Foto: Valsts policija

Valsts policija pirmdien līdz pulksten 11 Pārdaugavas pieminekļa tuvumā aizturējusi divas personas, kas nogādātas iecirknī.

Viena sieviete aizturēta, jo nevēlējās noņemt Georga lentīti, bet kāds vīrietis aizturēts par atrašanos sabiedriskā vietā alkohola reibumā un sīko huligānismu, portāls "Delfi" noskaidroja VP.

Savukārt Liepājā īsi pirms pulksten 7 konstatēts bojāts piemineklis un uz tā uzkrāsots uzraksts "okupanti". Par šo notikumu ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par mantas iznīcināšanu vai bojāšanu.

Policijā norādīja, ka uz pulksten 10.30 VP bija aplēsusi, ka pie pieminekļa Rīgā ziedus nolikt bija ieradušās aptuveni 300 personas.

Ir konstatēti atsevišķi gadījumi, kad policija fiksējusi dažas personas, kuras devušas Uzvaras parka virzienā ar piespraustu Georga lentu vai nozīmīti, kādai persona arī mēģinājusi skaļrunī atskaņot Krievijas himnu.

Tāpat konstatēts viens gadījums, kad persona mugurā uzvilkta žakete ar piespraustām medaļām.

Pēc pārrunām ar policiju iepriekšminētās darbības nekavējoties tika pārtrauktas, bet aizliegtie simboli – noņemti.

Savukārt Rīgā, Ķengaragā likumsargi pamanījuši un apturējuši kādu automašīnu ar "V" formā izveidotu Georga lentu. Lenta noņemta, bet par notikušo sākts administratīvā pārkāpuma process par militāras agresijas un kara noziegumu slavinošu simboliku izmantošanu.

Valsts policija atgādina, ka šodien īpašu uzmanību pievērsīs, lai netiek izmantoti, piemēram, stilizēti formastērpi, Georga lenta, simboli "Z" un "V", apkrāsoti transportlīdzekļi vai citi simboli, kas slavina vai attaisno karu.

Arī Krievijas Federācijas karoga izmantošana tiks vērtēta kā karu atbalstoša simbolika. Šādi pārkāpumi šodien netiks pieļauti un iedzīvotājiem ir jārēķinās ar atbildību – sākot ar administratīvo un beidzot ar kriminālatbildību.

Policijā atzīmēja, ka kārtības sargi saprot iedzīvotāju emocijas un vēlmi paust savu nostāju pret Krieviju, tomēr VP aicina iedzīvotājus arī pašus neiesaistīties huligāniskās un provokatīvās darbībās, tostarp, īpašumu bojāšanā.

"Latvijā, kas ir demokrātiska valsts, ir noteikta kārtība un likumi. Policijai nākas reaģēt arī uz šādiem gadījumiem. Valsts policija aicina personas atturēties no šāda veida provokācijām," uzsvēra policijā.

"Delfi" jau vēstīja, ka, lai arī Latvijā pirmdiena, 9. maijs, oficiāli atzīta par Ukrainā cietušo un bojā gājušo piemiņas dienu, Pārdaugavā pie pieminekļa Uzvaras parkā jau no agra rīta pulcējas cilvēki, kas pie iežogotā monumenta cenšas nolikt ziedus.

Saeima 31. martā galīgajā lasījumā pieņēma par steidzamiem atzītos grozījumus Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā, kas paredz aizliegt pasākumus padomju armiju slavinošu pieminekļu pakājē, kā arī ierobežotas 9. maija publiskas svinības.

Savukārt 7. aprīlī galīgajā lasījumā Saeima atbalstīja steidzamības kārtā virzīto priekšlikumu šogad 9. maiju noteikt kā Ukrainas cietušo un bojā gājušo upuru piemiņas dienu.

Tāpat nedēļas nogalē piekļuvi piemineklim ierobežoja Valsts policijas barjeras. Savukārt pieminekli ierobežojošā sēta noklāta ar Ukrainas un Latvijas karogiem. Šāda sēta ap pieminekli uzstādīta, jo piemineklis atzīts par tādu, kas atrodas bīstamā stāvoklī.

9. maijs ir datums, kad bijušajā Padomju Savienībā atzīmēja Uzvaras dienu pār nacistisko Vāciju. Mūsdienās 9. maijs kļuvis par savdabīgu mobilizējošu datumu, kurā daļa bijušās PSRS iedzīvotāji, tai skaitā Latvijā, demonstrē savu kopības sajūtu. Plašākās svinības Latvijas teritorijā šajā datumā parasti notikušas pie pieminekļa Pārdaugavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!