstantīnu. Policija pieļauj, ka jaunais vīrietis slēpjas tepat Rīgā, visticamāk, pie paziņām, vai pat tuviniekiem.

Policijai ir pamats uzskatīt, ka šis brīvībā esošais grupas dalībnieks var izdarīt citus smagus noziegumus, tādēļ iedzīvotāji tiek aicināti ziņot par viņa iespējamo atrašanās vietu. Vīrietis par līdzīgiem noziegumiem 2005.gadā tika notiesāts ar sešiem gadiem brīvības atņemšanas nosacīti, taču piespriestais sods viņam nav traucējis turpināt pārkāpt likumu.

Ķuzis atzina, ka tik nežēlīga ielu laupītāju banda Rīgā nebija manīta kopš 2001.gada, kad tika aizturēta vairāku cilvēku grupa, kas uz ielas laupīšanas nolūkos nosita vairākas personas. Tagad šie noziedznieki jau notiesāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!