Foto: DELFI
Valsts policijā pēc Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) iesnieguma saņemšanas ir sākts kriminālprocess par amatpersonas elektroniskā pasta uzlaušanu.

Policijas preses pārstāve Lita Juberte sacīja, ka process tiek izmeklēts kibernoziegumu apkarošanas nodaļā. Plašāka informācija par to, pēc kāda Krimināllikuma panta process ir sākts, netiek sniegta.

Ušakovs iesniegumā lūdza izmeklēt informācijas noplūdi no viņa elektroniskā pasta.

Rīgas domes mērs iepriekš norādīja, ka "ir acīmredzams vismaz viens noziegums - uzlauzts e-pasts. Iespējams, var runāt arī par otru noziegumu - informācija, kas tiek publicēta, ir kompilācija no īstām vēstulēm un viltotām". Viņš pauda cerību, ka policija būs spējīga atrast cilvēkus, kuri varēja atļauties tā rīkoties.

Rīgas mērs atteicās komentēt nopludināto informāciju: "Es principiāli tagad nekomentēšu nevienu vēstuli. Tās ir nozagtas vēstules. Daļa no tām ir patiesas, daļa - viltotas." Viņš neprecizēja, kas no publiskotās informācijas atbilst patiesībai un kas ir izdomājums, jo ir grūti spriest, kuras no "tūkstošiem vēstuļu" ir viltotas.

Ušakovs atzina, ka 2008.gadā Rīgā tika organizēta jauniešu konference, kuru atbalstīja un oficiāli līdzfinansēja Krievijas Ārlietu ministrija. Publiskota esot gan informācija par pasākumu, gan saņemtais finansējums. "Šī jauniešu organizācija tajā gadā organizēja arī tādus pasākumus, kurus atbalstīja ASV vēstniecība," norādīja Ušakovs.

Tā kā Krievijas vēstniecība bijusi atbildīga par šī projekta finansēšanu, tai tika sūtīta oficiāla informācija par konferences norisi un ar to saistītiem pasākumiem. "[Aleksandrs] Hapilovs tobrīd strādāja vēstniecībā un bija tas cilvēks, kas bija atbildīgs par kultūras sadarbību," skaidroja Ušakovs.

Jautāts, vai apmaiņā pret finansējumu Krievijas Ārlietu ministrija devusi kādas norādes par konferences vēlamo saturu, Ušakovs atbildēja: "Konferenci organizēja jauniešu organizācijas, kuras uzstādījums, ja nemaldos, bija iespējami plaša pārstāvniecība, un viss."

Kā ziņots, medijos nopludinātas Ušakova e-pasta vēstules no 2008.gada, kas tika sūtītas toreizējam Krievijas vēstniecības padomniekam Aleksandram Hapilovam. Ušakovs tobrīd bijis 9.Saeimas deputāts, savukārt Hapilovs strādājis par Krievijas vēstniecības padomnieku, taču 2009.gadā viņš pametis darbu Latvijā.

Ušakovs sūtījis informāciju par jauniešu organizācijas "Mums pa ceļam" īstenotajiem projektiem un plānoto konferenci "Krievu pasaule jaunajiem - veiksmīgu ideju tirgus". Aprakstā par šo jauniešu organizāciju tiek uzsvērts, ka tā saņem finansējumu tikai no Latvijas uzņēmējiem, savukārt nekāds atbalsts no valdības vai ārzemēm netiek saņemts. Citā vēstulē ir informācijas par šīs pašas organizācijas konferenci, kuras mērķis ir "Eiropas dažādās valstīs dzīvojošo jaunu tautiešu saliedētība", un viena no šīs konferences tēmām bija "Uzvaras dienas svinības dažādās Eiropas valstīs".

Vienā no vēstulēm, ko Ušakovs sūtījis Hapilovam, tika skaidroti grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kuros bija plānots noteikt, ka gadījumā, ja bukletos, izkārtnēs un uzrakstos, kas tiek izplatīti publiskajās vietās un paredzēti sabiedrības informēšanai, teksts tiks tulkots svešvalodā, bet normatīvie akti paredz, ka tam jābūt tikai valsts valodā, atbildīgā personā var saņemt sodu 20 līdz 100 latu apmērā. Vēstulē uzsvērts, ka grozījumu būtība ir tāda, ka sodi tiks piemēroti ne tikai gadījumā, ja teksts nav pieejams valsts valodā, bet arī par to, ka tas būs svešvalodā jeb krievu valodā.

Savukārt portāls "kompromat.lv", kura rīcībā nonākusi Ušakova un Hapilova sarakste, ir vērsies Ģenerālprokuratūrā, lai tiktu izvērtēts, vai šī sarakste neliecina par Ušakova nelikumīgu darbību. Kopumā portāla rīcībā nonācis "tūkstošiem e-pastu", un tajos esot arī informācija par "Saskaņas centra" reklāmas kampaņām un par to, kurš un par kādiem līdzekļiem tos rīkojis, kā arī cita informācija.

Pēc šo vēstuļu nopublicēšanas portāls "kompromat.lv" kļuva par hakeru uzbrukuma upuriem. Par to portāla veidotāji vērsās policijā. Policija turpretim aģentūrai LETA apliecināja, ka iesniegums ir saņemts un tas tiekot vērtēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!