Foto: AFP/Scanpix

Otrdien, 6. jūnijā Zemgales rajona tiesā Jelgavā skatīs krimināllietu, kur par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku apsūdzēta kāda sieviete. Dzīvnieku aizsardzības biedrība norāda, ka viņas darbību rezultātā mokošā nāvē bojā gāja zirgs, portālu "Delfi" informēja biedrība "Ķepu-ķepā".

"Šie notikumi aizsākās 2019. gada sākumā, kad no mums tika adoptēti divi zirgi, viens no tiem – Palmēra. Sākumā viss likās fantastiski: sajūsma, adopcija, laimīgais stāsts TV raidījumā "Ķepa uz sirds", adoptētājas pateicība mums socītklos. Līdz 2022. gada 4. augustā saņēmu telefona zvanu ar lūgumu ļaut zirgu eitanizēt. Aizbraucot notikuma vietā pavērās baisa aina: Palmēra guļ un nav spējīga piecelties, vetārsti piesaista PVD, jo bezsaimnieka klātbūtnes eitanāzija nav iespējama. Savukārt mēs zvanām Valsts policijai," paziņojumā medijiem norāda organizācijas vadītāja Gundega Bidere.

Viņa norāda, ka zirga saimniece tajā laikā devusies svētceļojumā uz Aglonu.

"Kā noskaidrojās, zirgs trīs mēnešus mocījies ar smagām veselības problēmām, taču saimnieces cietsirdības un nolaidības dēļ dzīvniekam netika sniegta atbilstoša veterināri medicīniskā palīdzība, dzīvnieks netika pienācīgi kopts. Tā vietā cilvēks, kurš strādājis par skolotāju, atļāvās mierīgi noskatīties, kā zirgs lēni un mokoši iet bojā," pauž Bidere.

Dzīvnieku aizstāvju organizācija uzsver, ka šī izmeklēšana bijusi ilga un smaga, atklājot vēl vairākas cietsirdīgas izturēšanās epizodes un parādot, cik tālu gatavi iet cilvēki, mēģinot no patversmes teritorijas izzagt vēl dzīvo zirgu, kā dēļ atkal nācies piesaistīt policiju.

Tiesu kalendārā pieejamā informācija liecina, ka otrdien, 6. jūnijā pulksten 10 Zemgales rajona tiesā notiks atklāta sēde, kurā par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, kuras rezultātā tas gājis bojā vai sakropļots, ir apsūdzēta kāda sieviete vārdā Olvija Paukšte.

Grib grozīt likumu


"Ķepu-ķepā" aicina noteikt reālu cietumsodu dzīvnieku mocītājiem un spīdzinātājiem, norāda pati organizācija.

Šobrīd Krimināllikuma 230. panta 1. daļa nosaka, ka par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, kuras rezultātā tas gājis bojā vai sakropļots, vai par dzīvnieka spīdzināšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu sugu dzīvnieku turēšanu uz laiku līdz trim gadiem.

Organizācijas pārstāvji norāda, ka būtu nepieciešams pievienot pantam trešo daļu, kas paredz sankciju par dzīvnieka nogalināšanu vai par dzīvnieka spīdzināšanu, kā rezultātā tas gājis bojā vai sakropļots, nosakot to kā brīvības atņemšanas sodu ar minimālo soda laiku – trīs mēneši.

Tāpat "Ķepu-ķepā" aicina uz piketu pirms tiesa sēdes: "Draugi, ir pienācis tas brīdis, kad man jālūdz jūsu atbalsts – jālūdz, lai atbraucat un nostājaties plecu pie pleca. Šoreiz nevis jūs lūdzat mani glābt kādu dzīvnieku, bet es lūdzu jūs izbrīvēt laiku un ierasties. Būsim disciplinēti un klusi, bez bļaušanas, kliegšanas un skaļiem izsaucieniem," pauž organizācijas pārstāve Bidere, aicinot cilvēkus iestāties par dzīvnieku tiesībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!