Jelgavas tiesā pirmdien nolasīts spriedums lietā par aizturēto piekaušanu, pēc kā viens pensionārs nomira. Bijušajam Jelgavas Pašvaldības policijas darbiniekam Endijam Maļinovskim par to piespriesti trīs gadi un trīs mēneši cietumsoda ieslodzījumā, bet bijušajam ekipāžas vecākajam Vladimiram Laščenkovam - trīs gadi nosacīta cietumsoda, ziņo "Zemgales Ziņas".

Tiesas zālē tiesnese nolasīja saīsinātu spriedumu, bet pilna sprieduma datumu tiesa nozīmējusi uz 23.jūliju, pēc kā desmit dienu laikā, pēc kā spriedums stāsies spēkā, to būs iespējams pārsūdzēt. Abiem notiesātajiem soda izciešanas termiņā tiesa ieskaitījusi laiku, kas pavadīts izolatorā izmeklēšanas laikā. Līdz brīdim, kad spriedums stājas spēkā, tiesa noteica iepriekš piemēroto drošības līdzekli, kas nozīmē, ka Maļinovski neapcietināja tiesas zālē. Šajā lietā tiesa ilgusi aptuveni divarpus gadus - kopš 2008.gada janvāra.

Pilns Maļinovskim piespriestais sods ir trīs gadi un trīs mēneši cietumsoda ar policijas uzraudzību uz vienu gadu. Kā arī - materiālā kompensācija cietušajai (bojāgājušā radiniecei) 5750 latu apmērā. Savukārt Laščenkovam - brīvības atņemšana uz trim gadiem, sodu izciešot nosacīti, un ar pārbaudes laiku uz trim gadiem. Tāpat trīs gadus bijušais policists nedrīkst ieņemt amatu valsts pārvaldes iestādēs.

7.jūnijā tiesā notika debates, kuru gaitā prokuratūra prasīja bargu sodu ieslodzījumā, nepieļaujot tādu atlaidi, kā nosacītu sodu. Prokurore Inita Križēvica savā uzrunā uzvēra to, ka abi apsūdzētie bija policisti - tie, kam jāaizstāv iedzīvotāju drošība, nevis jāpiekopj vardarbība, izmantojot amatpersonai piešķirto varu. Iepriekšējās sēdēs apsūdzības uzturētāja bija prokurore Lidija Bugina.

Viņa atgādināja, ka līdztekus Krimināllikuma pantiem apsūdzētie pārkāpuši arī Likumu par policiju un Satversmi. Tāpēc prokurore aicināja tiesu piespriest bargu sodu, par piekaušanu apsūdzētajam Maļinovskim prasot trīs gadu cietumsoda ieslodzījumā, nosakot policijas kontroli uz diviem gadiem un trīs gadu liegumu ieņemt valsts amatpersonas amatu. Apelējot pie tā, ka aizturētais pensionārs no piekaušanas nomira, prokurore akcentēja, ka būtu nepieņemama tāda atlaide, kā nosacīts sods.

Savukārt Laščenkovam, kurš, pēc lietas materiāliem, piekaušanā nepiedalījās, prasīja trīs gadus nosacīti ar pārbaudes laiku uz trim gadiem, paredzot divu gadu liegumu ieņemt valsts amatpersonas amatu. Prokurore ņēmusi vērā faktus, ka Laščenkovs gan necentās novērst piekaušanu, tomēr bija centies risināt situāciju un ziņojis vadībai par kolēģa agresivitāti.

Lietai tika pievienots cietušā Dolāra Kozlovska un Endija Maļinovska izlīgums, saistībā ar kuru vienā epizodē vieglākā formā piekautajam Kozlovskim vairs nav pretenziju pret bijušo policistu.

Abu apsūdzēto advokātes - Anita Riekstiņa un Brigita Miķelsone - līdzīgi pauda uzskatu, ka pierādījumi lietas materiālos tomēr esot netieši un juridiski precīzi nepierādot apsūdzēto vainu. Tiesu ekspertīzes slēdzieni esot veikti, ievērojot jau iepriekš definētu, bet nepierādītu noziegumu. Abās epizodēs esot ļoti iespējams, ka iereibušie aizturētie piekauti vai citādi savainojušies pēc tam, kad atstāti lidlauka teritorijā vai pļavā.

Riekstiņa pauda, ka tikai vienā epizodē Maļinovskis no kolēģiem aizņēmies steku, bet otrā nekas neliecinot par to, ka viņa rīcībā būtu bijis steks.

Kaut arī divi Jelgavas Pašvaldības policijas vadības pārstāvji iepriekš liecinājuši, ka Laščenkovs viņiem ziņojis par to, ka Maļinovskim esot tendence piekaut aizturētos, un viņš lūdzis pārcelšanu uz citu ekipāžu, advokātes uzturēja apsūdzēto grozīto liecību no vaļsirdīgas atzīšanās uz vainas noliegšanu, paužot, ka Valsts policijas izmeklētājs esot viņus iebiedējis. Abus aicināja attaisnot.

Miķelsone minēja, ka, sēžot mašīnā, Laščenkovs varēja arī nezināt par piekaušanu pat tad, ja tāda tiešām notikusi. Arī viņa kritizēja it kā nepietiekamus pierādījumus. Turklāt advokāte Miķelsone pauda nožēlu, ka lietā trūkstot juridiska pamatojuma. "Nekur nav minēta norma, ka iereibušie aizturētie būtu obligāti jāved uzreiz uz atskurbtuvi. Varbūt atpūta pļavā viņiem bija pat labāks risinājums," minēja Miķelsone.

Riekstiņa akcentēja, ka Maļinovskis neesot "ļaunuma sakne" saistībā ar likumsargu vardarbību, bet pati darba vide neesot bijusi veselīga, par ko liecinot citi kriminālprocesi ar apsūdzētiem pašvaldības policistiem.

8.decembrī abi apsūdzētie, liecinot sēdē, mainīja savas liecības, noliedzot savu vainu.

Gan Maļinovskis, gan Laščenkovs, kas iepriekš pēc nopratināšanas policijā bija parakstījuši labprātīgu atzīšanos nodarītajā, mainīja savu liecību, atsakoties no agrākās atzīšanās, un savu vainu noliedza. Abi minēja, ka iepriekš esot atzinušies, jo Valsts policijas izmeklētājs viņus esot morāli piespiedis, piedraudot, ka abiem būšot jāpaliek apcietinājumā līdz tiesai.

Vēlāk, pie atkārtotas nopratināšanas, nolēmuši sākotnējās liecības nemainīt, jo domājuši, ka viņiem neticēšot. Kāpēc tikai pēc diviem gadiem, liecinot tiesā, apsūdzētie pēkšņi izdomājuši atzīt piespiešanu un noliegt sākotnējās liecības, neizmantojot iespējas apstrīdēt policijas veikto izmeklēšanu, - to abi spēja izskaidrot vien ar apjukumu un it kā savu tiesību nezināšanu.

Abi apsūdzētie līdzīgā veidā daļēji atzina savu vainu vien dienesta pilnvaru pārsniegšanā. Abās apsūdzības epizodēs 2007.gadā neviens neesot ticis piekauts. Apsūdzētie atzina, ka jūtas vainīgi tajā, ka iereibušos vīrus abos gadījumos veduši uz nomali, tā vietā, lai tos ievietotu atskurbtuvē. Taču izvēli neievietot atskurbtuvē abi līdzīgi motivēja ar atrunu, ka atskurbtuves dežurants it kā parasti rājoties, ka tā pārpildīta, un dusmojoties par jaunu klientu atvešanu.

Maļinovskis ir apsūdzēts pēc Krimināllikuma 125.panta 3.daļas un 317.panta 2.daļas - par tīša smaga miesas bojājuma izdarīšanu, kas bijis par iemeslu cietušā nāvei, kā arī dienesta pilnvaru pārsniegšanu, ja tai bijušas smagas sekas. Savukārt Laščenkovs apsūdzēts pēc Krimināllikuma 319.panta 2.daļas - par valsts amatpersonas nolaidību, ja tā dēļ iestājušās smagas sekas.

Saskaņā ar apsūdzībām, 2007.gada 20.jūlijā Maļinovskis kopā ar ekipāžas vecāko Laščenkovu un praktikantu devās uz izsaukumu Uzvaras ielā, kur divi vīrieši uz soliņa lietoja alkoholu. Tur sastaptos viņi aizveda uz Jelgavas lidlauku, kur vienu no viņiem - 1937.gadā dzimušu sirmgalvi - Maļinovskis smagi piekāva un pameta.

Cietušais mājās atgriezās tikai nākamajā rītā, bet vēlāk tika nogādāts reanimācijā, kur mira. Otrajā epizodē figurē trīs cietušie, kuri 2007.gada 28.jūlijā, būdami alkohola reibumā, aizturēti pie nakts patversmes, no kurienes nogādāti 6.līnijā, kur viņiem nodarīti miesas bojājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!