Trešdien Vidzemes apgabaltiesā krimināllietā par vienaudža Cēsu nepilngadīgo audzināšanas iestādē noslepkavošanu apsūdzētajiem 1988.un 1987.gadā dzimušajiem jauniešiem prokurors lūdz piemērot 13 gadu cietumsodu.
Par slepkavību prokurors prasīja piemērot 12 gadu cietumsodu un vēl gadu par iepriekš izdarītajiem noziegumiem, par ko abi jaunieši jau izcieta sodu nepilngadīgo pāraudzināšanas iestādē. Kā papildsodu prokurors pieprasīja policijas kontroli uz trim gadiem un mantas konfiskāciju.

Soda izciešana abiem jāsāk Cēsu nepilngadīgo audzināšanas iestādē.

Tiesu debatēs vēl runās advokāts.

Jau ziņots, ka tiesājamie vakar nopratināšanā pilnībā atzina savu vainu. Viņi sacīja, ka, ņemot vērā nozieguma smagumu, sodam vajadzētu būt no 12 līdz 15 gadiem cietumā.

Prokurors apsūdzības rakstā norādījis, ka slepkavības iemesls bijušas "naidīgas personiskās attiecības" starp tiesājamajiem un noslepkavoto. Kā savās liecībās atzina tiesājamie, 1989.gadā dzimušu puisi viņi nolēma nogalināt, jo viņš iepriekš sūdzējies policistiem par pārējiem audzēkņiem, stundās nevietā "plātījis muti", nav ievērojis personisko higiēnu. Par šiem nodarījumiem viņš agrāk vairākkārt ticis piekauts, arī mātei vēstulēs viņš rakstījis, ka iestādē regulāri tiek sists.

Vakar tiesā abi tiesājamie sacīja, ka sākotnējais nodoms bijis puisi tikai iebiedēt un novest līdz bezsamaņai, uzmetot viņam auklu no mugurpuses un aizspiežot kaklu. Kad upuris palicis zils, vienaudži nobijušies no viņa iespējamās sūdzēšanās un nolēmuši turpināt žņaugt, kamēr iestājusies nāve. Pirmstiesas izmeklēšanā viņi gan norādījuši, ka sākotnēji nodoms bijis puisi nogalināt. Pēc tam upurim uzklājuši segu, aizmetuši flomāsterus un auklu, bet paši devušies gulēt. Tiesājamie sacīja, ka tai brīdī nav iedomājušies, ka par slepkavību pienāksies bargāks sods nekā tad, ja upuris būtu palicis dzīvs.

Puiši žņauguši ar sporta jakai izvilktu dubultā saliktu auklu un diviem flomāsteriem, kas iestiprināti auklas galos.

Nogalinātā māte tiesā liecināja, ka dēls bijis nervozs, bailīgs, viņam bijušas problēmas ar urīna nesaturēšanu, kā dēļ lietojis medikamentus. Cēsu audzināšanas iestādē viņš nonācis par zagšanu.

Jau ziņots, ka abiem tiesājamajiem apsūdzības celtas pēc Krimināllikuma 117.panta 10., 11. un 12.punkta par slepkavību pastiprinošos apstākļos, ja to izdarījusi personu grupa vai persona, kas ievietota aizturēto turēšanas, iepriekšējā apcietinājuma vai ieslodzījuma vietā, un ja noslepkavots nepilngadīgais. Par šo nodarījumu var piemērot mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu.

LETA jau ziņoja, ka Cēsu nepilngadīgo audzināšanas iestādē divi jaunieši nogalināja savu vienaudzi - 1989.gadā dzimušu puisi. Kā pusaudžu konflikta iemesls tika minēta noslepkavotā "slapināšana gultā".

Divi iestādē ievietotie - 1988.gadā un 1987.gadā dzimuši jaunieši - nakts vidū ap plkst.2 nolēmuši nogalināt savu istabas biedru. Jaunietis pamodināts un uzaicināts iet kopā uzpīpēt uz mazgāšanās telpu.

Pēc kopīgās smēķēšanas viens no jauniešiem apmetis upurim ap kaklu un savilcis iepriekš sagatavoto cilpu. Auklas savilkšanas brīdī flomāsteri salūzuši un nosmērējuši puiša rokas. Tā kā ar pirmo mēģinājumu nodoms nav izdevies, otrs slepkavības iniciators piepalīdzējis auklu savilkt, līdz jaunieti nožņaudza.

Jaunieša līķi mazgāšanās telpā ieslodzījuma vietas darbinieki atraduši ap plkst.5.30. Ierosināta krimināllieta. Abi vainīgie noziegumā atzinušies.

Viens no noziegumu paveikušajiem jauniešiem tiesāts trīs reizes, arī par laupīšanu. Viņš uzaudzis bērnunamā Jēkabpilī. Otrs jaunietis tiesāts vienu reizi par laupīšanu un huligānismu. Viņš audzis bērnunamā Jelgavā.

Noslepkavotais jaunietis bija tiesāts divas reizes, arī par laupīšanu. Viņš nācis no Ogres.

Istabā, kurā jaunieši dzīvoja, uzturas 22 nepilngadīgie.

Pēdējo reizi Cēsu nepilngadīgo audzināšanas iestādē slepkavība notikusi 70.gados.

Saistībā ar notikušo no amata atbrīvots Cēsu nepilngadīgo audzināšanas iestādes virsnieks, kurš dienā, kad iestādē tika nogalināts audzēknis, bija atbildīgs par kārtības uzturēšanu. Iestādes vadītājam izteikts rājiens un noteikts pienākums īstenot organizatoriskus pasākumus, lai šādi atgadījumi turpmāk vairs neatkārtotos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!