Foto: LETA

Valsts policija otrdien, 17. septembrī, sākusi kriminālprocesu saistībā ar zarnu infekcijas slimības uzliesmojumu Siguldā, portāls "Delfi" uzzināja Vasts policijā.

Kā ziņots, ka saslimšanu izraisījis mikroorganisms Escherichia coli jeb zarnu nūjiņa, ar kuru cilvēks var inficēties, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātu dzīvnieku izcelsmes pārtiku, nemazgātus augļus un dārzeņus, gan arī neievērojot higiēnas prasības. Līdz svētdienai zarnu infekcijas simptomi konstatēti 23 cilvēkiem - 19 bērniem un četriem pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem no Siguldas un tās apkārtnes.

Valsts policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Priedīte portālam "Delfi" pastāstīja, ka Valsts policija ikdienā vienmēr seko līdzi sabiedrībā notiekošajam, monitorējot situāciju, un nepieciešamības gadījumā iesaistās, attiecīgi reaģējot. Ņemot vērā radušos situāciju, kur Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs konstatēti vairāki bērnu un arī pieaugušo saslimšanas gadījumi, Valsts policija jau 17. septembrī sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 13. nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību. Kriminālprocess sākts, lai ar kriminālprocesuālām metodēm noskaidrotu notikušā apstākļus un izvērtētu, vai tur nav saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Valsts policija šobrīd aktīvi strādā, cieši sadarbojoties ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), kā arī Slimību profilakses un kontroles centru.

Iepriekš ziņots, ka PVD apsver iespēju veikt pārbaudes arī citos objektos, kuros ēdināšanas pakalpojumus nodrošina SIA "Baltic Restaurants Latvia". Tāpat ziņots, ka PVD pārbaudījis arī mazumtirdzniecības un vairumtirdzniecības uzņēmumus un pirmdien PVD konstatēto pārkāpumu dēļ ir apturējis SIA "Jelgavas augļi" dārzeņu apstrādes ceha darbu.

PVD jau iepriekš norādījis, ka pārbauda SPKC epidemiologu aizdomas par to, ka saslimšanu varētu būt izraisījuši augusta pēdējā un septembra pirmajā dienā iegādāti arbūzi.

Kamēr pārbaudes nav pabeigtas un saslimšanas izraisītājs noskaidrots, PVD atgādina, ka, augļi un dārzeņi pirms lietošanas uzturā ir rūpīgi jānomazgā, dzīvnieku izcelsmes jēlprodukti – gaļa un olas ir termiski jāapstrādā, kā arī jāievēro personīgā higiēna virtuvē, nelietojot vienu un to pašu virtuves inventāru gatavajiem produktiem un jēlproduktiem, kā arī jāmazgā rokas pēc tualetes apmeklējuma un pirms ēdienu gatavošanas.

Lai mazinātu infekcijas slimības izplatības risku, izglītības iestādēs tiek veikti pastiprinātas dezinfekcijas un higiēnas pasākumi atbilstoši infektologu norādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!