Foto: LETA
Pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kratīšanas viņas kabinetā un liecību sniegšanas Rīgas apgabaltiesas tiesnesei Skaidrītei Buividei kļuvis slikti ar veselību, portālam „Delfi” pastāstīja tiesas kancelejas vadītājs Ingars Sprukts.

Kā ziņots, aizdomās par fiktīvu darbinieku pieņemšanu un viņiem izmaksātās algas izmantošanu KNAB sācis kriminālprocesu. Birojs izmeklē divu tiesnešu iespējamās nelikumības un patlaban ir aizturēts Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājs Ziedonis Strazds. KNAB pastāv aizdomas arī par iespējamo apgabaliesas tiesneša iesaisti. Birojs abu tiesnešu identitāti neatklāj. Aģentūra iepriekš LETA vēstīja, ka šī otra tiesu varas amatpersona ir tieši Rīgas apgabaltiesas tiesnese Buivide.

Sprukts portālam "Delfi" pastāstīja, ka pēc KNAB darbinieku apmeklējuma un liecību sniegšanas tiesnese Buivide trešdien devusies uz slimnīcu un viņai no ceturtdienas piešķirta darba nespējas lapa. Patlaban gan nav zināms, vai tiesnese palikusi slimnīcā, vai mediķi viņai ļāvuši doties mājup.

No atvaļinājuma ar apgabaltiesas priekšsēdētājas Sandras Strences rīkojumu ceturtdien atsaukta tiesnese Ligita Gavare, kura aizstās kolēģi Buividi. Arī pati Strence pēdējo dienu notikumu dēļ pārtrauksi savu atvaļinājumu un ķērusies pie amata pienākumiem.

KNAB pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrojis, ka tiesā daudzu gadu garumā fiktīvi nodarbinātas vairākas personas, kuras faktiski nav strādājušas un kurām aprēķināto atalgojumu, iespējams, piesavinājies tiesas priekšsēdētājs. Tiesas priekšsēdētājam atbalstu sniedzis augstāka līmeņa tiesas tiesnesis, uzskata KNAB.  

Ņemot vērā likumos garantēto tiesnešu kriminālprocesuālo imunitāti, lēmumu par kriminālprocesa sākšanu ir pieņēmis Latvijas ģenerālprokurora pienākumu izpildītājs, izvērtējot KNAB iesniegtos materiālus, savukārt lēmumu par tiesneša aizturēšanu un divu tiesnešu pakļaušanu kratīšanai - īpaši pilnvarots Augstākās tiesas tiesnesis.

Izmeklēšanas interesēs patlaban sīkāka informācija netiek sniegta.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!