Policija uz aizdomu pamata par liela apjoma krāpšanu aizturētā bijušā policista Viktora Pancera sankcionētu un apmaksātu lietisko pierādījumu falsificēšanu 4.decembrī aizturējusi kādas policijas operatīvās reaģēšanas vienības darbiniekus - 1970.gadā dzimušo Andri, 1969.gadā dzimušo Hariju un 1973.gadā dzimušo Dmitriju.
Korumpēti policisti viltojuši pierādījumus

Valsts policijas preses dienestā BNS informēja, ka pret Panceru un decembra sākumā aizturētajiem policistiem ierosināta krimināllieta, kuras ietvaros visi aizturētie jau apsūdzēti par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un nepatiesu ziņu sniegšanu. Trijiem decembrī aizturētajiem piemērots drošības līdzeklis - policijas uzraudzība, bet Panceram, pēc apsūdzības izvirzīšanas, Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa ceturtdien pagarināja apcietinājuma termiņu.

Organizētās noziedzības apkarošanas birojs (ONAB) noskaidrojis, ka apsūdzētie 1997. un 1999.gadā Pancera uzdevumā par samaksu divu vīriešu automašīnās it kā uzgājuši narkotikas un šaujamieroci. Reāli šos priekšmetus automašīnās slepus ievietoja paši policisti.

Vienā no gadījumiem 1997.gadā pie Pancera pēc palīdzības vērsies kāds uzņēmējs Pāvels, kuram radušās nesaskaņas ar otru firmas līdzīpašnieku Marku. Drīzumā policija Marka automašīnā atrada medību bisi TOZ ar apgrieztu stobru, klusinātāju un optisko tēmekli, un policija viņu aizturēja par nelikumīgu šaujamieroča glabāšanu un pārvadāšanu. Markam pēc šī incidenta nācās atkāpties no darba kopfirmā ar Pāvelu. ONAB i zmeklēšanā noskaidroja, ka ieroci automašīnā slepus ielikuši 1970.gadā dzimušais Andris, 1969.gadā dzimušais Harijs un 1973.gadā dzimušais Dmitrijs, kuriem Pancers par to samaksājis 1000 ASV dolāru. Izmeklēšanā arī noskaidrots, ka ierocis savulaik piederējis Panceram.

Otrs gadījums notika divus gadus vēlāk, kad "Radio Mix FM 102,7" direktora Jāņa Mellēna automašīnā policisti atrada 0,76 gramus kokaīna. Mellēnu uz vairākām dienām aizturēja un pret viņu ierosināja krimināllietu. Mellēns jau toreiz, komentējot incidentu, to nosaucis par viņa vadītā radio apsardzes priekšnieka Pancera provokāciju.

Konflikts starp Panceru un Mellēnu aizsācies, jo Mellēns atteicies radio ēterā ar lielām atlaidēm atskaņot Pancera jaunizveidotās reklāmas aģentūras "Baltijas mediji" reklāmas. Pancers Mellēnam draudējis ar izrēķināšanos, bet pēc dažām dienām policisti, apturot Mellēna automašīnu, tajā atrada narkotikas. Policija noskaidrojusi, ka kokaīnu automašīnā ievietojis viens no policistiem - jau minētais 1970.gadā dzimušais Andris, kurš par šo "darbiņu" no Pancera saņēmis 500 ASV dolāru.

Policija augustā Panceru kopā ar Mangaļsalas gaļas kontrabandas lietā apsūdzētās uzņēmējas Olitas Tarakanovas advokātu Viktoru Ustinovu aizturēja par liela apjoma krāpšanu. 23.augustā tiesa viņiem kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu uz mēnesi. ONAB viņus tur aizdomās par to, ka viņi pieprasījuši no Mangaļsalas kontrabandas lietā iesaistītās Tarakanovas 10 000 latu un 35 000 ASV dolāru, solot par to ietekmēt šīs lietas izmeklēšanu. Izkrāpšana notikusi uzreiz pēc Tarakanovas aizturēšanas - no 18.jūnija līdz 23.augustam.

Vēlāk kratīšanā Ustinova dzīvesvietā un Pancera uzņēmumā tika atrasti ar Mangaļsalas lietas izmeklēšanu saistīti dokumenti, kas bija adresēti Saeimas izmeklēšanas komisijai, tāpēc radās aizdomas par slepenu dokumentu noplūdi no komisijas, un Kontrabandas apkarošanas centrs (KAC) apņēmās komisijai vairs nesniegt sīkas ziņas par lietu izmeklēšanu. Ģenerālprokuratūra tomēr atzina, ka trim atrastajiem dokumentiem neesot bijis slepenības atzīmes.

Maijā kādā Mangaļsalas noliktavā tika uzietas gandrīz 800 tonnas kontrabandas gaļas, kas ir līdz šim lielākais atklātais nelegālās gaļas apjoms Latvijā. Par to apsūdzēti Mangaļsalas gaļas saldētavas nomnieku uzņēmumu "M.T" un "Olita" īpašnieki Mihails un Olita Tarakanovi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!