Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Šā gada 5. martā Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija apmierināja Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras protestu par attaisnojošu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedumu, portāls "Delfi" uzzināja prokuratūrā.

Pirmās instances tiesas spriedums atcelts pilnībā.

Divas personas atzītas par vainīgām Krimināllikuma 177. panta trešajā daļā un 275. panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā, bet viena persona atzīta par vainīgu Krimināllikuma 177. panta trešajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā.

Likums par krāpšanu lielā apmērā kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Savukārt par dokumenta viltošanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja tās radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Visām personām piemēroti reāli brīvības atņemšanas sodi no trīs gadiem un trīs mēnešiem līdz sešiem gadiem un policijas kontrole uz diviem gadiem. Divām personām atņemtas tiesības ieņemt kapitālsabiedrības valdes locekļa amatu uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem.

Juridiskajai personai, kuras interesēs noziedzīgais nodarījums izdarīts, piemērots piespiedu ietekmēšanas līdzeklis – naudas piedziņa 1500 minimālo mēnešalgu apmērā, tas ir, 645 000 eiro.

Personas apsūdzētas par to, ka organizētā personu grupā ar viltu, izmantojot viltotus dokumentus un sniedzot nepatiesas ziņas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai ieguva valsts līdzfinansējumu kādam uzņēmumam 2 134 307,72 eiro apmērā, 2011. gada 1. februārī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izsludinātā Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta finansētā projekta atklātā konkursa "Atjaunojamo energoresursu izmantošana siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanai" ietvaros.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai laika posmā no 2011.gada janvāra līdz 2012. gada janvārim organizētās grupas dalībnieki veica VARAM un SIA "Vides investīciju fonds" (VIF) iesniedzamo dokumentu viltošanu, kā arī darbības ar naudas līdzekļiem iesaistīto uzņēmumu bankas kontos, lai imitētu finanšu līdzekļu apgrozījumu un radītu iespaidu VARAM un VIF pārstāvjiem, ka juridiskā persona iegādājas vēja elektrostacijas VARAM izsludinātā konkursa ietvaros. Savukārt kriminālprocesā apsūdzētā bankas darbiniece nodrošināja minēto uzņēmumu ar finansējuma izkrāpšanai nepieciešamo kredītiestādes apliecinājumu par finansējuma pieejamību minētajam uzņēmumam elektroenerģijas projekta īstenošanai norādītā konkursa ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!