Latgales apgabaltiesa ceturtdien atzinusi par vainīgiem vēlētāju ietekmēšanā un viņu balsu uzpirkšanā Rēzeknē tiesājamos Jāni Krēsliņu un Anfinogenu Goršanovu un piespriedusi viņiem naudas sodus attiecīgi1600 latus un 1040 latus.
Jau ziņots, ka ceturtdien par vēlētāju balsu uzpirkšanu pašvaldību vēlēšanās Rēzeknē tiesājamie Jānis Krēsliņš un Anfinogens Goršanovs lietas izskatīšanas laikā Latgales apgabaltiesā pilnībā atzinuši savu vainu.

Prokurore tiesai lūgusi piespriest Krēsliņam 2400 latu naudassodu, bet Goršanovam - 240 stundu piespiedu darbu.

Apsūdzības rakstā norādīts, ka Krēsliņš un Goršanovs uzpirkuši vēlētāju balsis par labu partijai "Jaunais centrs", norādot, ka vēlēšanu zīmē jāizdara atzīme par labu Igoram Ignatjevam un Irēnai Seikstei. Viņi abi arī tika ievēlēti Rēzeknes domē.

Savukārt advokāts uzskatīja, ka Krēsliņam prasītais sods ir neadekvāts nodarījumam un pašreizējai situācijai un lūdzis tiesu sodu samazināt, bet Goršanovam piespiedu darbu aizstāt ar naudassodu.

Advokāts norādīja uz cilvēku attieksmi vēlēšanās, neticību partiju solījumiem un vēlmi gūt reālu labumu. Turklāt neesot notikusi fiziska vēlētāju ietekmēšana. Viņš ir pārliecināts, ka abi tiesājamie neatkārtos šos likumpārkāpumus. Krēsliņš atzina, ka nožēlo izdarīto un ir cietis arī no pastiprinātas plašsaziņas līdzekļu uzmanības.

Tiesas sēdē izskanēja informācija, ka Krēsliņš neilgi pēc aizturēšanas aizdomās par vēlētāju ietekmēšanu liecinājis, ka uzpirkt vēlētājus viņam piedāvājusi Irēna Seikste. Tomēr vēlāk viņš no savām liecībām atteicies un norādījis, ka to darījusi kāda nezināma persona, kas darbojusies partijas "Jaunais centrs" interesēs.

Seikste viņas saistīšanu ar šo lietu uzskata par provokāciju.

Par to viņam solīts finansiāls atbalsts sporta klubam (SK) "Kondors", kurā viņš ir valdes priekšsēdētājs un tehniskais direktors. Savukārt Goršanovs ir SK "Kondors" autovadītājs. Viņam savukārt piedalīties vēlētāju balsu uzpirkšanā piedāvājis Krēsliņš.

Vēlētāju apzināšanai tika izmantots Goršanova mobilais tālrunis, un abi tiesājamie ar SK "Kondors" mikroautobusu "Ford Transit" apmeklēja vēlēšanu iecirkņus Rēzeknes 2. un 6.vidusskolā.

Noskaidrots, ka Krēsliņš samaksājis pa pieciem latiem vismaz septiņiem vēlētājiem, savukārt Goršanovs - četriem vēlētājiem. Mikroautobusā tika atrasti 65 vēlēšanu zīmju komplekti, kuros nav bijis "Jaunais centrs" deputātu kandidātu saraksts.

Gan Krēsliņš, gan arī Goršanovs agrāk ir tiesāti. Krēsliņam sodāmība ir dzēsta. Viņu Aizkraukles tiesa bija tiesājusi pēc Krimināllikuma 262.panta par transportlīdzekļa vadīšana alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo un citu apreibinošu vielu iespaidā.

Savukārt Goršanovam sodāmība nav dzēsta. 2003.gada 7.oktobrī viņam Rēzeknes tiesa piespriedusi 140 latu naudassodu par apzināti nepatiesu ziņojumu saskaņā ar Krimināllikuma 298.panta 2.daļu. Toreiz viņš sniedza nepatiesas ziņas par savas automašīnas nozagšanu, ko patiesībā bija iedevis lietošanā kādai personai.

Kā ziņots, iespējamajiem balsu uzpircējiem - 1966.gadā dzimušajam Jānim Krēsliņam un 1959.gadā dzimušajam Anfinogenam Goršanovam - uzrādīta apsūdzība pēc Krimināllikuma 90.panta par apzinātu personas kavēšanu brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus un tikt ievēlētam vai brīvi piedalīties saskaņā ar Latvijas Republikas likumiem rīkotajā tautas nobalsošanā, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu, vai citā prettiesiskā veidā.

Iespējamais sods par šādu likumpārkāpumu ir brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai arī naudassods līdz sešdesmit minimālajām mēnešalgām.

Abus tiesājamos 11.martā Rēzeknē policija aizturēja aizdomās par vēlētāju balsu uzpirkšanu.

23.martā Administratīvā rajona tiesa atcēla Rēzeknes domes vēlēšanu rezultātus. Atkārtotas Rēzeknes domes vēlēšanas notiks 20.augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!