Foto: LETA
Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) Kriminālpolicija 4.oktobrī pēc biedrības "Par brīvu Lielā Baltezera krastu" vadītāja Artūra Priedes un Baltezera iedzīvotāja Aksela Rubuļa iesnieguma sākusi kriminālprocesu par Garkalnes novada domes Būvvaldes vadītāja Jāņa Dambja iespējamo bezdarbību saistībā ar diviem būvniecības projektiem Lielā Baltezera aizsargjoslā, nekustamajos īpašumos "Zvaigznīši" un Piekrastes ielā 12.

Sākotnēji iesniegums ar lūgumu sākt kriminālprocesu tika nosūtīts prokuratūrai, kura to pārsūtīja RRP. Pēc tam tika veikta iesniegumā minēto faktu pārbaude, pēc kuras pabeigšanas policijā nolemts sākt kriminālprocesu.

RRP preses pārstāvis Toms Sadovskis sacīja, ka kriminālprocess pagaidām sākts pēc Krimināllikuma 24.nodaļas - par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā.

Kā iepriekš informēja Priede, lūgumam sākt kriminālprocesu ir pievienoti dokumenti un ziņas, kas norāda uz Garkalnes novada domes tīšu un apzinātu bezdarbību, kuras rezultātā ir nodarīts būtisks kaitējums Lielā Baltezera vides aizsargjoslai.

"Informācija, kas ietver vairāk nekā 15 dažādu valsts institūciju dokumentus, apliecina, ka Garkalnes novada domes Būvvalde apzināti un ilgstošā periodā ir veikusi darbības, lai nelikumīgi atbalstītu būvniecības projektu attīstību pie Lielā Baltezera, tādējādi izraisot būtisku kaitējumu vides aizsardzībai un iedzīvotāju tiesībām uz dzīvi labvēlīgā vidē," skaidroja Priede.

Pēc Priedes teiktā, arī viņa sabiedrotais Rubulis var apliecināt, ka iedzīvotāji ilgstoši cīnījušies pret nelikumīgām būvniecības iecerēm Lielā Baltezera piekrastē, tomēr šomēnes sāktā meža izzāģēšana un applūstošās teritorijas uzbēršana 1,7 hektārus plašajā īpašumā "Zvaigznīši" "ir pielikusi punktu pacietībai un cerībai, ka pašvaldības un valsts institūcijas spēs kopīgi nodrošināt vides aizsardzību".

Priede norādīja, ka šoreiz iedzīvotāji ir ieguvuši ļoti daudz dokumentālu pierādījumu, tāpēc prokuratūrai beidzot jārīkojas, lai Garkalnes novada pašvaldības atbildīgās amatpersonas saņemtu sodu par radīto kaitējumu apkārtējai videi.

Jau ziņots, ka 25.jūnijā Rīgas tiesas apgabala prokuratūra pret Priedi sāka kriminālvajāšanu par neatļautu labumu prasīšanu no būvuzņēmuma.

Apsūdzība Priedem tika uzrādīta pēc Krimināllikuma (KL) 198.panta 2.daļas - par neatļautu labumu pieņemšanu, ja tā izdarīta atkārtoti vai lielā apmērā vai to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai arī ja materiālās vērtības vai citāda veida labums ticis pieprasīts.

Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem un mantas konfiskāciju, ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām (20 000 latu), atņemot tiesības veikt zināma veida uzņēmējdarbību vai nosakot noteiktas nodarbošanās aizliegumu uz laiku līdz diviem gadiem vai bez tā.

Tomēr 2.jūlijā lieta pret Priedi tika izbeigta. Prokuratūras pārstāvji lietas izbeigšanu skaidroja ar to, ka Priede iepriekš nav bijis sodīts un atzinis savu vainu, izspiestā nauda atdota cietušajiem, turklāt daudzi cilvēki par Priedi izteikušies ļoti pozitīvi. Priedem uz gadu tika noteikts pārbaudes laiks.

Savukārt Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Pirmstiesas izmeklēšanas uzraudzības nodaļas virsprokurors 12.jūlijā kriminālvajāšanu pret Priedi atkal atjaunoja.

Jau ziņots, ka pavasarī RRP sāka kriminālprocesu par 50 000 eiro (35 000 latu) izspiešanu no kāda būvniecības uzņēmuma, taču vēlāk tas tika pārkvalificēts uz citu KL pantu - par neatļautu labumu pieņemšanu.

Priedi aizdomās par rūpīgi izplānotu izspiešanu Rīgas policisti aizturēja 4.aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!