Foto: Shutterstock
Saistībā ar Zemgales apgabaltiesā skatīto krimināllietu Jelgavas bijušā skolotāja Ivara Ozola apsūdzībā par dzimumtieksmju apmierināšanu pretdabiskā veidā ar nepilngadīgo prokuratūra iesniegusi apelācijas protestu, informēja Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurore Vida Kravcova.

Viņa pastāstīja, ka nepiekrīt tiesas lēmumam, kurā nepietiekamu pierādījumu dēļ apsūdzētais attaisnots izdarībās pret vienu nepilngadīgo. Prokurore nepiekrīt arī divu epizožu izslēgšanai no nodarītā, līdz ar to prokuratūra protestē arī tiesas piemērotajam soda mēram.

Kravcova ir informēta, ka arī otra puse - apsūdzētā aizstāvība - iesniegusi apelācijas sūdzību.

Kā ziņots, 30.septembrī Zemgales apgabaltiesa slēgtā sēdē nolasīja saīsināto spriedumu krimināllietā Jelgavas bijušā skolotāja Ivara Ozola apsūdzībā par dzimumtieksmju apmierināšanu pretdabiskā veidā ar nepilngadīgo, nosakot viņam 3,5 gadu cietumsodu.

Zemgales apgabaltiesas konsultante Baiba Gaurilka iepriekš informēja, ka faktisko soda apmēru tiesa noteica, apvienojot Ozolam inkriminētos pantus, un apgabaltiesa Ivaru Ozolu atzina par vainīgu nodarījumu izdarīšanā, kas paredzēti Krimināllikuma (KL) 160.panta 2.daļā, 162.panta 1.daļā, 166.panta 3.daļā.

Pēc KL 160.panta 2.daļas viņš sodīts ar brīvības atņemšanu uz trim gadiem trim mēnešiem un ar policijas kontroli uz diviem gadiem, pēc KL 162.panta 1.daļas - ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem, pēc KL 166.panta 3.daļas - ar brīvības atņemšanu uz gadu, bez mantas konfiskācijas.

Saskaņā ar Krimināllikuma 50.panta 1.daļu galīgais sods pēc noziedzīgo nodarījumu kopības noteikts, piespriestos sodus daļēji saskaitot, un tas ir - brīvības atņemšana uz trim gadiem un sešiem mēnešiem ar policijas kontroli uz diviem gadiem bez mantas konfiskācijas.

Apsūdzētajam kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

Iepriekš šajā krimināllietā tiesas sēde notika 16.septembrī un 19.septembrī.

Prokurore Kravcova iepriekš informēja, ka bijušajam skolotājam apsūdzība celta pēc KL 160.panta 2.daļas - par pederastiju vai lesbiānismu, vai dzimumtieksmju citādu apmierināšanu pretdabiskā veidā, ja tādas darbības izdarītas, lietojot vardarbību, draudus vai izmantojot personas bezpalīdzības stāvokli, un ja tās izdarītas ar nepilngadīgo vai atkārtoti, vai ja tās izdarījusi persona, kas jau agrāk izdarījusi izvarošanu, par ko likums paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz divpadsmit gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Tāpat apsūdzībā piemērota 162.panta 1.daļa - par netiklu darbību izdarīšanu ar nepilngadīgo pret viņa gribu vai ja to izdarījusi pilngadīga persona - un 166.panta 3.daļa - par nepilngadīgā iesaistīšanu vai izmantošanu pornogrāfiska vai erotiska rakstura materiālu izgatavošanā.

Krimināllietu par kāda izbijuša Jelgavas Valsts ģimnāzijas skolotāja iespējamām noziedzīgām darbībām Valsts policija prokuratūrai nodeva 2011.gada aprīlī.

Darbības, par kurām celta apsūdzība, bijušais skolotājs īstenojis 2009. un 2010.gada laikā. Skolotājs policijas uzmanību izpelnījies 2009.gada nogalē, kad iesniegumus policijai uzrakstījušas vairākas mazgadīgas personas.

Neoficiālās sarunās skolotāja kolēģi atzinuši, ka aizdomās turētais nav slēpis savu netradicionālo seksuālo orientāciju un portālā "draugiem.lv" vairākkārt publicējis attēlus ar skolēniem, kuri pie viņa ciemojas dažādās svinībās. Vīrieša profils sociālās saziņas portālā vairs nav atrodams, savukārt viņš pats atrodas apcietinājumā.

Izmeklēšanas laikā iegūtas arī fotogrāfijas un videoieraksti, kas apliecinājuši izvirzītās apsūdzības. Iespējams, runa ir par vairākām epizodēm, tostarp par gadījumiem, kad ar šantāžas palīdzību mazgadīgi zēni piespiesti stāties dzimumsakaros. Pedofilijā apsūdzētais skolotājs gan savu vainu noliedza un apgalvoja, ka pats esot cietušais.

Tikmēr pašā skolā apgalvoja, ka par notikušo nekas nav bijis zināms un oficiālas informācijas no policijas nebija. Ģimnāzijas direktores vietniece iepriekš stāstīja, ka skolotājs bijis ļoti labs un viņa audzēkņiem bijuši ļoti labi rezultāti mācībās un panākumi olimpiādēs.

Arī viņa kolēģi neticēja izvirzītājām apsūdzībām, jo skolotājs bijis ļoti inteliģents, un viņi pauda, ka notikušajam ir vairākas puses - viņuprāt, skolotājs sapinies ar neīsto kompāniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!