Foto: LETA

Šī gada 22. februārī pulksten 11 gaidāms saīsinātais Rīgas apgabaltiesas pirmās instances spriedums krimināllietā, kurā uz apsūdzēto sola sēdies Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij"), portāls "Delfi" noskaidroja tiesā.

Lembergam pēdējā vārda teikšanai tiesa atvēlēja četras tiesas sēdes, lai gan politiķis bija prasījis 30.

Pirmā tiesas sēde šajā kriminālprocesā notika 2009. gada 20. augustā. Kopš tā laika kopumā nozīmēta 971 tiesas sēde, no kurām notikušas 737, liecina portāla "Delfi" apkopotā informācija.

Prokuratūra tiesu debatēs lūdza Lembergam piemērot astoņus gadus ilgu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju, kā arī naudas sodu 150 minimālo mēnešalgu jeb 64 500 eiro apmērā. Lembergu arī lūgts apcietināt tiesas zālē. Viņa dēlam Anrijam Lembergam lūgts piemērot piecus gadus un sešus mēnešus brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju, bet uzņēmējam Ansim Sormulim - septiņus gadus brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Lietā apsūdzēts arī Lemberga dēls Anrijs un Sormulis.

Visi trīs apsūdzētie norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, ko prokuratūra tiesai nodeva 2008. gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009. gada 20. augustā. Lietas sarežģītības dēļ to skata trīs tiesnešu sastāvā. Līdz 2019. gada septembrim tiesas procesu vadīja tiesnesis Boriss Geimans, taču veselības stāvokļa dēļ viņš lietā vairs nepiedalās. Nu tiesas procesu vada tiesnese Irīna Jansone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!