Iekšlietu ministrijas (IeM) dienesta pārbaudes komisija secinājusi, ka presē atspoguļotā informācija par ministrijas sistēmas iestāžu rīkotām šaušanas nodarbībām nelicencētā šautuvē Kleistos ir patiesa, taču ministrijas darbinieku disciplinārai sodīšanai nav pamata.
Ministrijas preses centra vadītāja Vita Noriņa informēja, ka komisija secinājusi - pašlaik spēkā esošajā likumdošanā nav noteikti šādu šaušanas nodarbību aizliegumi valsts institūcijām, un valsts līmenī vispār nav reglamentēta šādu nodarbību veikšanas vienota kārtība vai nepieciešamo atļauju licenču saņemšana tādām valsts juridiskajām personām kā IeM sistēmas iestādes.

Līdz ar to komisija uzskata, ka nav pamata disciplināri sodīt IeM sistēmas iestāžu vadītājus vai atbildīgās amatpersonas par Kleistos notikušo šaušanas nodarbību organizēšanu, pauž Noriņa.

Tomēr iekšlietu ministrs Mareks Segliņš līdz ieroču aprites likuma un tam pakārtoto valdības noteikumu spēkā stāšanās brīdim uzdevis IeM sistēmas iestāžu vadītājiem pārtraukt darbinieku šaušanas apmācības Kleistu meža teritorijā, kā arī citās Rīgas pašvaldības īpašumā esošajās teritorijās, kurās nav ierīkotas likumiem atbilstošas šautuves vai šaušanas stendi.

Tapat rīkojumā uzdots turpmākās šaušanas apmācības, kas risinās ārpus IeM pārziņā esošām teritorijām, savlaicīgi saskaņot ar vietējo pašvaldību vai zemes īpašnieku, kā arī pievērst pastiprinātu uzmanību drošības pasākumu ievērošanai un apkārtējo iedzīvotāju informēšanai.

Noriņa informē, ka pārbaudē IeM komisija aptaujājusi SIA "Rīgas Meži" darbiniekus, pārbaudījusi viņu norādīto Kleistu teritoriju, kā arī apkopojusi un izvērtējusi Valsts policijas struktūrvienību, Drošības policijas, IeM Sardzes pulka iekšējos normatīvos aktus, to rīcībā esošo informāciju un atbildīgo amatpersonu sniegtos paskaidrojumus, kā arī zemessardzes štāba un Rīgas domes institūciju sniegto informāciju.

Izanalizēti arī šautuvju darbību reglamentējošie un ar šaušanas nodarbībām saistītie normatīvie akti, lai pārbaudītu IeM sistēmas iestāžu veikto šaušanas nodarbību atbilstību prasībām.

Jau vēstīts, ka pārbaudi par policijas šaudīšanos nelicencētā un nelikumīgā šautuvē Kleistu karjerā, pēc BNS publiskotās informācijas, ierosināja IeM valsts sekretārs Andris Staris.

Policija nenoliedza, ka tās darbinieki piedalījušies mācībās Kleistu karjerā, taču tas esot darīts pēc saskaņošanas un atļauju saņemšanas no Zemessardzes. Savukārt Zemessardze pēc visu apstākļu noskaidrošanas noliedza saistību ar mācību šaušanas treniņiem Kleistu karjerā un atļauju došanu citām iekšlietu struktūrām šādu mācību rīkošanai, kā arī norādīja, ka šautuve neesot iekārtota atbilstoši prasībām.

Arī Rīgas domes Drošības un kārtības komiteja atzina šautuvi Kleistos par nelikumīgu un uzdeva uzņēmumam "Rīgas meži" un pašvaldības policijai nelegālās šautuves teritorijā izvietot brīdinājuma uzrakstus, ka teritorijas patvaļīga izmantošana šaušanas nodarbībām "var izraisīt smagas tiesiskas sekas".

"Rīgas meži" apņēmās izrakt tranšejas, kas neļautu izmantot piebrauktuves nelegālās šautuves teritorijai, kā arī veikt citus pasākumus, kas apgrūtinātu šautuves izmantošanu. Tāpat "Rīgas meži" sāka fiksēt visu karjerā iebraucošo automašīnu numurus, lai nepieciešamības gadījumā vainīgās personas varētu saukt pie atbildības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!