Gulbenes rajona tiesa trešdien, 13.augustā, kādam vīrietim par sirmgalvja fizisku iespaidošanu piesprieda 60 stundu piespiedu darba un 200 latu morālo kompensāciju.
Gulbenes rajona tiesā "Dzirkstele" uzzināja, ka krimināllieta pēc cietušā privātsūdzības tiesā izskatīta atklātā sēdē un bez pierādījumu pārbaudes, jo apsūdzētais savu vainu pilnībā atzina, tomēr pauda, ka, viņaprāt, ir rīkojies taisnīgi, risinot sadzīves rakstura konfliktu.


Saskaņā ar apsūdzību 25.februārī Jaungulbenē 38 gadus vecais U., redzēdams 81 gadu veco R. plūdinām palu ūdeņus no savas zemes uz kaimiņa zemi, pieskrēja sirmgalvim klāt, izrāva tam no rokām lāpstu, salauza kātu un ar to iesita vecajam vīram pa muguru, nogrūda zemē, aizvelkot cietušo uz šķūni. Tur uzbrucējs pielicis vecajam vīram pie galvas cirvi, tā cenšoties viņu iebiedēt. Šo nelikumīgo darbību rezultātā cietušajam netika nodarīti miesas bojājumi, taču viņš izjuta sāpes un pārcieta bailes.


Cietušais par viņam nodarītajām fiziskajām sāpēm un pazemojumu no pāridarītāja prasīja 200 latu kompensāciju. Savukārt U. atzina tikai 50 latus, sakot, ka 200 latu ir par daudz.


Cietušā aizstāvis Guntars Sīmanis tiesā uzsvēra, ka runa ir par morālā kaitējuma dziļumu. Viņaprāt, U. nodarījums izcēlies ar īpašu nekaunību, jo viņš iesaistījies konfliktā, kaut pašam nekādi zemes īpašumi Jaungulbenē nepieder, turklāt uzbrucis sirmgalvim, kas pats nespēj sevi aizsargāt.


"Sīkas nesaskaņas kārtot tā... tad nonāksim līdz klajai patvaļai un citu cilvēku tiesību necienīšanai," teica advokāts.


Tiesā U. paskaidroja, ka bijis iedzēris un sadusmojies par to, ka sirmgalvis kaitē zemei, kas pieder citam saimniekam un pie kura U. īrē dzīvokli. Nācis no haltūras un karstumā pārmācījis vecīti. "Lai viņš man piedod. Vairs tādas lietas nebūs," tiesu debatēs teica U.

 

Viņš arī piebilda, ka vairs nedzīvos cietušajam vīram kaimiņos, jo dzīvokli viņa tuvumā neīrēs tāpēc, ka nevēlas turēt naidu.


Tiesā, pārbaudot ziņas par U. personību, noskaidrojās, ka viņa apgādībā ir četri mazgadīgi bērni, pastāvīga darba vīrietim nav, ienākums gūst gadījuma darbos. Pašlaik vīrietis pašvaldībā par brīvu atstrādā bērnu brīvpusdienas skolai. Vīrietis agrāk ir jau sešas reizes tiesāts.


Krimināllikums par tāda miesas bojājuma tīšu nodarīšanu, kas nav izraisījis veselības traucējumu, vai viegliem miesas bojājumiem, kā arī par tīšu sišanu, ja tā nav izraisījusi minētās sekas, paredz arestu vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz desmit minimālajām mēnešalgām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!