Foto: Valsts policija

Līdz šī gada 1. novembrim par uzbrukumu Valsts policijas (VP) amatpersonai ir uzsākti 20 kriminālprocesi, savukārt par pretošanos – 24 kriminālprocesi. Tāpat trīs kriminālprocesi kvalificēti pēc abiem Krimināllikuma pantiem – gan par uzbrukumu, gan pretošanos policistiem, portālu "Delfi" informēja VP pārstāve Elīna Priedīte.

Policijas pārstāve gan norāda, ka ne visos gadījumos policisti vēršas pēc palīdzības Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD), kad tiem tiek nodarīti miesas bojājumi, piemēram, kad iesit ar dūri vai plaukstu.

Uzbrukums likumsargam nozīmē, ka cilvēks veic aktīvu vardarbīgu darbību, apdraudot cietušā veselību vai dzīvību, tāpat arī tie ir draudi lietot vardarbību.

Savukārt pretošanās nozīmē pretdarbību vai piespiešanu izpildīt acīmredzami nelikumīgas darbības. Kā norāda Priedīte, pretošanās vai piespiešana tiek izdarīta, lietojot vardarbību vai piedraudot ar to.

Par uzbrukumu varas pārstāvim vai citai valsts amatpersonai sakarā ar tās likumisku dienesta darbību, kā arī par uzbrukumu personai sakarā ar tās līdzdalību noziedzīga vai cita prettiesiska nodarījuma novēršanā vai pārtraukšanā Krimināllikums paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Ja uzbrukuma rezultātā nodarīti smagi miesas bojājumi vai izraisītas citas smagas sekas vai ja uzbrukumu izdarījusi organizēta grupa, likums paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Par pretošanos policistam Krimināllikums nosaka sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu. Savukārt ja to izdara personu grupa, paredzēts sods ar laiku līdz trim gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, sabiedrisko darbu vai naudassodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!