Foto: DELFI
Pērn robežsargi ar viltotiem vai svešiem ceļošanas dokumentiem aizturējuši 61 personu, kas ir aptuveni uz pusi mazāk nekā 2012.gadā, kad aizturēti tika 133 cilvēki, liecina Valsts robežsardzes 2013.gada publiskais pārskats.

Kopumā 2013.gadā robežsardze reģistrējusi 78 viltotus ceļošanas dokumentus. Arī dokumentu skaitā gada laikā piedzīvots aptuveni 55% samazinājums salīdzinājumā ar 2012.gadu, kad bija reģistrēti 183 viltoti dokumenti. No visām par viltotu vai svešu ceļošanas dokumentu izmantošanu aizturētajām personām 46 aizturētas robežas šķērsošanas vietās uz ārējās robežas, bet 15 personas pieķertas iekšējo robežu tuvumā, ostās un Rīgas lidostā.

Sauszemes robežkontroles punktos aizturētas piecas personas. Robežšķērsošanas vietās uz Latvijas-Krievijas robežas robežsargi pērn aizturējuši vienu Palestīnas un vienu Krievijas pilsoni, kas izmantoja viltotus ceļošanas dokumentus, savukārt uz Latvijas-Baltkrievijas robežas ar viltotiem ceļošanas dokumentiem aizturēts Gruzijas pilsonis.

Rīgas lidostā par šo pārkāpumu 2013.gadā aizturēti 34 trešo valstu pilsoņi - 16 Sīrijas, četri Irānas, četri Gruzijas, divi Turcijas, divi Irākas, viens Vācijas, viens Lietuvas, viens Ukrainas, viens Krievijas, viens Eritrejas pilsonis, kā arī kāda persona bez noteiktas valstspiederības. Savukārt Kārsavas dzelzceļa robežkontroles punktā konstatēti četri Palestīnas un divi Sīrijas pilsoņi ar viltotiem ceļošanas dokumentiem.

Kopumā pērn robežsargi atklājuši 31 viltotu vai svešu pasi, bet 21 gadījumā izmantots uzturēšanās atļaujas viltojums. Vēl robežsargi fiksējuši 18 viltotu personas apliecību jeb ID karšu un septiņu viltotu vīzu izmantošanu.

Tikai vienā gadījumā likumpārkāpējs izmantojis viltotu robežas šķērsošanas atzīmi, kas apliecina uzturēšanās Eiropas Savienībā un Šengenas zonā likumību.

Kā gada pārskatā norādījusi robežsardze, 2013.gadā pieauga robežsargu atklāto viltotu transportlīdzekļu dokumentu un vadītāju apliecību skaits. Kopā 2013.gadā, šķērsojot valsts robežu, tika konstatētas un aizturētas 133 personas, kas ir par 15 personām vairāk nekā gadu iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!