Foto: LETA
Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa piespriedusi desmit gadu cietumsodu pusaudzim, kurš tika apsūdzēts par 20 un 52 gadus vecu vīriešu noslepkavošanu pagājušā gada vasarā Vecmīlgrāvī. Puiša paziņas par nozieguma pēdu slēpšanu un neziņošanu sodīti nosacīti. Spriedums gan vēl nav stājies likumīgā spēkā.

Kā informēja Rīgas Ziemeļu rajona tiesas priekšsēdētāja palīdze Una Zīrāka, 10.aprīlī tiesnese Karīna Kazārova izskatījusi šo lietu pēc būtības un visus trīs jauniešus atzinusi par vainīgiem viņiem celtajās apsūdzībās.

Pirmo no apsūdzētajiem, kurš jau vairākus mēnešus atrodas apcietinājumā, tiesa atzinusi par vainīgu trīs dažādos noziegumos - slepkavībā, kas saistīta ar laupīšanu, nelikumīgās darbībās ar svešu maksāšanas līdzekli, kā arī dokumenta iznīcināšanā. Kā galīgo sodu tiesa viņam noteikusi reālu brīvības atņemšanu uz desmit gadiem ar policijas kontroli uz diviem gadiem.

Krimināllikuma 65.panta 2.daļa nosaka, ka brīvības atņemšanas soda laiks personai, kas izdarījusi sevišķi smagu noziegumu līdz 18 gadu vecumam, nedrīkst pārsniegt desmit gadus.

Savukārt abus pārējos jauniešus pirmās instances tiesa atzinusi par vainīgiem iepriekš neapsolītā nozieguma slēpšanā un neziņošanā, ja droši zināms, ka tiek gatavots vai izdarīts sevišķi smags noziegums. Bez tam vienu no viņiem tiesa papildus atzinusi par vainīgu neliela apmēra zādzībā. Abi puiši par savām darbībām sodīti ar nosacītu brīvības atņemšanu uz pusotru gadu un viņiem noteikts pusotra gada pārbaudes laiks, pastāstīja Zīrāka.

Minēto tiesas spriedumu kopš 12.aprīļa var pārsūdzēt, taču pagaidām neviens no lietas dalībniekiem to nav izdarījis. Pārsūdzības termiņš gan vēl nav beidzies.

Kā ziņots, saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, apsūdzētie pērn vasarā, atrodoties meža masīvā Vecmīlgrāvī, laupīšanas nolūkā izdarīja tīšu slepkavību. Pēc tam līķis tika paslēpts bedrē un noklāts ar koku zariem un lapām. Viens apsūdzētais, kuram inkriminēta slepkavība, noziegumu izdarīja, atrodoties alkohola reibumā.

Nākamajā dienā apsūdzētais, kurš jau bija izdarījis slepkavību, kopīgas alkohola lietošanas laikā sastrīdējās ar sarunu biedru un sāka viņu sist, lai varētu aplaupīt. No sitieniem iestājās viņa nāve, liecina apsūdzība.

Noslepkavotie bija 20 un 52 gadus veci vīrieši, kurus apsūdzētie pazina. Policijā iepriekš informēja, ka aizturētie Vecmīlgrāvja jaunieši nākuši no normālām ģimenēm, lai gan pirms tam nokļuvuši likumsargu redzeslokā par sīkām zādzībām un dažādu vielu lietošanu, kas tobrīd gan bijušas legālas.

Visi trīs jaunieši savu vainu inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos pilnībā atzina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!