Foto: LETA

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors trešdien, 22. jūlijā, tiesai nosūtījis krimināllietu saistībā ar AS "Pasažieru vilciens" pārtraukto vilcienu iepirkumu, kurā pie kriminālatbildības saukti četri uzņēmuma bijušie valdes locekļi.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka, saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai pie kriminālatbildības saukti četri AS "Pasažieru vilciens" bijušie valdes locekļi. Viņu prettiesiskās darbības, noslēdzot augsta riska darījumu ar Spānijas komercsabiedrības "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A."(CAF), valstij saistībā ar nerealizēto projektu nodarījušas zaudējumus 1 484 945 eiro apmērā.

Apsūdzētās personas pie kriminālatbildības sauktas pēc Krimināllikuma 318. panta 2. daļas, kas bijusi likuma redakcijā līdz 2013. gada 1. aprīlim. Par valsts amatpersonas dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, radot būtisku kaitējumu, var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesai.

Prokuratūra jau iepriekš informēja, ka 2013. gada martā, izskatot Satiksmes ministrijas iesniegumu par pārtraukto pasažieru vilcienu iepirkumu un izvērtējot iesniegumam pievienotos un pārbaudē saņemtos materiālus, pieņēma lēmumu sākt kriminālprocesu par noziegumiem valsts institūciju dienestā.

Pārbaudē prokuratūra konstatēja, ka uzņēmuma valdes rīcībā, 2012. gada 2. aprīlī noslēdzot pasažieru vilciena piegādes un uzturēšanas līgumu ar Spānijas kapitālsabiedrību CAF, saskatāmas Krimināllikumā paredzētās noziegumu pazīmes.

Jau ziņots, ka krimināllietā par pasažieru pārvadātāja AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārtraukto jaunu vilcienu iepirkumu aizdomās turētie ar savām darbībām valstij nodarījuši gandrīz 1,5 miljonus eiro lielus zaudējumus.

Aizdomās turamo statuss kriminālprocesā piemērots PV valdei, kura 2011.gadā bija atbildīga par vilcienu iepirkumu, liecināja aģentūras BNS rīcībā esošā informācija. Toreiz uzņēmuma valdes priekšsēdētājs bija Nils Freivalds, bet valdē darbojās Edmunds Kancēvičs, Jānis Pētersons un Mārtiņš Jirgens.

Ģenerālprokuratūra 2013.gada martā sāka kriminālprocesu saistībā ar PV pārtraukto jaunu vilcienu iepirkumu, un nodeva lietu izmeklēšanai Valsts policijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!