Uzņēmēja Māra Millera slepkavības mēģinājuma lietā apsūdzētos ceturtdien tiesu debatēs prokurors lūdza sodīt ar reālu brīvības atņemšanu. Pēc prokurora domām, viņiem būtu piespriežams cietumsods uz laiku līdz 17 gadiem.
1970.gadā dzimušo Juriju Aparu prokurors lūdza sodīt ar brīvības atņemšanu uz 17 gadiem, ar mantas konfiskāciju, policijas kontroli uz trim gadiem un piecus gadus aizliegt viņam nodarboties ar uzņēmējdarbību, kas saistīta ar ieroču apriti.

1978.gadā dzimušajam Eduardam Backānam, pēc prokurora domām, būtu jāpiespriež cietumsods uz 14 gadiem, policijas kontrole uz trim gadiem, mantas konfiskācija, kā arī liegt piecus gadus nodarboties ar uzņēmējdarbību.

1978.gadā dzimušajam Sergejam Soboļevam būtu jāpiespriež 11 gadu cietumsods ar policijas kontroli uz trim gadiem un mantas konfiskāciju, 1981.gadā dzimušajam Aleksandram Pivovarovam lūdz noteikt sodu sankciju robežās, jo jāņem vērā vairāki vainu mīkstinoši apstākļi, piemēram, tas, ka viņa liecības palīdzēja atklāt noziegumu un atrast lietiskos pierādījumus.

Prokurors uzskata, ka ir jāapmierina arī Millera pieteiktā civilprasība solidāri no visiem tiesājamajiem, kā arī AS "Ergo" pirmstiesas izmeklēšanas laikā pieteiktā civilprasība.

Kā ziņots, par Millera slepkavības mēģinājumu grupā un gatavošanos uzņēmēja Arņa Šķestera slepkavībai grupā apsūdzētas četras personas. Sākotnēji par līdzdalību uzņēmēja slepkavībā apsūdzība tika uzrādīta arī Sergejam Gribunam, bet pret viņu lieta izbeigta pierādījumu trūkuma dēļ.

Millera slepkavības mēģinājums notika 1999.gada 15.novembrī bārā "Daiļā impērija" Rīgas centrā, savukārt Šķesteri nogalināja 1999.gada 14.oktobrī Kalpaka bulvārī, netālu no Krievijas vēstniecības ēkas.

Nozieguma pasūtītāju un organizētāju nav apsūdzēto vidū. Arī Šķestera slepkavības lieta nav atklāta.

Millers jau iepriekš sacīja, ka slepkavības mēģinājuma dēļ bijis spiests ārstēties gadu un piecus mēnešus un šajā laikā ir cietis viņa bizness, par ko uzņēmējs vēlas saņemt atlīdzību, tāpēc iesniedzis civilprasību Ls 50 000 apmērā.

Kurzemes apgabaltiesa krimināllietai noņēmusi slepenības statusu. Tagad tiesas sēdes ir atklātas. Nozieguma pasūtītāju un organizētāju nav apsūdzēto vidū. No krimināllietas izdalīta atsevišķa lieta par nozieguma organizēšanu un pasūtīšanu, kas atrodas policijas izziņā. Arī Šķestera slepkavības lieta nav atklāta.

Millers atzina, ka šajā procesā tiek pierādīta slepkavības mēģinājuma izpildītāju vaina, taču viņam esot priekšstats par slepkavības pasūtītājiem, bet par to viņš būs gatavs runāt pēc sprieduma pasludināšanas.

Millers joprojām nodarbojas ar uzņēmējdarbību. Viņa slepkavības mēģinājums, visticamāk, saistīts ar spirta biznesu, taču Millers atzina, ka viņš galvenokārt nodarbojas ar metālu biznesu.

Prokurors Krauze norādīja, ka Arņa Šķestera slepkavība tika gatavota 1999.gada vasarā. Apars, kurš jau iepriekš bijis tiesāts, šim nolūkam izveidoja organizētu grupu, tajā iekļaujot Pivovarovu, Soboļevu, Backānu. Lai vārētu īstenot noziedzīgos nodomus, Apars apgādāja grupu ar ieročiem un munīciju, rācijām, divām automašīnām "VW Golf", "Ford Scorpion", kas tika reģistrēta uz Soboļeva vārda.

Apars no kādas izmeklēšanas gaitā nenoskaidrotas personas saņēma uzdevumu noslepkavot Šķesteru, par to saņemot atlīdzību. Apars uzdeva grupas dalībniekiem izsekot Šķesteri, lai noskaidrotu viņa uzturēšanās, darba un dzīves vietu.

Taču Šķestera slepkavību šai grupai neizdevās realizēt, jo noteiktajā vietā un laikā, kur bija to paredzēts īstenot, iztraucēja divi nepazīstami cilvēki, kas stāvēja pie mājas Rīgā, Kalpaka bulvārī 9. Tur Apars, bruņojies ar TT pistoli devās izdarīt Šķestera slepkavību, taču to nerealizēja, jo pistolei nebija klusinātāja.

Valsts apsūdzība tiesu debatēs norādīja, ka Apars 1999.gada vasarā no kādas izmeklēšanas gaitā nenoskaidrotas personas saņēma uzdevumu noslepkavot Milleru, solot par to naudu.

Grupa līdzīgi kā Šķesteru, izsekoja arī Milleru. Bija pieņemts lēmums Milleru nogalināt Rīgas centrā, kur viņš kopā vēl ar diviem cilvēkiem bija devies pusdienās bārā "Daiļā impērija".

Apars un Soboļevs ar automašīnu "Ford Scorpio" devās izpildīt Millera slepkavību. Soboļevs vadīja automašīnu un pēc nozieguma izdarīšanas gaidīja aparu spēkrata, lai pēc iespējas ātrāk varētu pazust no notikuma vietas.

Apars, bruņojies ar revolveru, devās uz bāru un raidīja vairākus šāvienus no ielas caur bāra stiklu uz Milleru, tādējādi apdraudot ne tikai tos cilvēkus, kas pusdienoja kopā ar Milleru, bet arī bāra darbiniekus un pameklētāju. Lodes caur "Daiļās impērija" stiklu esot šāvušās uz visām pusēm un rikošetā varēja trāpīt apkārtējiem.

Tiesu debates Kurzemes apgabaltiesā turpināsies 5.novembrī, kad ar aizstāvības runu uzstāsies apsūdzēto advokātes. Šodien tiesājamo advokātes vēl nebija gatavas runāt debatēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!