Foto: AFP/Scanpix

Pedofils savam upurim licis noticēt, ka notikušais noziegums bijusi viņas pašas vaina, tāpēc sieviete policijā vērsusies tikai 18 gadus pēc notikušā, svētdien raidījumam "LNT Ziņu TOP10" atzinusi pati vardarbības upure, 24 gadus veca studente.

Šogad cietusī vērsusies policijā, taču kriminālprocesa sākšana neesot bijusi iespējama noilguma dēļ.

Seksuālā vardarbība pret viņu sākusies sešu gadu vecumā, taču precīzu tās beigu datumu un laiku viņa nosaukt nav varējusi. Raidījums vēstī, ka vardarbība bijusi regulāra un gadiem, bet atklāt pārciesto ģimenei, psihologam un policijai viņa uzdrīkstējusies tikai šogad - 18 gadus pēc pārdzīvotā.

"Es uzzināju, ka varmāka, kurš seksuāli izmantoja mani bērnībā, nodibinājis ģimeni. Viņš dzīvo kopā ar sievieti un viņam ir bērns. Man likās, ja tas nebūs viņa paša bērns, kuru izmantos, tad var ciest tās sievietes māsas bērns vai citi radu bērni. Man likās, ka kaut kas ir jādara, pirms notikusi nelaime. Lai noņemtu tādu iespējamo atbildību no saviem pleciem, man bija jāsāk runāt," raidījumam teikusi cietusī. Taču noziegumam bija iestājies noilgums, tāpēc vēršanās policijā nav rezultējusies ar panākumiem.

Cietusī sieviete stāstījusi, ka neviens advokāts nav vēlējies uzņemties viņas lietu. "Viņiem, izskatās, ir kauns risināt šo problēmu. Uz brīdi es padevos. Pēc Liepājas gadījuma sēdēju mājās un domāju - ārprāts, tas turpina notikt. Ir ļoti grūti stāvēt malā, redzot, ka tas viss turpina notikt un nekas nemainās," raidījumam klāstījusi bērnībā seksuāli izmantotā sieviete.

"Netiklās darbības datē kā mazāk smagu noziegumu, bet varmāka ar mani darīja pilnīgi visu, izņemot izvarošanu. Man liekas, ka cilvēki nesaprot, kas slēpjas zem tiem vārdiem, viņi neizprot, cik bagāta ir pedofila iztēle. Sešgadīgai meitenei likt sūkāt dzimumlocekli, tas nav… Par to noteikt trīs līdz sešus gadus sodu. Tam jāiet pieci līdz desmit gadi un bez jebkādām iespējām, ka varmāku priekšlaicīgi atbrīvot no soda," trūkumus likumā vērtējusi sieviete.

Raidījums vēstī, ka arī eksperti ir vienisprātis, ka seksuālā izmantošana bērnībā ir noziegums, kuram nav un nevar būt noilguma. Viņi lēš, ka tikai 10% no visiem seksuālās vardarbības gadījumiem nonāk līdz tiesībsargājošām iestādēm. Upuri parasti izvēloties savu pieredzi neatklāt nevienam, turpinot dzīvot ar šo traumu, ziņo "LNT Top10"

Visvairāk meitene ienīdusi savu ģimeni, kas nav redzējusi notiekošo un nav viņu pasargājusi. Savukārt atklāt patiesību vecākiem bērns baidījies, esot varmākas iebiedēts, vēstī raidījums.

"Tad, kad tas sākās, es teicu, ka pateikšu tētim. Es sapratu, ka tas nav kaut kas tāds, ko drīkst darīt. No viņa puses sākās, ka es pati tikai būšu vainīga, un mani tā sitīs par to. Viņš lika man noticēt, ka viss notiekošais ir manis pašas vaina. Arī par māsām iebiedēja - ja es nepakļaušos, viņš to darīs arī ar viņām. Es vienmēr biju audzināta kā vecākā, kam mazās ir jāsargā, lai tur vai kas. Man likās, ka mans pienākums ir sargāt," atmiņas par pāridarījumu atminējusies cietusī.

Vieglāk jaunietei palicis, kad viņa sākusi par to atklāti runāt. Sākumā sieviete to izstāstījusi savai māsai. Pēc tam arī savam puisim. "Es biju tik šausmīgi līdz ausīm viņā samīlējusies, bet nevarēju izturēt, kad viņš man pieskārās. Man bija pretīgi, uzreiz tās atmiņas. Šobrīd es par to cenšos nedomāt. Esmu sapratusi, ka sevi nepārtraukti ar kaut ko jānodarbina, lai būtu pozitīvās emocijas, jo līdzko to trūkums, sāku sevi ļoti žēlot par to visu. Attiecībā par nākotni, ģimeni - man grūti iztēloties, jo attiecībās ar vīriešiem es neesmu kā zivs ūdenī," atzinusi sieviete.

Raidījums vēstījis, ka sievieti bērnībā seksuāli izmantojis puisis, kuram meitenes vecāki devuši "gan jumtu virs galvas, gan savu sirds siltumu". Vīrietis to izmantojis savtīgos nolūkos. Raidījums norāda, ka tieši paši ģimenes locekļi vai ģimenei pietuvinātas personas visbiežāk ir seksuālie varmākas. Cietusī sieviete ir pārliecināta, ka jāizveido pedofilu reģistrs. "Lai pasargātu upura tiesības. Lai mums nebūtu jābūt tiem, kas ir spiesti pasargāt varmākam apkārt esošos cilvēkus, jo neviens cits bez mums to nedarīs. Es arī gribu būt brīva no pagātnes," savu viedokli "LNT Top10" skaidrojusi cietusī jauniete.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!