Foto: LETA



Naktī uz 27.septembri kādā klusā Purvciema nama pagalmā nāvējoši tika sadurts 28 gadus vecais Vitālijs Purlans. Pēc divām nedēļām jaunais, spēka pilnais vīrietis slimnīcā nomira tā arī nenākot pie samaņas. Nežēlīgajā slepkavībā aizdomās turētais līdz šim atrodas brīvībā. Savukārt bojāgājušā vīrieša tuvinieki uztraucas: ja cilvēks nesodīts staigā pa pilsētu, kur ir garantija, ka līdzīgas traģēdijas vairāk neatkārtosies, trešdien raksta „rus.delfi.lv”.

Trīs naža dūrieni klusā pagalmā

„Tas notika aptuveni plkst. 4 no rīta. Mēs pavadījām draugu, kurš lidoja uz Angliju. Pie tam draugs tagad ir liecinieka statusā. Visa mūsu lielā kompānija bija sapulcējusies dzīvoklī Marsa gatvē. Viens otrs iedzēra, bet neviens nebija piedzēries. Sēdējām, runājām, jokojāmies. Kad līdz lidmašīnai bija palikušas pāris stundas, tika izsaukts taksometrs," stāsta Vitālija draudzene Inga.

Pēc tam, kad piezvanīts taksometru firmai, Vitālijs kopā ar diviem draugiem atstāja dzīvokli, jo gribēja no dzīvokļa paņemt drauga koferi, kā arī iesēdināt draugu taksometrā, kas viņu aizvestu līdz lidostai.

„Kad mūsu draugi izgāja no kāpņu telpas, viņi sastapās ar kaut kādu kompāniju. Tā sanāca, ka Vitālijs gāja nedaudz pa priekšu un jokoja ar saviem biedriem, kuri palika nedaudz iepakaļ. Bija kaut kādi „Comedy Club" stila jociņi, kaut kas tāds. Acīmredzot, nepazīstamie padomāja, ka tiek jokots par viņiem. Viņi pagriezās, sāka apsaukāties un meklēt kašķi. Nebija ne kautiņu, ne lamāšanās. Taču pēkšņi kompānija ieskrēja kāpņu telpā, bet Vitālijs pagriezās pret saviem draugiem un nokrita uz ceļiem. Viņš bija satvēris savu vēderu, rokas bija asinīs," tikko valdot asaras, notikušo  atceras Vitālija māsa Lilija.

Vitālija brūces stipri asiņoja, viņš sāka zaudēt samaņu. Viens Vitālija draugs skrēja skatīties, kurā dzīvoklī kompānija ieskrējusi, bet otrs izsauca „ātros". Noskaidrojās, ka uzbrucēji dzīvo burtiski blakus tam puisim, kurš devās uz Angliju - viņi tur īrēja dzīvokli.

„Ļoti ātri atbrauca uzreiz divas „ātro" mašīnas. Otro bija izsaucis atbraukušais taksometra vadītājs. Pēc tam ieradās arī policija. Mēs parādījām dzīvokli, kurā ieskrēja tie, kuri Vitālijam uzbruka. Policisti uzkāpj pa kāpnēm un klauvē pie dzīvokļa durvīm. Saprotams, ka tur neviens neatbild. Viņi nāk lejā pie mums un saka: „Viņi mums neatver. Mēs taču nelauzīsim durvis, nekāda apdraudējuma taču nav". Mēs bijām šokā. Sakām viņiem: „Kā tad nav nekāda apdraudējuma? Tur ir bruņoti ļaudis. Viņi ievainoja mūsu draugu, kuru tagad ved uz slimnīcu". Pēc tam policisti atkal kāpa augšā un ilgi jo ilgi klauvēja pie durvīm, kamēr viņiem neatvēra. Tomēr nevienu tā arī neaizturēja. Kā mums skaidroja paši policisti, viņiem it kā kāds esot pateicis to kompāniju uz iecirkni nevest," stāsta Inga.

Pēc viņas vārdiem, policisti sākuši kliegt, lai visa Vitālija kompānija iet pa mājām, bet neviens pat nav domājis iet prom. Iespējams, viņi izturējās pārāk skaļi  un emocionāli, jo nedaudz vēlāk turpat uz Marsa gatvi atbrauca uzreiz divas policijas ekipāžas. Tad arī aizturēti gan aizdomās turētie, gan līdzi paņemti liecinieki.

Aizdomās turētais brīvībā

Vitālijam Purlanam ārsti konstatēja divas durtas brūces cirkšņos (pārdurta artērija), kā arī gurtu brūci mugurā. Ķirurgi mēģinājuši vīrieti glābt, taču tas bijis velti - viņš bija zaudējis jau pārāk daudz asiņu. „Ziniet, kas šajā stāstā ir pats šausmīgākais? Tos cilvēkus atbrīvoja. Visu šo laiku kompānija dzīvoja bez rūpēm: viņi iedzēra, trokšņoja, izklaidējās. Kaimiņi ne reizi vien sauca pašvaldības policiju. Viņiem dzīve turpinās... Kamēr Vitālijs divas nedēļas gulēja reanimācijā, viņi ar vērienu uzdzīvoja. Mēs viņus redzējām nākamajā dienā pēc drauga nāves. Viņi maisiņos nesa pudeles, smējās. Izbaudīja savu nesodāmību," nopūšas Inga.

„Divas nedēļas, kamēr Vitālijs bija slimnīcā, no policijas zvanīja burtiski katru dienu un vaicāja par viņa stāvokli. Mums policisti paskaidroja, ka uzbrucējs pats atzinies, ka ir ievainojis Vitālij. Patiesībā, pēc viņa teiktā sanāk, ka viņš burtiski izrāvis nazi Vitālijam no rokām. Taču viņš nekad nenēsāja sev līdzi nazi! Turklāt, kā iespējams aizstāvoties izdarīt trīs spēcīgus naža dūrienus? Un, ja tas it kā bija kautiņš, tad ja tas puisis aizstāvējās, kā viņš pats saka, kāpēc viņam nav ne skrambu, ne nobrāzumu?", sašutumu neslēpj Inga.

Pusotra mēneša laikā - nekādas informācijas

Kopš nozieguma brīža pagājis jau pusotrs mēnesis, bet radinieki līdz šim nezina, vai notiek izmeklēšana, jo neviens no lieciniekiem līdz šim uz policiju nav izsaukts. „Izmeklētāja mums zvanīja, šonedēļ mūs aicināja uz iecirkni. Bet pagaidām mēs vispār neko par šo lietu nezinām," saka Lilija.  

„Mūs visvairāk pārsteidz, tas, ka katru dienu mēs lasām ziņu portālos par sīkām zādzībām, par nenozīmīgām avārijām, taču šis gadījums tiek noklusēts. Par atvērtu alus pudeli izsauc uz iecirkni un uzliek sodu. Vai tiešām cilvēka dzīve ir kļuvusi tik mazvērtīga, ka tiek dota priekšroka par to vispār nerunāt?

Protams, mēs esam emocionāli, taču mums viss notikušais ir traģēdija. Mēs ar brāli bijām ļoti tuvi. Katru dienu mēs sazvanījāmies, pārspriedām lietas, kas mums likās svarīgas. Vitālijs vairākus gadus strādāja automazgātuvē par brigadieri, bet aptuveni pirms pusotra gada viņš iekārtojās citā darbā par menedžeri. Tā viņam bija papildus peļņa. Viņš ļoti piekusa, strādājot bez atvaļinājuma un tikai ar vienu brīvdienu. Līdz 26.septembrim viņš strādāja automazgātuvē".

Ko lai mēs tagad sakām viņa mazajam bērnam? Mūsu vecāki šajā laikā no bēdām ir pavisam sakritušies. Taču vēl sāpīgāk ir tas, ka cilvēks, kurš pastrādājis šādu pretīgu noziegumu, turpina izklaidēties un atrodas brīvībā. Vai tad mēs varam  tagad justies droši? Vai mēs varam nebaidīties par saviem bērniem? Mūsu vecāki dzīvo dažus metrus no nozieguma vietas. Ja slepkava faktiski izsprūk sveikā, tad ko lai mēs gaidām? Mēs nesaprotam, kāpēc šis cilvēks līdz pat šim brīdim nav vēl arestēts?", saka Lilija.

Policija: piemērots pats stingrākais drošības līdzeklis

Portāls „Delfi" lūdza Valsts policijai komentāru, kas paskaidroja, ka par šo lietu ir sākts kriminālprocess pēc Kriminālprocesa likuma 125.panta 1.daļas par tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu, kas bīstams dzīvībai.

Kriminālprocesā noteikta tiesu medicīnas ekspertīze. Pēc tam, kad izmeklētāji saņems ekspertu slēdzienu, tiks lemts jautājums par iespējamo nodarījuma kvalifikācijas maiņu uz smagāku.

Lietā aizdomās turamā statuss ir piemērots 1992.gadā dzimušam vīrietim. Uz izmeklēšanas laiku viņam piemērots bargākais no iespējamiem drošības līdzekļiem, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu, konkrēti, policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts.

„Mēs aicinām un lūdzam publiskot šo lietu, lai tā tikt izmeklēta, un vainīgais saņemtu pelnīto sodu. Vitālijam dzīvību diemžēl nevarēs atdot, taču mēs nevaram vienaldzīgi noskatīties uz to, ka ļaunums ir tepat blakus un vēl var atkārtoties," rezumē Lilija un Inga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!