Foto: F64
Prokuratūra un trīs no četriem apsūdzētajiem pārsūdzējuši Rīgas apgabaltiesas notiesājošo spriedumu krimināllietā par 2009.gada 30.jūnijā Mangaļsalā pastrādātu 41 gadu vecas sievietes un viņas 15 gadus vecās meitas slepkavību. Tagad šī lieta nonākusi Augstākajā tiesā (AT).

Rīgas apgabaltiesa šā gada 14.februārī par minēto slepkavību izdarīšanu apsūdzēto Artūru Spruktu sodīja ar reālu brīvības atņemšanu uz 18 gadiem, mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem. Par slepkavību atbalstīšanu apsūdzētajai Valijai Gluskerei pirmās instances tiesa piesprieda 16 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

Savukārt attiecībā uz pārējiem diviem apsūdzētajiem - Larisu Kokarēviču un Alekseju Jegorovu - apgabaltiesa viņiem inkriminēto noziedzīgo nodarījumu pārkvalificēja, proti, abas personas tika apsūdzētas par slepkavības atbalstīšanu, taču notiesātas - par neziņošanu. Kokarēvičai un Jegorovam pirmās instances tiesa piesprieda attiecīgi sešu un četru gadu cietumsodu.

Visi četri apsūdzētie jau pirms tiesas sprieduma nolasīšanas atradās apcietinājumā, un arī apgabaltiesa viņiem drošības līdzekli negrozīja.
Tomēr vēlāk minētais pirmās instances tiesas spriedums tika pārsūdzēts, aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja. Apelācijas sūdzības par apgabaltiesas spriedumu iesniedza Sprukts, Jegorovs un Gluskere, bet apelācijas protestu - Rīgas tiesas apgabala prokuratūra. Tādējādi lieta nonāca AT Krimināllietu tiesu palātā, kas apelācijas kārtībā to plāno izskatīt no 2012.gada 12.novembra līdz 14.novembrim, norādīja Kataja.

Kā iepriekš pastāstīja Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore Inese Šulte, apsūdzētie Sprukts un Gluskere pirmās instances tiesai savu vainu atzina, savukārt Jegorovs un Kokarēviča neatzina.

Minēto noziegumu prokurore raksturoja kā pēkšņu, lai gan konflikts starp upuriem un apsūdzētajiem bijis samilzis jau ilgāku laiku.

Kā ziņots, Spruktam šajā lietā apsūdzība celta pēc Krimināllikuma (KL) 118.panta 2.punkta - par slepkavību, ja noslepkavotas divas vai vairāk personas. Minētais likuma pants vainīgās personas paredz sodīt ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no 15 līdz 20 gadiem, konfiscējot mantu. Savukārt pārējām trim personām apsūdzības sākotnēji tika celtas pēc KL 118.panta 2.punkta caur 20.panta 4.daļu - par šī nozieguma atbalstīšanu, tomēr Kokarēvičas un Jegorova nodarījumus pirmās instances tiesa pārkvalificēja.

2009.gadā Rīgā, Mangaļsalā, kādā meža masīvā tika atrasti divu sieviešu līķi ar vairākām cirstām brūcēm galvā. 2009.gada 4.augustā tika aizturēti noslepkavoto kaimiņi - agrāk tiesāts 1972.gadā dzimis vīrietis un 1968.gadā dzimusi sieviete. Turpinot izmeklēšanu, policija noskaidroja vēl divas personas, kuras varētu būt iesaistītas noziedzīgā nodarījuma pastrādāšanā, taču šīs personas neatradās Latvijā. 2009.gada novembrī Nīderlandē tika aizturēta 1965.gadā dzimusi sieviete un 1985.gadā dzimis vīrietis. Šīs personas tika izdotas Latvijas tiesībsargājošajām institūcijām.

Cilvēka prātam izskaidrojama motīva šai slepkavībai neesot. Nozieguma izdarīšanā iezīmējoties tā dēvētā nemotivētā agresija, iepriekš skaidroja policija. Apsūdzētie abas cietušās esot uzskatījuši par "pārāk pareizām".
Policija sākotnēji izvirzīja vienu šī nozieguma versiju, proti, slepkavības motīvs varētu būt personīgas nesaskaņas ar pazīstamiem cilvēkiem. Māte ar meitu dzīvojušas divatā kādā sociālajā mājā. Viņu dzīvesveids, kā arī meitenes sekmes un uzvedība skolā tika raksturotas pozitīvi, un sociālajā mājā abas nonākušas slikto materiālo apstākļu dēļ. Policija uzskatīja, ka tieši iespējamās nesaskaņas ar apkārt dzīvojošajiem varētu būt novedušas pie smagā nozieguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!