Foto: F64

Salīdzinājumā ar pirmajiem gada mēnešiem, atklāto un fiksēto pārkāpumu skaits Rīgā ir dubultojies, informējot žurnālistus par drošības akciju "Marts – drošākas Rīgas mēnesis," sacīja Rīgas pašvaldības policijas (RPP) priekšnieka vietnieks Andrejs Aronovs.

"Mēs sniedzam atbalstu Valsts policijai (VP) savu kompetenču ietvaros un iespēju robežās. Tas, ko esam pamanījuši, veicot noziedzības prevenciju, fiksēto pārkāpumu skaits ir vairāk kā dubultojies. Protams, tas ir paskaidrojams, ka rīkota šī akcija, taču vienlaikus mēs ar VP izmantojam tehnoloģiskos rīkus un novitātes. Nostādījām tehnoloģijas uz stabilām sliedēm izmantošanai ikdienā," minēja Aronovs.

"Runa ir par pārkāpumiem, kuriem nav sezonalitātes rakstura – tie ir pārkāpumi, kas notiek katru mēnesi," sacīja RPP pārstāvis.

Foto: DELFI

Neskatoties uz to, ka martā bija vienas nedēļas brīvlaiks skolēniem, RPP veikusi 150 izglītojošus un kontroles pasākumus skolās.

"Kopumā skaitļi parāda, ka mēs nedrīkstam atslābt, darbi nenorimsies un mēs turpināsim. Varbūt ne tādā režīmā kā tagad, esot uz ielām, bet fokusēsimies uz tehnoloģiju izmantošanu," atzina RPP priekšnieka vietnieks.

VP Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Staļģevics sacīja, ka akcija bijusi kopēja iniciatīva. "ikdienas darbs ir ne tikai marta mēnesī, bet visus 12 gada mēnešus. VP mainās, un notiek dažāda veida reformas. […] Resursi ir tik, cik mums ir, ir jāspēj veikt savus ikdienas darbus, bet būt arī spējīgiem šāda veida aktivitātes rīkot preventīvi, ne tikai izbraukt uz izsaukumiem," minēja Staļģevics.

124 dzērājšoferi Rīgā vien

Apkopojot datus par marta mēnesi, policijas rezultāti nav iepriecinoši – kā norāda VP Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Staļģevics, neskatoties uz to, ka marts nav bijis no tiem siltākajiem mēnešiem, cilvēku noziedzīgās aktivitātes ir pieaugušas.

Kopumā pagājušajā mēnesī Rīgā un tās reģionā pieķerti 124 dzērājšoferi un autovadītāji, kas pie stūres sēdušies narkotisko vielu ietekmē. No šiem gadījumiem 109 autovadītāji ir bijuši stiprā reibumā, un šajos gadījumos sākti kriminālprocesi. Staļģevics norāda, ka šie rezultāti ir satraucoši: "Salīdzinot ar iepriekšējiem diviem mēnešiem, šis dzērājšoferu skaits ir krasi pieaudzis."

Tāpat pieķerti 22 cilvēki, kas pie stūres sēdušies narkotiku reibumā, kas, kā norāda policijas pārstāvis, arī ir ar pieaugošu tendenci.

"Esam pārbaudījuši vairāk nekā 13 000 autovadītājus, veikuši masveida pārbaudes. Rezultātā ir šie skaitļi, kas liecina par to, ka autovadītāji, kas lieto alkoholu un pēc tam sēžas pie stūres, ir pietiekami lielā apmērā," sacīja Staļģevics.

Viņš sacīja, ka, salīdzinājumā ar februāri, martā pieķerts aptuveni par 30 dzērājšoferiem vairāk. Janvārī šādu šoferu vēl bijuši vēl aptuveni par 20 mazāk.

Vaicāts par to, kādēļ sanācis pieķert vairāk dzērājšoferu, Staļģevics pauž, ka reidu ietvaros notikusi satiksmes slēgšana, noslēdzot apbraucamos ceļus un tādējādi pārbaudot visas mašīnas noteiktā ceļa posmā. "Tāds arī bija tas mērķis – nevis stāvēt vienā vietā, kur visi zina, ka ir policija, un domā – apbrauksim apkārt, aizbrauksim pa citurieni. Šajā gadījumā tas bija taktiski pareizs lēmums, tāpēc viņus pieķērām," teica likumsargs.

Mazinās ielu laupīšanas

Akcijā par drošāku Rīgu martā policija veikusi pārbaudes arī ielu noziedzības apkarošanā. "Mēs esam pārbaudījuši aptuveni 5000 personas gan māju pagalmos, gan uz ielām, pulcēšanās vietās. Kopumā par dažādiem noziedzīgiem nodarījumiem aizturēti 82 personas. No tām 49 bija policijas meklēšanā," norāda VP pārstāvis, minot, ka meklēšanā bija ne tikai kriminālnoziedznieki, bet arī gan klaiņojošie bērni.

"Ir labi rezultāti, esam aizturējuši gan par narkotisko vielu apriti, gan dažāda veida ielu tirgoņus. Kopumā uzskatu, ka darbs noticis pietiekami pozitīvi un šādā režīmā arī turpināsim strādāt," teica Staļģevics. Viņš arī minēja, ka martā uz pusi samazinājušās ielu laupīšanas.

Nav kriminālāku rajonu

Atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai novērojams, ka kādā Rīgas reģionā ir vērojama lielāka noziegumu skaits nekā citur, VP Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks atbildēja noraidoši: "Šajā gadījumā katrs rajons ir ar savu kultūru un savu pieskaņu, bet tā pateikt, ka Rīgā ir atsevšķs mikrorajons, kas ir no kriminālviedokļa vai ceļu satiksmes vistrakākais, nevar."

"Februārī bija izteiktas ielu laupīšanas ap "Origo" un Vecrīgā, taču ar aktīvu darbu tās samazinājušās uz pusi – esam šajos rajonos pastāvīgi, redzot, ka tur iezīmējušās problēmas," minēja Staļģevics. "Nevaram būt visur, bet mēs saprotam, kas ir mūsu problēma un to risinām."

Kā iepriekš informēja policijā, VP likumsargi kopā ar Rīgas pašvaldību iepriekšējā mēnesī galvaspilsētā izvērsa kopīgu drošības akciju, martu pasludinot par "Drošākas Rīgas mēnesi", kā laikā VP ciešā sadarbībā ar Rīgas pašvaldības policiju pastiprināti veica uzraudzības un kontroli sabiedriskās kārtības un drošības jomā.

Kā norāda VP, policisti īpaši pievērsās gan ceļu satiksmes jomai, gan ielu noziedzības mazināšanai, tostarp narkotiku izplatīšanas mazināšanai pilsētā, meklēto personu atrašanai un aizturēšanai, kā arī pārbaudot likumu ievērošanu citās jomās, rūpēs par iedzīvotāju un pilsētas viesu labsajūtu, izbaudot pavasara iestāšanos Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!