Foto: LETA

Sestdien, 13. augustā, Rīgas pašvaldības policijas darbinieki devušies uz izsaukumu Iļģuciemā, kur kādā dzīvoklī atradusies iereibusi sieviete, kura nav spējusi parūpēties par saviem bērniem, portālu "Delfi" informēja pašvaldības policijā.

Ierodoties notikuma vietā, kārtības sargi sastapuši izsaucēju, kurš norādījis uz iereibušo sievieti un diviem maziem bērniem.

Sieviete tieši tobrīd dzērusi alu no plastmasas pudeles, bet netālu no viņas atradušies divi mazi bērni – divus gadus veca meitene un desmit mēnešus vecs puisēns. Mazais zēns tieši tajā brīdī pacēlis no netīrās grīdas ābolu un sācis to ēst.

Abi bērni bijuši nekopti un nēsājuši piesmakušus pamperus. Savukārt telpa bijusi pilna ar cigarešu dūmiem, bet uz galda stāvējuši vairāki alkoholisko dzērienu iepakojumi. Tukšās alkohola pudeles un cigarešu izsmēķi mētājušies uz grīdas.

Neskatoties uz policijas darbinieku klātbūtni, bērnu māte nekautrēdamies smēķējusi bērnu klātbūtnē un lietojusi cieņu aizskarošus izteicienus. Tikko runātspējīgie bērni tos atkārtojuši.

Tāpat pārrunu laikā māte nepievērsa ne mazāko uzmanību abiem bērniem, norāda policijā. Viņiem brīvi bijuši pieejami dažādi asi priekšmeti.

Sieviete kārtības sargiem paskaidrojusi, ka viena bērna tēvs guļ citā šīs ēkas dzīvoklī, bet otram bērnam tēva neesot, jo viņš pēc bērna dzimšanas neesot interesējies par atvasi.

Viens no kārtības sargiem devies uz sievietes norādīto dzīvokli, lai sastaptu bērna tēvu un veiktu abu bērnu dzīvesvietas apskati.

Ieejot otrā dzīvoklī, pašvaldības policists sastapis vīrieti, kurš bija iemidzis un nosmērējies pats ar saviem izkārnījumiem. Arī bērna tēvs bijis manāmā alkohola reibumā.

Vīrietis kārtības sargiem pastāstīja, ka viņam ir vienalga, kur šobrīd atrodas un ko dara viņa bērns, un lai darot ar viņu ko vien vēloties. Apskatot vienistabas dzīvokli, pašvaldības policists konstatējis, ka tas nav piemērots bērnu audzināšanai - dzīvokļa telpas bijušas piesmēķētas, grīda netīra, bērniem nav bijušas gultiņas, bet ledusskapī - piemērotas pārtikas.

Apskates laikā dzīvoklī ienākusi kaimiņiene, kura kārtības sargiem pastāstījusi, ka bērnu tēvs divus gadus vecajai meitai un astoņus mēnešus vecajam dēlam regulāri devis alkoholu, lai viņi nomierinātos un ātrāk iemigtu.

Ņemot vērā visu konstatēto, Pašvaldības policija izsaukusi Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbiniekus. Mediķi apskatījuši abus bērnus un pamanījuši, ka viņiem uz ķermeņa ir dažādi izsitumi, iespējams, radušies minimālo higiēnas prasību neievērošanas dēļ, savukārt citi veselības traucējumi netika konstatēti.

Mātei pašvaldības policisti pārbaudījuši alkohola koncentrāciju. Pārbaudē noskaidrots, ka sieviete ir 2,98 promiļu reibumā.

Pieņemts lēmums abus bērnus šķirt no ģimenes un nogādāt krīzes centrā, kur tie nodoti medmāsas aprūpē. Par notikušo sākta lietvedība, kā arī informēta Rīgas bāriņtiesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!