Foto: Kadrs no video

Rīgas Austrumu prokuratūras prokurors Rīgas pilsētas tiesai nosūtījusi krimināllietu, kurā apsūdzēti divi Lietuvas pilsoņi par Genādija Vaļagina slepkavību 2022. gada 11. martā Pļavnieku mikrorajonā, Rīgā, portālu "Delfi" informēja prokuratūrā.

Pirmstiesas kriminālprocesā noskaidrots, ka pagājušā gada 11. martā abi apsūdzētie un viena nenoskaidrota persona ar "Chrysler" markas automašīnu piebrauca pie grilbāra "Ugolok" Brāļu Kaudzīšu ielā, Rīgā, kurā tobrīd atradās Vaļagins.

Savukārt cita pirmstiesas kriminālprocesā nenoskaidrota persona novietoja "Opel" markas automašīnu ielas pretējā pusē, lai nepieciešamības gadījumā nodrošinātu rezerves transportu.

Kad Vaļagins izgāja no grilbāra un iekāpa savā automašīnā, viens no apsūdzētajiem – automašīnas "Chrysler" vadītājs – piebrauca Vaļagina automašīnas aizmugurē, nobloķējot izbraukšanu.

Tad nenoskaidrotā persona, kura atradās automašīnā "Chrysler", ar Kalašņikova konstrukcijas triecienšauteni "AK" izdarīja vismaz septiņus šāvienus pa Vaļagina automašīnu, vēsta prokuratūrā.

Otrs apsūdzētais pieskrēja pie Vaļagina automašīnas un caur priekšējo pasažieru durvju stiklu ar pārveidotu Makarova konstrukcijas pistoli "ПМ" izdarīja vismaz trīs šāvienus Vaļagina virzienā.

"Šāvienu rezultātā Vaļagins izkrita no automašīnas, pēc kā minētais otrs apsūdzētais viņam pieskrēja klāt un iešāva galvā," norāda prokuratūrā.

Pēc tam apsūdzētie kopā ar abām nenoskaidrotajām personām aizbrauca uz meža masīvu Ropažu novadā, kur sadedzināja slepkavībā izmantoto automašīnu "Chrysler".

Vienu apsūdzēto Ropažu pašvaldības policija aizturēja jau slepkavības dienā, bet otru apsūdzēto Valsts policija aizturēja 2022. gada 29. augustā. Abiem apsūdzētajiem piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Abi tiek apsūdzēti par slepkavību organizētā grupā, kā arī šaujamieroču un šaujamieroča munīcijas nēsāšanu un pārvadāšanu bez atļaujas organizētā grupā.

Apsūdzētie atzīst savu vainu viņiem celtajā apsūdzībā, kā arī daļēji atzīst cietošo – mirušā Vaļagina bērnu – pieteikto morālā kaitējuma kompensāciju 200 000 eiro.

Par abiem apsūdzētajiem ir noskaidrots, ka viņi ir iepriekš tiesāti par dažādu noziegumu izdarīšanu gan Lietuvā, gan citās Eiropas Savienības valstīs.

Lai noskaidrotu pārējās Vaļagina slepkavībā iesaistītās personas, no šī kriminālprocesa pirmstiesas procesa laikā atsevišķā lietvedībā tika izdalīts jauns kriminālprocess, kurš ir nosūtīts Valsts policijai izmeklēšanas turpināšanai.

Par slepkavību organizētā grupā personu var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no piecpadsmit līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trīs gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Jau vēstīts, ka pērn, 11. martā, policija saņēma informāciju, ka ap pulksten 14.43 Rīgā, Pļavniekos, Saharova un Keldiša ielu krustojumā pie kādas sabiedriskās ēdināšanas vietas nošauts vīrietis, kurš tobrīd atradās automašīnā, bet iespējamās vainīgās personas notikuma vietu pameta.

Maijā policija pavēstīja, ka šo slepkavību izdarījis starptautisks organizētās noziedzības grupējums.

Portāls "Kompromat" iepriekš vēstīja, ka nogalinātais ir pagājušā gadsimta 90. gados zināmās kriminālās autoritātes Ivana Haritonova grupējuma "obščaka" jeb "kases" turētājs Genādijs Vaļagins. VP gan portālam "Delfi" atturējās no komentāriem par nogalinātā vīrieša identitāti.

Vaļaginu nepilnu gadu pirms soda termiņa beigām, 2000. gadā, atbrīvoja no apcietinājuma. 1998. gadā Augstākā tiesa Vaļaginu atzina par vainīgu, piespriežot 6,5 gadus apcietinājuma ar mantas konfiskāciju, apcietinājuma laikā ieskaitot jau izciesto apgabaltiesas piespriesto soda laiku – trīs gadus, liecina aģentūras LETA arhīvs.

Vaļagins tika atzīts par vainīgu un notiesāts pēc Kriminālkodeksa par organizētas grupas izveidošanu vai piedalīšanos tajā izspiešanas nolūkā un par personas sagrābšanu vai aizturēšanu kā ķīlnieku, ja tas saistīts ar draudiem noslepkavot, nodarīt miesas bojājumus vai tālāk aizturēt šo personu nolūkā piespiest personu izdarīt kādu darbību vai atturēties no tās, kas ir noteikums ķīlnieka atbrīvošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!