Foto: Valsts policija
Tiesa pēc Valsts policijas (VP) lūguma kā drošības līdzekli piemērojusi apcietinājumu vēl diviem cilvēktirdzniecībā vainotajiem astoņu cilvēku organizētās grupas dalībniekiem, portālu "Delfi" informēja VP pārstāve Gita Gžibovska.

Jau ziņots, ka saistībā ar iespējamu cilvēktirdzniecību – darba ekspluatēšanu palīdzības centros atkarīgiem cilvēkiem Kurzemē, Vidzemē un Latgalē, VP šonedēļ aizturēja organizētu grupu – astoņus cilvēkus –, tostarp iespējamo grupas līderi un viņa līdzdalībniekus. Trim aizturētajiem jau iepriekš bija piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Kā informēja Gžibovska, šobrīd vēl trim aizturētajiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi – aizliegums izbraukt no valsts, sazināties ar konkrētām personām, kā arī policijas uzraudzība.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka policija šonedēļ atklāja, ka nevalstiskā organizācija "Neatkarība Balt." trīs filiālēs Latvijā no narkotikām un alkohola atkarīgiem cilvēkiem piedāvāja saņemt atkarību profilakses programmu, taču cilvēki tika iesaistīti smagā un ilgstošā piespiedu darbā lauksaimniecībā un mežizstrādē.

Policija konstatēja, ka centros uzturas 105 cilvēki.

Upuri bija izmitināti antisanitārās telpās ar ierobežotām iespējām šos centrus pamest. Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka strādniekiem par darbu neko nemaksāja, bet lielāko daļu nopelnīto līdzekļu savā starpā sadalīja organizētās grupas dalībnieki. Kratīšanu laikā atsavināti vairāk nekā 140 000 eiro un trīs apvidus klases automašīnas.

"Neatkarība Balt." bija noslēgusi līgumu ar vairākiem uzņēmumiem, kuros strādāja centru klienti. SIA "Brīvzemnieki-Melior" bija nepieciešams pārlikt līgumā norādīto kūdras gabalu apjomu no vienas vagas uz otru. SIA "Stende Forest" un SIA "MM Kvartāls" centru iemītnieki stādījuši koku stādiņus, bet SIA "Dimdiņi Agro" veikuši dārzeņu novākšanu un pirmapstrādi. "Dimdiņi Agro" aģentūrai LETA sacīja, ka tieši "Neatkarība Balt." valsts piešķirtais sabiedriskā labuma organizācijas statuss bijis iemesls paļauties uz šo organizāciju – aizdomu par darbaspēka nelegālu nodarbināšanu "Dimdiņi Agro" neesot bijis.

Policijā informēja, ka visiem policijas uzmanības lokā nonākušajiem centru iemītniekiem tikusi izskaidrota situācija un piedāvāta iespēja saņemt valsts nodrošinātu palīdzību.

Konkrēts cilvēku skaits, kuri šo iespēju ir izmantojuši, policijai nav zināms, portālu "Delfi" informēja VP.

Jau ziņots, ka "Neatkarība Balt." visus pārmetumus noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!