Foto: LETA

2013.gadā par dažādu Krimināllikumā paredzēto noziegumu izdarīšanu notiesāti 28 iekšlietu dienestu darbinieki, kas ir lielākais notiesāto darbinieku skaits pēdējo četru gadu laikā, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) un tās padotībā esošo iestāžu 2013.gada disciplinārās prakses gala pārskats.

IeM apkopotā informācija liecina, ka par šīm 28 personām, kuras nozieguma izdarīšanas laikā pildījušas dienestu kādā no Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēm, likumīgā spēkā stājušies notiesājošie spriedumi par laikā no 2006.gada līdz 2013.gadam sāktajiem kriminālprocesiem. No notiesātajām 28 personām 27 bijuši Valsts policijas darbinieki, bet viens bijis Valsts robežsardzes darbinieks. 21 persona notiesāta par noziegumiem valsts institūciju dienestā, turklāt 11 krimināllietās persona bija izdarījusi noziegumu mantkārīgā nolūkā.

Pērn kopējais notiesāto personu skaits salīdzinājumā ar 2012.gadu, kad pēc Krimināllikumā paredzētajiem noziegumiem notiesātas 18 personas, ir audzis par gandrīz 56%. Pēc disciplinārās prakses gala pārskata datiem pērn notiesāto personu skaits ir bijis lielākais pēdējo četru gadu laikā.

Tāpat lielākais pēdējo četru gadu laikā ir to personu skaits, kuras notiesātas par nozieguma izdarīšanu valsts institūcijā. Salīdzinājumā ar 2012.gadu šo personu skaits ir trīskāršojies.

Savukārt notiesāto personu par noziegumiem, kas izdarīti mantkārīgā nolūkā, skaits pērn salīdzinājumā ar 2012.gadu ir dubultojies - no pieciem šāda tipa noziegumiem 2012.gadā līdz 11 noziegumiem pērn. Tādējādi par koruptīviem noziegumiem notiesāto personu skaits aizvadītajā gadā ir sasniedzis 2011.gada līmeni.

Saskaņā ar spriedumiem, kuri pērn stājušies likumīgā spēkā, trīs personas ir attaisnotas. Visas trīs personas bijušas Valsts policijas darbinieki, kuri laikā no 2006.gada līdz 2013.gadam sāktajos kriminālprocesos apsūdzētas par dažādiem Krimināllikumā paredzētiem noziegumiem.

Salīdzinājumā ar 2012.gadu pērn attaisnoto personu skaits trīskārtīgi samazinājies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!