Foto: AFP/Scanpix/LETA
Trešdien, 24. aprīlī, Kurzemes rajona tiesa kādam vīrietim par ilgstošu seksuālu vardarbību pret mazgadīgo pameitu, kuras rezultātā meitene dzemdējusi bērnu, piespriedusi mūža ieslodzījumu, portāls "Delfi" uzzināja prokuratūrā.

Kurzemes rajona tiesa izskatīja krimināllietu par mazgadīgas personas vairākkārtēju izvarošanu un citu seksuāla rakstura darbību veikšanu ar mazgadīgo, kā arī par cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar mazgadīgajiem, kuri no apsūdzētās personas bija materiāli un citādi atkarīgi, nodarot tiem psihiskas un fiziskas ciešanas.

Apsūdzētais vīrietis, apzinoties un izmantojot to, ka viņa faktiskās sievas meita ir mazgadīga, līdz ar to atradās bezpalīdzības stāvoklī, nolēma veikt dzimumaktus ar tolaik vēl deviņus gadus veco meiteni pret viņas gribu un apmierināt savu dzimumtieksmi, veicot citas seksuāla rakstura darbības ar mazgadīgo.

Apsūdzētais tā turpināja darīt ilgstošā laika periodā – gandrīz piecu gadu garumā. Apsūdzētā darbību rezultātā cietušajai meitenei iestājās grūtniecība un piedzima bērns, kas kopā ar nodarītajām psihiska rakstura ciešanām radīja būtiskas un neatgriezeniskas sekas un ir vērtējamas kā smagas sekas.

Tāpat vīrietis vairākkārt un sistemātiski ilgstošā laika periodā bez iemesla vai par nebūtiskiem pārkāpumiem cietsirdīgi un vardarbīgi apgājās ar divām mazgadīgām personām, tai skaitā ar cietušo, nodarot mazgadīgajiem fiziskas un psihiskas ciešanas. Pie kam vienā no šādām vardarbīgas izturēšanas reizēm, apsūdzētais izdarīja sitienu ar dūri, kā rezultātā cietušajai aizsargājoties, tika salauzts pirksts, tādējādi nodarot viņai vidēja smaguma miesas bojājumu.

Ar savām noziedzīgajām darbībām apsūdzētais izdarīja Krimināllikuma 159. panta trešajā daļā paredzētos noziegumus par izvarošanu, ja tā izraisījusi smagas sekas, vai par tādas personas izvarošanu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu un 162. panta otrajā daļā izdarītos noziegumus par sešpadsmit gadu vecumu nesasniegušas personas pamudināšanu iesaistīties seksuālās darbībās vai šādas personas pamudināšanu tikties ar mērķi izdarīt seksuālas darbības vai stāties dzimumattiecībās, izmantojot informācijas vai komunikācijas tehnoloģijas vai citu saziņas veidu, ja to izdarījusi pilngadīga persona.

Vīrietis arī veica 159. panta trešajā daļā minētos noziegumus par izvarošanu, ja tā izraisījusi smagas sekas, vai par tādas personas izvarošanu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu un 160. panta ceturtajā daļā paredzētos noziedzīgos nodarījumus par anālu vai orālu aktu vai dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, kas saistīta ar vaginālu, anālu vai orālu iekļūšanu cietušā ķermenī, ja tas izdarīts, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli vai pret cietušā gribu, lietojot vardarbību, draudus vai izmantojot uzticību, autoritāti vai citādu ietekmi uz cietušo, ja tas izraisījis smagas sekas vai ja tas izdarīts ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu.

Tāpat vīrietis veicis noziegumus, kas minēti Krimināllikuma 126. panta otrās daļas 6. punktā par Par vidēja smaguma miesas bojājuma tīšu nodarīšanu pret personu bezpalīdzības stāvoklī un 174. panta otrajā daļā par cietsirdīgu vai vardarbīgu apiešanos ar nepilngadīgo, ja ar to nepilngadīgajam nodarītas fiziskas vai psihiskas ciešanas un ja tās nodarījušas personas, no kurām cietušais ir materiāli vai citādi atkarīgs un ja šīm darbībām nav bijušas šā likuma 125. vai 126. pantā paredzētās sekas un ja tās izdarītas pret mazgadīgo.

Vīrietis tiesas sēdē savu vainu izdarītajos noziedzīgajos nodarījumos neatzina.

Kurzemes rajona tiesa, atzīstot apsūdzēto par vainīgu visu iepriekš norādīto noziegumu izdarīšanā un izvērtējot apsūdzētā attieksmi pret izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, šo noziedzīgo nodarījumu augsto sabiedrisko bīstamību, smagumu, raksturu un radīto kaitējumu, saskaņā ar Krimināllikuma 50. panta pirmo daļas kārtībā sodu noteica pēc noziedzīgu nodarījumu kopības, ietverot vieglāko sodu smagākajā, un notiesāja apsūdzēto vīrieti ar mūža ieslodzījumu un probācijas uzraudzību uz tris gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!