Rīgas apgabaltiesa pirmdien piesprieda brīvības atņemšanu uz 17 gadiem Sergejam Pometeļinam, kurš apsūdzēts krimināllietā par uzņēmuma "Voleri" vadītāja slepkavību.
Arī citiem šajā lietā tiesājamajiem tiesa piespriedusi bargus sodus. Zurabam Hupenijam, kurš saskaņā ar apsūdzību bijis slepkavības organizētājs, tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz 12 gadiem, Oļegam Andrejevam - uz 12 gadiem, Borisam Smirnovam - uz 10 gadiem un sešiem mēnešiem, Aldim Fadejevam - uz septiņiem gadiem, Aleksandram Pometeļinam - uz trim gadiem un trim mēnešiem. Aleksandrs Pometeļins līdz šim atradās brīvībā, apcietināts tiesas zālē. Spriedumu var pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Kopumā šajā krimināllietā apvienotas trīs dažādas lietas par smagiem noziegumiem, kurus veikuši brāļi Aleksandrs un Sergejs Pometeļini kopā ar vēl vairākām personām, kas arī ir tiesājamo statusā.

Kā teikts apsūdzības rakstā, Jurijs Šļepenko savulaik bijis viens no firmas "Voleri" vadītājiem, bet 1994.gadā firmai radušās problēmas. Pārējie firmas vadītāji uzskatījuši, ka pie visa vainīgs Šļepenko, taču viņš noliedzis, ka būtu jelkādi firmai kaitējis.

Pēc vairākkārtējiem apvainojumiem Šļepenko nolēmis aiziet no firmas, taču partneri viņam izmaksājuši tikai niecīgu daļu no tās summas, ko viņš ieguldījis "Voleru" izveidošanā.

Šļepenko nolēmis rēķinus nokārtot ar tiesas starpniecību, tādēļ vērsies oficiālās iestādēs, un "Voleros" sākusies pārbaude, kuras laikā konstatēts, ka ne viss firmas grāmatvedībā ir kārtībā.

1998.gada marta sākumā Aleksandram Pometeļinam piezvanīja viņa vecs paziņa Zurabs Hupenija, kurš biznesa darījumos bija cieši saistīts ar Šļepenko, un aicināja satikties. Tikšanās laikā Hupenija piedāvāja Pometeļinam "novākt nodevēju Šļepenko", solot par to maksāt 10 000 ASV dolāru.

Nedaudz vēlāk Hupenija šo pašu piedāvājumu izteica otram brālim - Sergejam Pometeļinam, kurš piekrita. Sergejs Pometeļins saņēma avansā 5000 ASV dolāru un pistoli ar klusinātāju, kas bija jāizmanto Šļepenko nogalināšanai.

Pometeļins sāka izsekot uzņēmēju, kurš drīz vien pamanīja, ka viņa tuvumā bieži parādās divas aizdomīgas automašīnas. Šļepenko pat bija pierakstījis automašīnu numurus, taču policijā nevērsās un neizteica aizdomas, ka viņam kāds sekotu.

1998.gada 9.aprīlī Šļepenko kopā ar paziņām ieradās bārā "Gambrinus", kas atrodas Rīgā, Lilijas ielā 9. Kad viņš pēc brīža iznāca ārā, Pometeļins viņam iešāva mugurā. Uzņēmējs nokrita uz zemes, bet šāvējs piegāja upurim klāt un vēl trīs reizes iešāva mugurā.

Savukārt apsūdzība bandītismā tiesājamajiem celta par Latvijas tūrisma firmas "Ekzo" autobusa aplaupīšanu 1997.gada maijā. Autobusā, kas bija ceļā uz Itāliju, toreiz atradās 22 Latvijas iedzīvotāji.

Uzbrukums autobusam notika Rīgas-Bauskas šosejas 32.kilometrā. Divas personas Ceļu policijas formastērpos apturēja autobusu. Kamēr viltus ceļu policisti pārbaudīja autobusa vadītāja dokumentus, autobusa salonā iekāpa četri cilvēki zemessargu formās maskām galvās.

Autobuss tika iebraukts tuvējā mežā, kur noziedznieki tūristiem nolaupīja naudu, piedraudot ar automātiem, pēc tam cietušos pieslēdzot ar roku dzelžiem pie autobusu sēdekļiem. Tūristiem skaidrā naudā tika atņemti 20 000 ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!