Foto: PantherMedia/Scanpix
Rīgas apgabaltiesa ceturtdien piesprieda 10, 11 un 12 gadu cietumsodus trim vīriešiem, kuri apsūdzēti par 2010.gada rudenī Rīgā izdarītu slepkavības mēģinājumu, smagi piekaujot un dažādos veidos spīdzinot cietušo, tostarp dedzinot viņa dzimumorgānus.

1991.gadā dzimušo Aleksandru Anikejevu pirmās instances tiesa ceturtdien atzina par vainīgu mēģinājumā izdarīt sevišķi cietsirdīgu slepkavību personu grupā. Bez tam viņš tika notiesāts arī par zādzību un laupīšanu. Apgabaltiesa Anikejevu sodīja ar reālu brīvības atņemšanu uz 12 gadiem un mantas konfiskāciju, nosakot apsūdzētajam policijas kontroli uz diviem gadiem.

1991.gadā dzimušo Maksimu Meščerskihu tiesa ceturtdien atzina par vainīgu mēģinājumā personu grupā izdarīt slepkavību, kā arī laupīšanā. Viņam tika piespriests 11 gadu cietumsods ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem.

Savukārt 1977.gadā dzimušajam Uldim Baumanim par mēģinājumu izdarīt slepkavību personu grupā, ņemot vērā iepriekš neizciesto sodu citā krimināllietā, Rīgas apgabaltiesa ceturtdien piesprieda reālu brīvības atņemšanu uz desmit gadiem un diviem mēnešiem ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

ceturtdien apgabaltiesa pasludināja saīsināto spriedumu. Paredzams, ka pilns sprieduma teksts latviešu valodā pirmās instances tiesā būs pieejams 2012.gada 12.janvārī. Diviem apsūdzētajiem vēl spriedums būs jāpārtulko krievu valodā. Pēc tam likumā noteiktajā kārtībā procesa dalībnieki apgabaltiesas spriedumu varēs pārsūdzēt apelācijas instances tiesā - Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palātā.

Anikejeva aizstāve Janīna Pūce pauda apņēmību ceturtdien pasludināto spriedumu noteikti pārsūdzēt. Arī Mesčerskiha advokāts Vilis Sruoģis un Baumaņa advokāts Vilis Drēbnieks prognozē, ka spriedumu nāksies pārsūdzēt, taču galīgo lēmumu viņi pieņems pēc iepazīšanās ar pilnu tiesas nolēmuma tekstu un konsultēšanās ar saviem klientiem.

Prokurore Jekaterina Kušakova gan norādīja, ka ir apmierināta ar apgabaltiesas spriedumu un neplāno to pārsūdzēt, jo visiem trim vīriešiem piespriestie sodi pamatā ir tādi, kādus viņa bija lūgusi jau tiesas debatēs.

Kā ziņots, Anikejevu Kušakova tiesas debatēs bija lūgusi sodīt ar reālu brīvības atņemšanu uz 12 gadiem, mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem, Meščerskihu - ar 11 gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem, bet Baumani - ar brīvības atņemšanu uz desmit gadiem un astoņiem mēnešiem ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

Apsūdzētie ceturtdien pēdējā vārdā tiesai atzina savas faktiskās darbības, taču noliedza, ka tādējādi būtu mēģinājuši noslepkavot cietušo, proti, viņi neatzina noziedzīgā nodarījuma kvalifikāciju. Pats cietušais, iepriekš liecinot tiesā, norādīja, ka pret apsūdzētajiem viņam neesot nekādu pretenziju. Advokāti tiesas debatēs bija lūguši apsūdzētajiem inkriminēto slepkavības mēģinājumu pārkvalificēt kā tīšu smaga miesas bojājuma nodarīšanu, informēja Drēbnieks.

Kā liecina apsūdzība, 2010.gada 20.septembrī ap plkst.21 Rīgā, kādā Katoļu ielas namā, Anikejevs, Meščerskihs un Baumanis sastrīdējušies ar 1973.gadā dzimušu vīrieti. Trijotne izteikusi apvainojumus, ka šis vīrietis esot policijas ziņotājs. Anikejevs un Meščerskihs vairākas reizes iesituši viņam pa seju un ķermeni. Pēc tam konfliktētāji pašķīrušies un cietušais aizgājis uz savu dzīvokli tai pašā namā.

Aptuveni pēc stundas Anikejevs, Meščerskihs un Baumanis atgriezušies pie cietušā, ar cirvi uzlaužot viņa dzīvokļa durvis. Saskaņā ar apsūdzību cietušais tai brīdī gulējis gultā smagā alkohola reibumā. Visi trīs "viesi" sākuši viņu sist. Baumanim ap roku bijusi metāla ķēde. Piekautais vīrietis nokritis uz grīdas.

Meščerskihs triecis pret cietušā galvu eļļas sildītāju, bet Anikejevs paņēmis stikla plāksni un vertikāli uzmetis to uz zemē gulošā vīrieša kakla tā, ka stikls saplīsis, teikts apsūdzībā. Pēc tam Anikejevs paņēmis dezodoranta baloniņu un šķiltavas. Pūšot flakona gāzi caur šķiltavu liesmu, viņš dedzinājis cietušā dzimumorgānus, līdz dezodorants izbeidzies. Tad visi trīs apsūdzētie devušies prom, atstājot smagi piekauto vīrieti bezpalīdzīgā stāvoklī, liecina apsūdzība.

Galu galā cietušais tomēr izdzīvojis, jo kāds cits cilvēks viņu atradis un izsaucis mediķus.

Anikejevs un Meščerskihs šai pašā kriminālprocesā tiek tiesāti arī par divu vīriešu aplaupīšanu tramvaja pieturā Rīgā, Katoļu ielā, savukārt Anikejevam papildus uzrādīta apsūdzība par 2010.gada augustā izdarītu motorollera zādzību no F.Sadovņikova ielas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!