Rīgas Kurzemes rajona tiesa otrdien par dzimumnoziegumiem bijušajam "Logos centra" vadītājam Jurijam Jurjevam piesprieda četrarpus, bet modelim Anatolijam Rudenko - piecus gadus ieslodzījuma.
Tiesa piespriedusi tādus sodus, kādus prasīja apsūdzība. Šī ir trešā krimināllieta, kurā pasludina spriedumu "Logos centra" lietā. Pirmais notiesātais, kam spriedums stājies spēkā, ir bijušais precētu sievu skaistumkonkursu rīkotājs Ainars Eisaks. Piespriesto sodu pārsūdzējis tiesājamais Andris Meinarts. Pēc sprieduma pasludināšanas Rudenko žurnālistiem sacīja, ka spriedums esot "pilnīga patvaļa".

Savukārt prokurore Velta Zaļūksne žurnālistiem atzina, ka spriedums bijis labi pamatots, tomēr prokuratūra izvērtēšot, vai tajā nav pieļautas juridiskas kļūdas, kas varētu būt pamats protestam.

Jurjeva aizstāvis advokāts Egons Rusanovs žurnālistiem teica, ka tiesa, pieņemot šo spriedumu, "vairāk vadījusies pēc sociālās lietderības, nevis likuma". "Tik netaisnu spriedumu neesmu redzējis," pauda aizstāvis, kritizējot tiesas darbu.

Rusanovs uzsvēra, ka Jurjevam būtu bijis nepieciešams veikt komplekso tiesu psihiatrisko ekspertīzi, jo "nevar taisīt notiesājošu spriedumu, jo tiesa nav eksperts". Viņš uzskata, ka Jurjevs būtu atzīstams par daļēji pieskaitāmu, jo speciālisti atzinuši, ka viņam ir slimīga tieksme uz fantazēšanu un melošanu, kā arī seksuālas novirzes.

Arī Rudenko aizstāvis Oskars Rode izteica līdzīgu viedokli, atzīstot, ka tiesas procesā ignorētas apsūdzēto tiesības. Arī viņš uzskata, ka Rudenko būtu bijis nepieciešams veikt psihiskā stāvokļa novērtējumu, ņemot vērā, ka viņš bijis iepriekš seksuāli izmantots, turklāt atbrīvots no dienesta armijā, jo bērnībā pārcietis vairākas galvas traumas. Tuklāt viņš uzskata, ka Rudenko nodarījums nav pierādīts. Abi aizstāvji izteica pārliecību, ka spriedumu pārsūdzēšot.

Jurjeva un Rudenko krimināllieta izdalīta atsevišķi no kopējās "Logos centra" lietas, jo noskaidrots, ka abi piedalījušies konkrētā nozieguma epizodē, bet vēlāk Rudenko ar Jurjeva darbībām nav bijusi saistība.

Kopīgajā "Logos centra" krimināllietā viņus abus nevar saukt pie kriminālatbildības kopā, jo Rudenko tajā ir arī cietušais, proti, viņš apgalvo, ka savulaik viņu vēl nepilngadīgu vardarbīgi seksuāli izmantojis Jurjevs. Rudenko "Logos centra" pedofilijas lietas ietvaros apsūdzēts pēc vairākiem kriminālkodeksa pantiem, tostarp arī par dzimumtieksmes apmierināšanu netiklās formās un pederastiju. Turklāt noziegums pret 17 gadus veco upuri noticis grupā.

Savukārt Jurjevs notiesāts par sutenerismu, vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu, līdzdalību pederastijā, arī par nepilngadīgo iesaistīšanu pornogrāfisku materiālu izgatavošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!