Foto: F64

Iekšlietu ministra pakļautībā esošais Iekšējās drošības birojs (IDB) izmeklē iepriekš sāktu kriminālprocesu saistībā ar pirmdien uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādinātā Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes Jūrmalas iecirkņa priekšnieka Aleksandra Meļņa rīcību kādas ģimenes strīda laikā, vēsta "Latvijas Avīze".

Laikraksts pieļauj, ka Melnis no VP un IDB vadības puses tiek īpaši saudzēts, jo citādi būtu grūti izskaidrot viņa palikšanu amatā jau pēc 2015.gada notikumiem, kad nākušas klajā ziņas un vēlāk arī videoieraksts par kādu ģimenes strīdu Jūrmalā, uz ko bija ieradušies ne tikai ierindas policisti, bet arī faktiskais Jūrmalas policijas vadītājs.

Meļņa rīcība strīdā iesaistītās sievietes iesniegumā bijusi aprakstīta šādi: "Pa kāpnēm pretī nāca kāds vīrietis privātā apģērbā ar izteiktu smaidu sejā, un vizuāli šī vīrieša uzvedība liecināja, ka viņš ir lietojis alkoholu, kā arī, pienākot tuvāk, sajutu alkohola smaku. Šis cilvēks stādījās priekšā kā Jūrmalas policijas iecirkņa priekšnieks Melnis, smīnot un ņirgājoties paziņoja, ka mani no šejienes izvedīs rokudzelžos, ja tūlīt neaiziešu. Atbildēju, ka esmu savās mājās, ir jau vēls, un gāju atpakaļ gulēt."

"Vīrs [pazīstams Jūrmalas uzņēmējs Kaspars S.] ar Jūrmalas iecirkņa priekšnieku Aleksandru Melni sekoja man guļamistabā, ignorējot to, ka istabā gulēja bērns, viņš turpināja stāstīt, kā viņi varētu ar mani izrīkoties, ka "uztaisīs man lietu" un atņems bērnus. Viņš nepārtraukti izteica man draudus, mēģināja iebiedēt un psiholoģiski ietekmēt. Biju pārsteigta, ka policijas iecirkņa priekšnieks var atļauties šādi rīkoties. Kad sarunas nenotika mana vīra un Jūrmalas iecirkņa priekšnieka vēlamajā virzienā, viņi izgāja no istabas," iesniegumā rakstījusi strīdā iesaistītā sieviete.

"Vēl pēc piecām minūtēm izģērbos un gāju gulēt, ap 23.35 dzirdēju soļus uz kāpnēm un iedegās gaisma guļamistabā. Istabā ienāca daudzi cilvēki. (..) Aleksandrs Melnis kopā ar pārējiem agresīvā veidā un bļaujot uzlika man uz rokām rokudzelžus, paziņoja, ka uzskata, ka esmu ielauzusies pati savās mājās, un kā pamatojumu tam viņš vicināja man gar seju laulības līgumu, kurā par dzīvesvietas lietošanas tiesībām nekas nav noteikts," atminējusies strīdā iesaistītā.

Pēc šiem notikumiem sieviete tikusi uz divām diennaktīm aizturēta un Meļņa vadītajā Jūrmalas policijas iecirknī pret viņu sākts kriminālprocess par "nelikumīgu iekļūšanu mājoklī pret tajā dzīvojošās personas gribu", ko piecus mēnešus vēlāk Rīgas tiesu apgabala prokuratūra izbeigusi, nesaskatot sievietes darbībās nekādu noziedzīgu nodarījumu.

Kā raksta "Latvijas Avīze", šīm ziņām nonākot atklātībā, par minēto atgadījumu, vienprātīgi izvēlējies klusēt gan iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V), gan VP priekšnieks Ints Ķuzis, gan jaunizveidotā IDB priekšnieks Valters Mūrnieks. Pēcāk VP vadība tikai norādījusi, ka "nav pamata nevienu amatpersonu atstādināt no dienesta pienākumu pildīšanas".

Trīs mēnešus pēc šiem notikumiem IDB, lielā mērā pateicoties cietušās sievietes neatlaidībai, gan sākusi kriminālprocesu. Taču vēl pašlaik, vairāk nekā gadu pēc Meļņa izdarībām ģimenes strīda vietā, IDB apgalvojot, ka kriminālprocess joprojām tiek izmeklēts, bet par tā virzību nekādas ziņas netiek sniegtas.

Līdz ar to Melnis saistībā ar šiem notikumiem tika cauri ar VP Iekšējās kontroles biroja piezīmi par "ētikas normu neievērošanu darba pienākumu izpildes laikā", kura pašlaik jau skaitās dzēsta, raksta "Latvijas Avīze".

Jau vēstīts, ka saistībā ar iespējamiem likumpārkāpumiem pirmdien Melnis tika atstādināts no amata uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku.

Kā informēja VP preses pārstāvis Dairis Anučins, ņemot vērā izskanējušo informāciju un saņemtās ziņas par iespējamiem likumpārkāpumiem, ko varētu būt izdarījis Melnis, VP ir sākta disciplinārlieta un pieņemts lēmums par Meļņa atstādināšanu no amata pienākumu pildīšanas uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku.

Sākotnēji VP IDB par notikušo sāka pārbaudi, bet 11.jūlijā, ņemot vērā pārbaudes rezultātus un aizdomas par amatpersonas pārkāpumiem, tika sākta disciplinārlieta, precizēja Anučins.

Disciplinārlietas izmeklēšanā tiks skaidroti notikušā apstākļi un, pamatojoties uz noskaidroto, pieņemti tālākie lēmumi.

VP priekšnieks Ķuzis jūlija sākumā atzina, ka policijā tiek pārbaudīta izskanējusī informācija par Meļņa iespējamiem pārkāpumiem.

Sociālajos tīklos jūlija sākumā tika runāts, ka Melnis, iespējams, būdams alkohola reibumā, bijis iesaistīts ceļu satiksmes negadījumā - vairāku automašīnu sadursmē. Savukārt 11.jūlijā anonīms avots ziņoja, ka Melnis alkohola reibumā bijis iesaistīts kautiņā. Aizturēšanas laikā policijas amatpersona uzvedusies agresīvi un kolēģiem viņa aizturēšanai nācies pielietot speciālos līdzekļus. Minētās versijas par notikušo VP gan pagaidām neapstiprina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!