Foto: LETA

Šī gada 13. decembrī Valsts drošības dienests (VDD) rosināja prokuratūru uzsākt kriminālvajāšanu pret Latvijas pilsoni par nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu, kā arī par Eiropas Savienības (ES) noteikto sankciju pārkāpšanu, portālu "Delfi" informēja dienestā.

Lai arī dienests neatklāj personas vārdu, portālam "Delfi" zināms, ka tas ir bijušais Rīgas domes deputāts Ruslans Pankratovs.

Kriminālprocess pret minēto personu tika uzsākts šī gada 29. jūlijā, un izmeklēšanas gaitā VDD ieguva informāciju, kas apliecina, ka cilvēks vairākos Krievijas agresīvās propagandas mērķiem izmantotajos informācijas resursos nāca klajā ar izteikumiem, kuri provocē naidu un nesaticību pret ukraiņiem un bēgļiem no Ukrainas.

Tāpat izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka viņš ir nodrošinājis saimnieciskos resursus personai, kura ir iekļauta to personu sarakstā, pret kurām ES ir noteikusi sankcijas par Ukrainas teritoriālās vienotības, suverenitātes un neatkarības graušanu.

Ņemot vērā izmeklēšanas gaitā noskaidrotos apstākļos un iegūto pierādījumu kopumu, VDD ir rosinājis prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret minēto pilsoni par tādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, par ko atbildība ir noteikta Krimināllikuma 78. panta otrajā daļā un 84. panta pirmajā daļā.

Krimināllikuma 78. panta otrā daļa kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Savukārt šī paša likuma 84. panta pirmā daļa paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

"Delfi" jau vēstīja, ka aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 1969. gadā dzimušais Pankratovs Rīgas domē tika ievēlēts 2009. gadā no partijas "Saskaņas centrs". Savukārt 2013. gadā viņu atkārtoti ievēlēja domē – šoreiz no partiju apvienības "Saskaņas centrs", "Gods kalpot Rīgai" saraksta. 2018. gadā viņš kandidēja 13. Saeimas vēlēšanās no partijas "Par Alternatīvu", taču netika ievēlēts. Gadu vēlāk viņš nesekmīgi centās iekļūt Eiropas parlamentā no "Rīcības partijas" saraksta.

Pankratovs ir vadījis biedrību "Apvienība pret nacismu", kas vairākus gadus rīkojusi pasākumus 16. martā, cenšoties protestēt pret leģionāru gājienu.

No Pankratova "Facebook" profila noprotams, ka viņš nesen ciemojies Maskavā, tostarp apmeklējis prokremliskā medija "Komsomoļskaja pravda" redakciju. Pie šī paša ieraksta viņš komentējis, ka viņam uz pieciem gadiem liegts iebraukt Igaunijā.

Tāpat viņš aktīvi dalījies ar cita aizturētā prokremliskā aktīvista – Vladimira Lindermana – "Facebook" ierakstiem.

"Lursoft" informācija liecina, ka šobrīd viņš ir biedrības "Latvijas krievu pasaule" amatpersona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!