Foto: F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), reaģējot uz Valsts kontroles sniegto informāciju, par interešu konfliktu – prēmiju izmaksāšanu sev sodīja divas Latvijas Jūras akadēmijas (LJA) Jūrskolas amatpersonas, portāls "Delfi" uzzināja KNAB.

Valsts kontrole sniedza informāciju par LJA Jūrskolas amatpersonu, iespējams, prasību par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā neievērošanu, izmaksājot sev prēmijas, savas kompetences ietvaros veica pārbaudi. KNAB konstatēja interešu konflikta pārkāpumu un administratīvi sodīja divas nu jau bijušās LJA valsts amatpersonas.

KNAB pārbaudē konstatēja, ka divas valsts amatpersonas – bijušais LJA Jūrskolas direktors Ervīns Ruņģis un bijusī LJA Jūrskolas direktora vietniece Sarmīte Dombrovska – nav ievērojušas likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" (IKNL) valsts amatpersonām noteiktos ierobežojumus un aizliegumus.

Pārbaudes laikā KNAB secināja, ka Ruņģis un Dombrovska lēma par Jūrskolas pedagoģiskā personāla un administratīvo darbinieku, tostarp arī sevis, prēmēšanu. KNAB skaidro, ka šajā situācijā abi minētie atradās interešu konflikta situācijā, jo īstenoja ar valsts amatpersonas amata pienākumiem saistītas darbības, tas ir, piedalījās lēmuma pieņemšanā, kurā paši bija personiski un mantiski ieinteresēti.

KNAB par valsts amatpersonas amata pienākumu veikšanu interešu konflikta situācijā abas amatpersonas 2020. gada 26. novembrī sauca pie administratīvās atbildības. Izvērtējot pārkāpuma raksturu, smagumu, abu personu atbildību un citus apstākļus, KNAB piemēroja Ruņģim 180 eiro un Dombrovskai 100 eiro naudas sodu.

Dombrovska KNAB amatpersonu pieņemto lēmumu bija pārsūdzējusi. KNAB lēmumi stājušies spēkā, un abas amatpersonas tām piemērotos naudas sodus iemaksājušas valsts budžetā. KNAB turpina vērtēt katras amatpersonas valstij radīto zaudējumu apmēru, lai pieņemtu lēmumu par zaudējumu piedzīšanu.

KNAB informāciju no Valsts kontroles saņēma 2020. gada 7. oktobrī. Iestāde 2020. gada 4. decembrī informēja Valsts kontroli par pieņemtajiem lēmumiem.

Amatpersonu darbības vērtētas administratīvā pārkāpuma procesā. Ja vienas personas nodarītais mantiskais kaitējums pārsniegtu piecas minimālās mēnešalgas, KNAB būtu tiesīgs amatpersonas saukt pie kriminālatbildības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!