Prokurore Jekatarina Kušakova piektdien Rīgas apgabaltiesā ar mūža ieslodzījumu pieprasīja sodīt 1980.gadā dzimušo Andreju Pokidovu, kurš apsūdzēts par cietsirdīgu savas mātes un patēva slepkavību kredītkartes iegūšanas nolūkos, par šīs kartes nelikumīgu izmantošanu un upuru dzīvokļa aizdedzināšanu.
Kušakova tiesas debatēs norādīja, ka valsts apsūdzības ieskatā Pokidovs par pastrādātajiem noziegumiem ir pelnījis mūža ieslodzījumu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

Kā vēlāk pastāstīja prokurore, valsts apsūdzība uzskata, ka Pokidovs melo, noliegdams viņam inkriminēto dubultslepkavību un upuru dzīvokļa aizdedzināšanu.

Tā kā apsūdzētais piektdien tiesā nolēma liecināt un atzina savu vainu viņam uzrādītās apsūdzības daļā par pretlikumīgu svešas bankas kartes izmantošanu, arī viņa advokāte Ludmila Petrova nenoliedza, ka Pokidovs ir tiesājams pēc Krimināllikuma (KL) panta par atkārtotām nelikumīgām darbībām ar finanšu instrumentiem un maksāšanas līdzekļiem, tomēr, nosakot sodu pēc šī KL panta, advokāte lūdza tiesu ņemt vērā viņas klienta apgrūtināto veselības stāvokli un labos raksturojumus no dzīvokļa biedriem un bijušā darba devēja.

Pēc pantiem par vairāku personu slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos un par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, ja tā izdarīta ar dedzināšanu, aizstāve Pokidovu lūdza attaisnot.

Tiesa spriedumu šajā lietā pasludinās 23.februārī.

Jau ziņots, ka apsūdzētais iepriekš tiesai bija izrādījis vienaldzību pret viņam inkriminētajiem noziegumiem un sacījis, ka nevēlas atklāt savu viedokli par apsūdzību, savukārt ceturtdien viņš lūdza pieaicināt trīs jaunus lieciniekus. Pokidovs norādīja, ka laikā, kad apsūdzība viņam inkriminē nogalinātās mātes un patēva dzīvokļa dedzināšanu, vīrietis kopā ar šīm personām īrējis istabas vienā dzīvoklī Rīgā, Lienes ielā, tāpēc liecinieki varēšot pastāstīt, vai viņš konkrētajā naktī atradies savā istabā vai arī bijis kur citur.

Liecinieki piektdien uz tiesu ieradās, bet tie neliecināja apsūdzētajam par labu. Viena no lieciniecēm norādīja, ka Pokidovs konkrētajā naktī neesot bijis mājās, bet divi citi nevarēja precīzi atcerēties tik senus notikumus.

Kā ziņots, ceturtdien tiesai neizdevās nopratināt otru no apsūdzības puses pieteiktajiem lieciniekiem - vīrieti, kurš saskaņā ar prokuratūras sniegto informāciju bijis blakus Pokidovam brīdī, kad apsūdzētais no bankomāta ar savas mātes karti izņēmis naudu. Iepriekš šī persona uz tiesu nebija ieradusies, tāpēc ceturtdien policijas darbinieki bija mēģinājuši viņu atvest piespiedu kārtā, tomēr izrādījies, ka vīrietis neuzturas nevienā no tiesībsargājošo institūciju rīcībā esošajām adresēm.

Sākot tiesas izmeklēšanu, liecināja cietusī Pokidova māsa, kā arī kāda sieviete, kura pārstāvēja Pokidovam inkriminētā noziedzīgā nodarījuma rezultātā izdegušā dzīvokļa īpašnieka intereses.

Apsūdzētā vīrieša māsa atklāja, ka brālis vairākkārt lūdzis vēlāk nogalinātajai mātei aizdot naudu. Saskaņā ar apsūdzību Pokidovs savu māti un patēvu nogalinājis pagājušā gada 23.janvārī, savukārt apsūdzētā vīrieša māsa liecināja, ka pēdējo reizi ar māti tikusies 18.janvārī, bet runājusi pa telefonu - 22.janvārī.

Prokuratūra norāda, ka Pokidovs savai Rīgā, Bruņinieku ielā, dzīvojošajai mātei mantkārīgos nolūkos cietsirdīgi uzbrucis ar nazi, viņu nogalinot. Tajā brīdī dzīvoklī atradies arī mātes vīrs. Lai gan vīram bijuši kustību traucējumi, viņš mēģinājis uzbrucēju apturēt, taču Pokidovs izrādījies spēcīgāks un ar aptuveni 35 naža dūrieniem nogalinājis arī savu patēvu.

Vīrietis no mātes paņēmis kredītkarti un ar tās palīdzību izņēmis 710 latus skaidrā naudā, teikts apsūdzībā. Savukārt, lai slēptu nozieguma pēdas, 25.janvārī viņš dzīvoklī atgriezies un to aizdedzinājis.

Pats Pokidovs tiesā sākotnēji neliecināja, bet beigās atzina, ka nelikumīgi izmantojis mātes karti. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā viņa sniegtās liecības bijušas pretrunīgas. Kādā liecināšanas reizē vīrietis gan atzinis, ka ir izdarījis minētās slepkavības, tomēr neesot tās pastrādājis mantkārīgā nolūkā, bet gan sadzīviska strīda situācijā.

Kādās citās iepriekš sniegtajās liecībās Pokidovs skaidro, ka dzīvokli nav aizdedzinājis speciāli, bet ugunsgrēks esot izcēlies no avīzes, kuru vīrietis aizdedzinājis, lai būtu gaisma, jo, atrazdamies mātes dzīvoklī pēc slepkavības, nevēlējies piesaistīt lieku uzmanību un ieslēgt parasto elektroapgaismojumu.

Pokidovs iepriekš sniegtajās liecībās norādījis, ka mātes kredītkarti paņēmis ar viņas pašas atļauju, kad sieviete vēl bijusi dzīva, savukārt valsts apsūdzība uzskata, ka minētās maksājumu kartes iegūšana bijis slepkavības motīvs.

Pokidova māsa gan norādīja, ka māte savam dēlam nebūtu labprātīgi devusi minēto maksājumu karti.

Naudu, ko Pokidovs izņēmis, izmantojot mātes bankas karti, viņš iztērējis, iegādājoties amfetamīnu, spēlējot azartspēles, kā arī izmantojot prostitūtu pakalpojumus.

Tostarp Pokidovs sniedzis arī vairākas liecības, kurās norādījis, ka pilnībā neatzīst viņam inkriminētos noziegumus ne slepkavībās, ne dzīvokļa dedzināšanā, ne mātes maksājumu kartes pretlikumīgā izmantošanā.

Kā pastāstīja prokurore Kušakova, arī laikā, kad lieta tikusi nodota tiesai, Pokidovs savu vainu viņam uzrādītajās apsūdzībās nav atzinis.

Otra cietušā - aizdedzinātā dzīvokļa īpašnieka - pārstāve tiesā pastāstīja, ka ugunsgrēkā nekustamajam īpašumam nodarīti aptuveni 200 latu materiālie zaudējumi, taču vēlāk, lai to visu saremontētu, bijis nepieciešams vēl aptuveni 1000 latu.

Pokidova bijušais tiešais darba priekšnieks, kādas kokapstrādes firmas pārstāvis, kurš uz tiesu bija ieradies liecinieka statusā, pastāstīja, ka apsūdzētais aptuveni gadu uzņēmumā strādājis par kokmateriālu garinātāju. Pokidovs esot bijis kluss un mierīgs, taču bieži mainījis savu darba grafiku. Atlūgumu apsūdzētais ar savas dzīvesbiedres starpniecību iesniedzis īsi pēc notikušās slepkavības.

Jau ziņots, ka policija pērn Pokidovu aizturēja dažas dienas pēc nozieguma izdarīšanas, ko viņš bija veicis, atrodoties narkotisko vielu reibumā. Vīrietis iepriekš vairākkārt tiesāts par laupīšanām, un, pēc prokurores teiktā, viņam piemīt spilgti izteikta nosliece uz noziegumu veikšanu.

Pokidovs apsūdzēts pēc trim KL pantiem - par vairāku personu slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, par atkārtotām nelikumīgām darbībām ar finanšu instrumentiem un maksāšanas līdzekļiem, kā arī par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, ja tā izdarīta ar dedzināšanu.

Par smagāko no viņam inkriminētajiem likumpārkāpumiem - atkārtotu slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos - likums paredz mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no 15 līdz 20 gadiem ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem un mantas konfiskāciju.

Pokidovam patlaban kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!