Foto: Shutterstock

Valsts policija (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) kopš 2015. gada sākusi sešus kriminālprocesus par noziedzīgiem nodarījumiem pret dabu, norāda VP.

Četri no kriminālprocesiem sākti šogad.

Kriminālprocesi ierosināti pēc Krimināllikuma diviem pantiem, proti, par zemes, mežu un ūdeņu piesārņošanu un piegružošanu, kā arī par atmosfēras gaisa piesārņošanu.

VP preses pārstāve Ilze Jurēvica norādīja, ka noziedzīgi nodarījumi pret dabu ir salīdzinoši jauns nozieguma veids, kas attīstās līdz ar pastiprinātu uzmanības vēršanu dabas vērtību saglabāšanai.

Šādu noziegumu izmeklēšana ir sarežģīts process, īpaši tādēļ, ka to izmeklēšana prasa specifiskas zināšanas un tai var būt daudzveidīga nozieguma tipoloģija.

"Neskatoties uz to - jāsaka, ka šāda noziedzīga nodarījuma apkarošanai ir vērojama augšupejoša tendence kā Latvijā, tā arī citviet pasaulē," norādīja Jurēvica.

VP pārstāve norādīja, ka, domājot par efektīvāku cīņu tieši ar šādiem noziegumiem, Eiropas Savienībā izveidotas vairākas organizācijas. Vienā no tām no šī gada piedalās arī Latvija, lai kopā ar kolēģiem no citām dalībvalsīm stiprinātu spēju cīnīties ar šādiem noziegumiem.

Jau ziņots, ka ENAP izmeklē kriminālprocesu par ugunsgrēku Slokas apkaimē esošajā nelegālajā atkritumu glabātuvē.

Lieta ir apjomīga un, iespējams, nodarīts smags kaitējums videi, kas izmeklēšanā jāpārbauda.

Par konkrētu nodarītā kvalifikāciju policija izlems izmeklēšanas gaitā.

Savukārt pagājušā gada nogalē prokuratūra nodeva Tukuma rajona tiesai krimināllietu par Šlokenbekas Dzirnavu ezera un Slocenes upes piesārņošanu, kas skābekļa trūkuma dēļ izraisīja zivju resursu zaudējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!