Foto: Shutterstock
Rīgas rajona tiesa šoferim par velosipēdistes sabraukšanu piespriedusi nosacītu cietumsodu un atņēmusi autovadīšanas tiesības uz gadu, liecina publiski pieejamais tiesas spriedums.

Pagājušā gada maijā vīrietis ar kravas automašīnu "Scania" Siguldas apkaimē uzbrauca velosipēdistei, kura ielu šķērsoja pa gājēju pāreju. Tobrīd šoferim luksoforā dega sarkanais signāls. Vīrietis kravas auto vadīja ar ātrumu 75 kilometri stundā, lai gan apdzīvotās vietās pieļaujamais braukšanas ātrums ir 50 kilometri stundā.

Velosipēdiste no gūtajām traumām mira.

Apsūdzētais tiesas sēdē sevi par vainīgu viņam celtajā apsūdzībā atzina un piekrita neveikt pierādījumu pārbaudi. Tāpat viņš nožēloja notikušo, norādot, ka ir mēģinājis sazināties ar bojāgājušās ģimeni, piedāvājis palīdzību.

Vīrietis strādājis par vilcēja vadītāju un citas profesijas viņam nav. Tāpat vīrietis nav pieļāvis kādus citus būtiskus pārkāpumus ceļu satiksmē un viņa vadītāja stāžs ir kopš 1989. gada. Vīrietis agrāk nav sodīts.

Tiesa secināja, ka apsūdzētais izdarījis noziedzīgu nodarījumu, kas pieskaitāms pie mazāk smagiem noziegumiem, kas izdarīts aiz neuzmanības.

Par apsūdzētā atbildību mīkstinošu apstākli tiesa atzina to, ka vainīgais vaļsirdīgi atzinies un nožēlojis izdarīto gan tiesas, gan pirmstiesas izmeklēšanas laikā.

Atbildību pastiprinošus apstākļus tiesa nekonstatēja.

Tiesa radusi par iespējamu piemērot Krimināllikuma 55. panta nosacījumus un brīvības atņemšanas sodu noteikt nosacīti, gūstot pārliecību, ka vainīgais turpmāk neizdarīs likumpārkāpumus.

Nosacīta soda noteikšana tiesas ieskatā ir samērīga un apsūdzētā personībai atbilstoša, kā arī vērsta uz resocializāciju un taisnīguma atjaunošanu un tam neiebilst cietusī persona.

Tiesa nekonstatēja apstākļus, kas norādītu, ka apsūdzētajam ir noturīga tieksme izdarīt likumpārkāpumus vai, ka pastāv risks, ka apsūdzētājs varētu turpināt noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu.

Nosakot papildsoda mēru, tiesa ņēma vērā apsūdzētā kā autovadītāja stāžu, viņa pamatnodarbošanos – autovadītājs, to, ka lietā nav ziņu, ka apsūdzētais būtu iesaistīts citos Ceļu satiksmes negadījumos vai, ka viņš būtu izdarījis rupjus pārkāpumus ceļu satiksmē, kā arī viņa paša attieksmi pret nodarījumu un cietušās puses viedokli.

Tiesa nolēma vīrietim noteikt brīvības atņemšanu uz diviem gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz vienu gadu. Brīvības atņemšanas sods noteikts nosacīti ar pārbaudes laiku uz trīs gadiem.

Spriedums šobrīd jau ir stājies spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!